Friday, 11 July 2014

Tips mop lantai yang berkesan ???





Siapa kat sini suka mop lantai ??

Krik..krik.. Mop lantai adalah antara kerja rumah yang paling saya suka.Apatah lagi ada anak-anak kecik ni kan , ada je makanan ke minuman tumpah ke ..saya plak jenis tak leh rasa melekit pijak lantai ni ..rasanya dalam sehari sejam sekalimada la mop lantai..kalau tak larat pun ..mop bahagian yang affected je.

Oh ye, saya ada beberapa tips yang ingin saya kongsikan bersama anda tentang bagaimana nak dapatkan hasil mop yang berkesan.

Pertama sekali ,sapu dulu lantai ... Kalu ada rambut,Koyak koyak surat khabar dan letak kat kawasan yang ada rambut tu..sapu sekali..nanti rambut tu akan melekat kat newspaper tu.

Dah bersih , guna air panas..campur sedikit air sejuk .. tuang cuka ..celup mop ..ada lagi satu petua..guna dettol dan air panas.. Kalau takde ... Guna pencuci lantai yang sedia ada tapi jangan letak banyak tau..skit je unless memang u ols nak mop berkali kali.

Masa nak mop tu,pastikan rambut mop tu kembangkan..dan mulakan dengan kawasan bilik  dulu..kemudian ruang tamu dan last sekali dapur.Eh kenapa dapur last sekali?? Sebab dapur la kawasan yang paling berminyak.Macam saya,untuk dapur saya guna kayu mop yang berasingan.

Masa nak mop tu bukak kipas semaksimum yang mungkin jangan sampai tercabut bilah udah.hehe..dan mop secara mengundur means anda memang takkan pijak dah kawasan tu.Kalau boleh tukar air baldi tu sekerap yang mungkin.

Oh ye , bagi yang ada baby especially yang suka tolong mommy lap lantai tu..saya syorkan anda guna pencuci lantai organik ye..yang diperbuat dari bahan semulajadi.Sebab,in case baby suka masukan tangan dalam mulut..inshaAllah tak la bahaya....




Saya guna Basic H ..Dah setahun lebih pun tak habis-habis lagi sebab untuk 1 baldi guna 2 hingga 3 titik je ..kalau ikut pengiraan..sebulan kos nya dalam RM2 je ..jimat ke murah?? Hehe...bahan-bahanya diperbuat dari jagung dan kelapa.Basic H ni untuk cuci sink..stove (dapur masak) pun boleh .. kalau saya cakap sure u ols tak caya ,apa kata try order dan alami sendiri MAGIC nya ..klik je link kat bawah ni

Macam-macam kegunaan tau..nak wat basuh kereta pun boleh.Kalau berminat nak dapatkan Basic H ni ,
Eh terlebih panjang pulak celoteh saya hari ni ,nantikan entry saya yang akan datang ye :)

 Nak beli online ,klik je sini ..Terima kasih






No comments:

Post a Comment

Elegant Rose - Working In Background

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman web saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan.

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yg berkaitan.