Wednesday, 19 November 2014

Rambut gugur dan berkelemumur ?


Saya pasti ramai di antara kita yang bermasalah RAMBUT GUGUR dan KELEMUMUR.

Pernah dengar tak term SLS? SLS adalah water surfactant atau ejen pembuih. (to make the water wetter by reducing water's surface tension) Nama penuh SLS adalah SODIUM LAUREL SULFATE or SODIUM LAURETH SULFATE. Ianya di buat dari asid sulfurik, monododecyl ester dan sodium salt. Pendek kata, SLS ni bukan semulajadi, tapi sintetik., dihasilkan dari bahan kimia.
                   
SLS sintetik adalah bahan yg murah dan menghasilkan baaaaaanyak buih. Sebab tu bahan pencuci yg murah semua buih bukan main banyak. Zaman sekarang orang ingat makin banyak buih, makin bagus kan? Salah tu! Asalnya SLS ni digunakan untuk pencuci lantai. Buih- buih tu untuk buang kotoran degil kat lantai., tapi ada pulak guna untuk pembersih badan dan syampu. Bayangkan benda yang asalnya untuk cuci lantai, kita guna kat badan kita, boleh bayangkan tak, kesian badan kita. Macam pakai floor cleaner untuk mandi o___O

Kenapa SLS Sintetik bahaya?

SLS sintetik berbahaya sebab ia nya mengeringkan kulit, membuang lembapan kulit semulajadi. Kalau orang yang kulit jenis sensiti guna barang yang ada SLS, akan naik lah segala ruam sebab body's natural moisturizer has been removed by the SLS. Itu yang kengkadang lepas guna syampu yang mengandungi SLS, makinbanyak pulak kelemumur yang naik

FDA (Food & Drug Association) sendiri pernah menyatakan SLS sintetik ni bahaya untuk mata dan berbahaya untuk jantung, hati dan otak. Ianya bertoksik, dan boleh bertindak balas dengan bahan lain untuk membentukcarcinogenic nitrosamines.

Shaklee dan SLS
Dalam product Shaklee ada jugak guna kan surfactant (agen penegang air to make the water wetter) 

Shampoo Prosante
Dalam Shampoo Shaklee, yang nama Prosante pun ada surfactant. Surfactant Prosante adalah SODIUM LAURYL SULFOACETATE (tengok abbreviation mmg SLS jugak, tapi nama panjang tu lain), nama kimia bagi surfactant yg diperbuat drp PALM OIL & COCONUT. Bahan - bahan semulajadi ni tak mengeringkan kulit. Ia menjaga lembapan semulajadi & selamat utk tubuh & alam sekitar. Ia bersifat hydrofilik, maksudnya larut dlm air.

credit to : http://www.diaryofmuhammad.com/2013/02/lagi-banyak-buih-sabun-tu-lagi.html


Kandungannya agak pekat, tanpa pewarna, jadi kita tak perlu tuang banyak-banyak untuk cuci rambut. Selepas cuci, kulit kepala rasa bersih dan kering, kepala rasa ringan sangat. Tak seperti shampoo biasa, saya perlu pakai banyak sebab rambut saya panjang. Lepas bilas dengan air, kepala masih rasa licin, macam ada jer benda melekat atas kulit kepala tu. Huhuhu.. Bila mengenang semula keadaan tu, rasa geli plak nak pakai shampoo lain selain shampoo Shaklee.

Dan yang paling best, dengan menggunakan shampoo Shaklee, kita tak perlu cuci rambut hari-hari. Hari kedua dan ketiga pun masih rasa bersih. So, berbaloi la.. Walaupun harganya mahal dan kuantiti sedikit, kita tak perlu pakai hari-hari, rambut dan kulit kepala pun bertambah sihat.

20130218-134055.jpg

Sebenarnya, masalah rambut gugur bukanlah perkara pelik. Ianya disebabkan beberapa faktor seperti di bawah:
Penurunan mendadak Estrogen selepas bersalin 
Kandungan Estrogen yang tinggi semasa mengandung menyebabkan pembentukan scalp rambut yang sihat dan ia mengunci akar rambut dengan kuat maka pertumbuhan rambut berlaku dengan baik. Tetapi sebaik sahaja bersalin penurunan kadar estrogen secara mendadak menyebabkan akar rambut longgar dan mudah gugur.
Pengambilan makanan berproses sebagai diet harian
Rambut juga seperti rumput hijau di padang, perlukan bekalan nutrient dan air yang cukup agar ia tumbuh subur. Pengambilan diet dengan makanan berproses menyebabkan badan kita sukar untuk menerima nutrient yang cukup untuk berfungsi. Otak akan menghantar gelombang untuk mengambil nutrient dari rambut kerana rambut secara amnya tidak mempunyai fungsi penting dalam meneruskan aktiviti harian. Kerana kekurangan nutrien seperti zinc, zat besi, protien dan lain-lain menyebabkan rambut kusam dan akhirnya gugur.
Stress
Stress memerlukan banyak B-complex, ia juga menyebabkan sekatan pada salur darah yang menyukarkan penyaluran nutrient kepada rambut.
Bahan kimia dalam produk rambut
Kebanyakan syampu di pasaran terhasil dari bahan kimia merbahaya yang merosakkan rambut. Macam-macam iklan yang kononnya nak luruskan lambut, lebatkan rambut, atasi rambut gugur dan produk ini dijual dengan harga yang murah. Hakikatnya, produk-produk ini mengandungi bahan kimia yang akan membuatkan rambut kita semakin rosak.
Untuk memastikan rambut yang sihat, pemakanan yang seimbang adalah perlu. Makanan untuk rambut yang sihat adalah makanan yang kaya dengan protein, Vitamin B Complex, Zink dan Vitamin C. Dan jika mengamalkan supplemen, pengambilan vitamin-vitamin di atas dan multivitamin akan membantu menghasilkan rambut yang sihat. Namun, pengambilan vitamin haruslah konsisten selama sekurang kurangnya 90 hari kerana sel dalam tubuh hidup antara 90 hingga 120 hari. Maka perlu masa untuk sel menerima dan menyerap dengan baik semua vitamin yang kita ambil.
Set penjagaan rambut Shaklee dikenali sebagai ProSante, adalah bebas kimia dan selamat untuk digunakan.
Masalah kelemumur ni boleh buatkan rambut kita berbau hapak ,masalah rambut gugur pula jika dibiarkan berlarutan akan menyebabkan kita botak =)

Memperkenalkan set khas untuk penjagaan rambut yang semestinya bebas dari bahan kimia yang berbahaya PROSANTE








Ia terdiri daripada 6 barangan penjagaan kulit kepala dan rambut. 
Harga shampoo Shaklee ini turut disertakan.



1) Long Lasting Finishing Spray  
i) Mempunyai sokongan rambut seumpama gel bagi memastikan 
rambut yang digayakan kekal.
ii) Perlindungan kepada rambut daripada sinar UV
iii) Menjadikan rambut mudah diurus terutamanya rambut keriting

 atau mudah kusut


2) Revitalizing Shampoo 
i) Menjadikan kutikel rambut licin dan rambut menjadi lebat.
ii) Membersihkan rambut secara lembut dan berpaten.
iii) Menjadiakn rambut segar dan memberikan keseimbangan

 pada kulit kepala agar tidak terlalu lembat atau terlalu kering



3) Purifying Shampoo

i) Mencuci rambut secara keseluruhan dengan menyingkirkan
 sebarang bahan-bahan yang diletakkan pada rambut
 (minyak rambut, gel dan sebagainya). Ia juga membersihkan
 rambut dari pengumpulan mineral dan bahan-bahan kotoran lain.
ii) Bagi rambut berwarna, ia tidak melunturkan warna rambut. 

Ianya juga memberikan keseimbangan pada kulit kepada lipid 
dan kelembapan semulajadi.
iii) Mengelakkan rambut berkelemumur dengan memastikan kulit 

kepala sihat.

4) Replenishing Conditioner 
i) Merupakan perapi rambut dan pelembap untuk menghasilkan 
impak 
berkilat dan lembut pada rambut.
ii) Menyelesaikan masalah hujung rambut bercabang
 dan memperelokkan masalah kerosakan pada permukaan rambut.
iii) Menguatkan rambut dengan protein dari alam semulajadi

5) Lightweight Conditioner 

i) Pelembap rambut yang melembapkan rambut dan melicinkannya tanpa lekit.
ii) Menjadikan rambut sihat, lebih lebat dan berkilat.
iii) Rambut menjadi kurang kesan statik menjadikannya lebih mudah diurus.
6) Nourishing Scalp Treatment 


i) Merupakan serum yang membantu hampir semua masalah rambut. Ianya mudah diserap oleh kulit dan melancarkan peredaran, melawan faktor persekitaran yang merosakkan rambut dan membekalkan nutrien pada kulit kepala.
ii) Mengandungi vitamin A, E, Coenzyme Q10. Ia membantu melindungi rambut daripada dirosakkan radikal bebas yang berpunca dari pencemaran persekitaran.
iii) Tidak perlu dibilas selepas digunakan.
iv) Rambut tidak menjadi melekit atau terlalu berminyak.

Cadangan Set Shampoo Shaklee
Rambut Berkelemumur 
KELEMUMUR
  1. Purifying Shampoo 
  2. Replenishing Conditioner
  3. Nourishing Scalp Treatment


Rambut Gugur
RAMBUT GUGUR
  1. Revitalizing Shampoo
  2. Lightweight Conditioner
  3. Nourishing Scalp Treatment


Rambut Bercabang


  1. Purifying Shampoo
  2. Replenishing Conditioner
  3. Nourishing Scalp Treatment


 Rambut Rosak

  1. Purifying Shampoo
  2. Replenishing Conditioner
  3. Nourishing Scalp Treatment



Kenapa Shaklee Prosante adalah yang terbaik? Kerana ia adalah rangkaian produk penjagaan rambut dan kulit kepala dari pembuat supplement kesihatan terbaik. Jadi Shaklee memahami keperluan rambut dan kulit kepala anda agar anda dapat meneruskan aktiviti harian tanpa sebarang gangguan. Masalah saya sudah diatasi.Begitu juga dengan mereka yang telah mencuba Shaklee Prosante. Anda bila lagi? =)

Terima kasih kerana sudi baca artikel ini dan semoga bermanfaat.Nantikan entri yang berikutnya ...




FAZLINA SAMSUDDIN
Whatsapp/SMS ; 019 556 0012

COD ALOR SETAR/JITRA/POKOK SENA/MERGONG/KEPALA BATAS/BANDAR BARU AMAN.URUSNIAGA SECARA POS KE SELURUH MALAYSIA SECARA PERCUMA **











No comments:

Post a Comment

Elegant Rose - Working In Background

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman web saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan.

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yg berkaitan.