Wednesday, 6 August 2014

Chicken pox ke Impetigo





Dua hari lepas,masa nak mandikan Fayyadh..terkejut tengok ada blister kat keliling bird dia.Terus call encik suami minta bawa kami g Mahsuri untuk check up Fayyadh.

Paed cakap tu macam simptom Impetigo.Sejenis penyakit kulit yang boleh berjangkit.Doktor bagi antibiotik .. Ubat gatal untuk Fayyadh .. Semua sekali RM99 ..sempat lagi melawak dengan nurse kat kaunter tu,. Diskaun RM1 ye ..hihi

Balik tu ,mula la google tentang Impetigo ni..cara nak jaga ..tapi kalau ikutkan ..simptom impetigo ni macam lain je..hati saya plak lebih ke chicken pox sbb biji biji ni sebiji macam apa yang saya kene dulu.Lepas pecah blister tu ada mata..kalau impetigo..lepas pecah blister akan ada lapisan kerak kulit color kuning macam yang Balqis kene dulu.

Bermulalah episod berjaga sampai pagi .. Mujurlah kerja sendiri..tak pening pikir nak cari MC.Malam memang Fayyad susah nak tidur ..asyik terjaga je..mungkin merenyam kut..saya dah memang x leh tidurla sebab nak observe suhu dia.Nak dekat Subuh tu barula dia tidur lena..bila tengok dia tidur lena..cepat cepat saya pun join qadha tidur..tapi stil x leh lama..kang sapa nak buat keje rumah kita ye tak..mujur encik suami memahami..dia kejutkan untuk solat je..lepas solat..isteto dia ni terus pengsan x ingat apa dah..bangun bangun tengok dah pukul 8 pagi..cepat cepat siapkan keje umah..hihi


Dalam sehari leh kata setiap jam fayyad kene mandi.Sebab nak kurangkan rasa merenyam.Air mandian tu buh sdikit dettol.Baju ..tuala..alas Fayyad kene asingkan rendam dengan Dettol.Bagi dia duduk dalam aircond je sebab kalau berpeluh buat dia rasa gatal.


Hari ni hari ke 3 Fayyadh kene chicken pox ..makin banyak bintik bintik keluar..semoga cepat sembuh anaknda ..Ummi pun kene masak yang rebus rebus je tak leh goreng goreng.

Rawatan yang saya amalkan

Habbatusauda 1 biji untuk Fayyadh
Performance drink

Since Fayyadh masih menyusu..saya ambil Vivix ,Habbatusauda,kurma,vitamin C

Doa nabi Ibrahim as

Solat hajat

Oh panjangnya membebel ..sekian dulu dari saya ye ..semoga berjumpa lagi



No comments:

Post a Comment

Elegant Rose - Working In Background

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman web saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan.

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yg berkaitan.