Thursday, 17 April 2014

FROZEN -- LET IT GOOO

Frozen ni cerita animasi kegemaran anak dara saya Cik Balqis Humaira.Mungkin dah nama pun anak perempuan , watak-watak princess ni sangat la jadi favourite mereka.

Saya sangat suka dengan lagu dalam citer FROZEN ni .. sangat termotivasi ..hehe.. teringat dengan kelemahan diri.Kelemahan saya ialah saya TAK BOLEH CAKAP PEGANG MICROFON atau dalam kata lain PUBLIC SPEAKING saya sangat lemah.Bila  berdiri depan orang ramai ,tangan saya automatik menggeletar walaupun saya cuba conqure rasa phobia tu.

TAPI ... besenya benda yang kita takut tu la akan sentiasa datang dalam hidup kita kan??
Masa zaman sekolah dulu , dek kerana markah penulisan BM saya selalu tinggi .. cikgu suka beno suh saya jadi MC .. memang ketar .. pastu suh wakil tingkatan untuk acara kelas .. pastu kene public speaking kat assembly ..giler lah .. memang ketar lutut di buatnya ..

Habis je SPM saya apply study accountancy ..ingatkan kan best la sebab tak yah cakap depan orang ..yelah kan dah nama pun akauntan ..keje ngira dan buat akaun je la ( tapi memang saya suka sangat akaun) .. sekali subjek elektif semester pertama PUBLIC SPEAKING ? !!!! .. OHOOOO .. memang tak leh lari dengan PUBLIC SPEAKING .. mula2 ok la sebab in group ..pastu kene pulak individual ..cuak memang tahap tak tahu nak rate apa dah.

Pastu plak subjek English pun ada public speaking ..ok ada citer menarik yang saya nak share pasal kelas BEL saya.Minggu tu saya cuti ,sebab demam ..sepanjang demam tu saya duduk kat rumah pakcik saya.memang berehat sungguhla ( demam panas ) .. pastu tlepas sminggu tu,elok je saya sampai kat entrance.. ..tetiba kawan call cakap esok saya masuk group dia untuk presentation ENGLISH .. debate plak tu ..dah la saya ditugaskan untuk jadi opponent.. memang gilos ..dengan blur2 nya memang saya berserah ..dalam hati dok berzikir ntah berapa ribu kali ..sampai je masa nya .. MAGIC ..tetiba saya pun tak percaya eh betul ke aku ni ..dan lecturer umumkan yang saya the best debator .. sampai ke hari ni saya masih cubit pipi macam tak percaya ..entah dari mana datang kekuatan untuk bercakap mematah hujah lawan ..dah la english plak tu .. tajuk nya pun dah tak ingat dah ..soalan dari audience bertubi-tubi tuju kat saya ,tapi tiba-tiba mulut saya ringan jek leh jawab semua soalan soalan tanpa stuck ke apa.memang kuasa Allah..

Ok .. masa nak sambung Degree plak , saya plan sambung business sebab saya memang minat sangat dengan business.Nak tau sangat selok belok  marketing ..kalau orang lain pilih kos marketing sebab last choice tapi saya memang tu 1st choice saya ..coz i love business ..Nak tahu cerita best tak ???

Amik kos marketing .. BOLEH KATA SETIAP HARI ADA PRESENTATION ..99% PRESENTATION ..oho memang tak boleh lari dah dengan public speaking.Tapi hikmahnya , komunikasi saya semakin bertambah baik .. level confidence saya pun makin bertambah .. saya semakin enjoy dengan kos baru saya.
Dan paling best sekali , keje pun bahagian marketing .. 1st keje sebagai perunding kewangan YAPIEM ..ingatkan keje dalam office je la ,,rupanya kene g jabatan-jabatan bagi ceramah pasal awareness ..haahahaha ..apa nak di kato? Lepas tu saya berhenti , keje sebagai Marketing Executive ..memang keje jumpa orang hari-hari ..

Skang plak ..mula-mula bila semakin ramai anak buah Shaklee ..semakin bertambah susur galur team SHAKLEE ..saya mula cuak ..bolehke aku ..takut nya nak bawak amanah ..tapi sekali lagi saya pejam mata ..kuatkan tekad dan keazaman .. REDAH semuanya dan minta dari yang MAHA ESA segala bantuan dan minta agar dipermudahkan urusan.

Kesimpulan nya ? RAHSIA untuk atas kelemahan kita ialah ?CONQURE YOUR FEAR !!


2 comments:

Elegant Rose - Working In Background

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman web saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan.

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yg berkaitan.