Friday, 28 August 2015

CARA SIMPAN STOK SUSU DAN PERAHAN SUSU (EBM)



Saya kerap ditanya soalan-soalan tentang cara pengurusan stok susu ataupun juga dikenali sebagai EBM. Antara soalan yang selalu diajukan:
  1. Kalau susu beku yang dah dikeluarkan, boleh ke nak bekukan balik?
  2. Kalau bayi minum tak habis, boleh ke simpan & panaskan semula?
  3. Macam mana nak cairkan & panaskan susu EBM yang dah beku?
Di sini saya sertakan jadual ringkas yang diambil dari website Kelly Mom untuk membantu anda ingat tempoh masa penyimpanan susu EBM. Boleh print dan tampal pada di peti air masing-masing ya :)
Jadual Cara Pengurusan Stok Susu EBM
Jadual di atas boleh dirujuk di website KellyMom dan juga dimuat turun secara percumauntuk kegunaan peribadi.

TIPS TAMBAHAN CARA PENYIMPANAN SUSU PERAHAN

1. SIMPAN DALAM BEKAS ATAU PLASTIK YANG KECIL

Sebolehnya, setiap bekas dalam 1-4 Oz sahaja. Ini penting untuk mengelakkan susu terbazir. Ye lah kadang-kadang bayi ni menyusu sikit je.
Contoh kaedah menyimpan susu perahan ataupun juga dikenali sebagai EBM
Contoh plastik penyimpanan susu perahan
Kalau kita bagi banyak terus; Contohnya terus bagi 7 oz kepada bayi, dan dia tak habis, baki tu hanya boleh diminum semula dalam masa 1-2 jam sahaja.
Boleh juga merujuk WikiHow tentang tiga cara untuk menyimpan susu EBM :)

2. CATAT TARIKH SETIAP PERAHAN

Gunakan sticker putih dan catat tarikh perahan untuk setiap bekas. Ini memudahkan anda track ‘expiry’ setiap stok susu tersebut.

3. CAIRKAN DENGAN PERLAHAN-LAHAN

Untuk mencairkan susu beku, letakkan terlebih dahulu susu di bahagian fridge supaya ianya cair perlahan-lahan. Kalau nak lagi cepat, boleh letakkan susu beku dibawah air paip yang mengalir.
Seboleh mungkin, elakkan dari mencairkan susu dalam suhu bilik (contohnya letak susu atas meja di dapur atau di sinki).

4. JANGAN CAMPURKAN SUSU PERAHAN SESUKA HATI

Kalau nak campur susu perahan (pada hari yang sama sahaja), pastikan kedua-dua susu berada pada suhu yang lebih kurang sama.
Contoh #1; Perah waktu pagi dapat 2 Oz., perah waktu tengahari dapat lagi 2 Oz. Kalau nak campur kedua-dua perahan tersebut, pastikan suhu keduanya adalah sama.
Contoh #2: Susu yang diperah pagi tadi dah letak dalam peti sejuk. Susu yang diperah petang tak boleh terus campur dengan susu pagi tadi. Sejukkan dulu susu petang tersebut. Lepas dah rasa suhu lebih kurang je, baru boleh campur.

5. CARA PANASKAN SUSU PERAHAN

Panaskan botol susu di dalam bottle warmer atau rendamkan di dalam air panas (tuangkan air panas dalam cawan atau bekas yang sesuai, kemudian rendamkan bottle susu yang dah cair tadi ke dalam air panas tersebut).
Cara Memanaskan Susu EBM Dengan Kaedah Rendaman
Cara Merendam Bottle Susu Dalam Air Panas
Jangan sesekali panaskan susu menggunakan microwave oven ataupun secara terus dengan menggunakan api dapur. Ini boleh menghilangkan nutrisi dalam susu ibu yang kaya dengan khasiat.
Jemput juga membaca empat cara untuk memanaskan susu perahan daripada WikiHow :)
Sekian saja perkongsian saya untuk kali ini. Jika anda rasakan entri ini bermanfaat, silalah tekan butang “Share” di bawah yer 😀
Badan terasa letih ? yelah kan ..bila menyusukan bayi ...banyak juga kalori kita yang terbakar ..tambah plak dengan tugasan seharian .. sebab tu pentingnya ambil set vitamin penyusuan ..supaya dapat bantu ibu bertenaga ,bila emosi stabil ..inshaAllah lebih banyak susu dapat dihasilkan dan lancar sahaja..Jom dapatkan set VITAMIN PENYUSUAN UNTUK IBU HEBAT DI SINI
*Credit to diaryofmuhammad.com
Terima kasih kerana sudi baca artikel ini dan semoga bermanfaat.Nantikan entri yang berikutnya ...




FAZLINA SAMSUDDIN
Whatsapp/SMS ; 019 556 0012

COD ALOR SETAR/JITRA/POKOK SENA/MERGONG/KEPALA BATAS/BANDAR BARU AMAN.URUSNIAGA SECARA POS KE SELURUH MALAYSIA SECARA PERCUMA **

Wednesday, 19 August 2015

TENTANG SHAKLEE







Di Shaklee, kami percaya bahawa alam semula jadi mengandungi 1001 rahsia untuk kehidupan yang lebih lama, sihat dan produktif.
Kisah kami bermula hampir 60 tahun yang lalu apabila Dr. Forrest C. Shaklee, dengan falsafah kehidupannya Living in Harmony with Nature® telah mencetuskan gerakan yang berterusan untuk membantu ke arah kehidupan yang lebih bahagia dan lebih sihat.
Hari ini, kami merupakan syarikat pemakanan semula jadi nombor satu di Amerika Syarikat, dengan pejabat di seluruh dunia dan tenaga pakar terkemuka dalam bidang penyelidikan pemakanan. Kami melepasi dan melangkaui piawaian industri setiap masa bagi memastikan produk kami Sentiasa SelamatSentiasa Berkesan dan Sentiasa Mesra Alam.
Kami menguji setiap bahan baharu untuk mengesan lebih 350 bahan cemar berbahaya.
Kami menjalankan lebih 100,000 ujian kualiti setiap tahun bagi menjamin ketulenan tertinggi sebolehnya.
Kami telah melaburkan lebih $250 juta dalam ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan.
Kami juga menawarkan peluang kepada sesiapa sahaja yang berminat untuk menjana pendapatan sampingan dengan berkongsi produk kami.
Sehingga hari ini, kami telah membayar komisen bernilai lebih $6.7 bilion kepada para Pengedar kami, dan kami menjemput anda untuk mengecapi manfaat memiliki perniagaan Shaklee anda sendiri.
Semua tanda dagangan adalah hak milik empunya masing-masing.

Tanggungjawab Sosial

Shaklee berhasrat untuk mendekati dan mempertingkatkan kehidupan mereka yang kurang bernasib baik di samping menyebarkan kesedaran dalam kalangan masyarakat mengenai pentingnya keharmonian persekitaran dan kehidupan yang sihat

Keunikan Shaklee

Falsafah Produk Shaklee

Sejak lebih 50 tahun, jutaan keluarga telah meletakkan kepercayaan mereka kepada Shaklee dalam mencorak gaya hidup sihat yang tidak dapat ditandingi oleh syarikat lain - iaitu dengan menghasilkan produk semula jadi yang selamat DAN terbukti berkesan.
Misi kami di Shaklee adalah untuk menyediakan kehidupan yang lebih sihat dan lebih baik kepada setiap insan. Kami merealisasikannya dengan menghasilkan produk semula jadi yang sungguh luar biasa, yang membuatkan anda teruja untuk berkongsi tentang kelebihan produk kami dengan rakan-rakan anda. Setiap produk yang dihasilkan oleh Shaklee dirumus khusus untuk meningkatkan kesihatan, dengan rumusan yang terbukti berkesan dan tidak memudaratkan alam sekitar.
Tiga jaminan kami apabila anda memilih Shaklee – Ia sentiasa selamat, ia sentiasa berkesan, dan ia sentiasa mesra alam.

INSHA ALLAH .. DENGAN KUASA DAN IZIN ALLAH..

Keselamatan dan Standard Kami Tiada Tandingannya

Keselamatan dan standard Shaklee tiada tandingannya bagi memastikan produk kami Always Safe.
Kami telah melaburkan lebih $250 juta untuk ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan produk.
Kami menjalankan 350 ujian bagi setiap kandungan dan 100,000 ujian kualiti produk serta 23,000 ujian keaslian dan keselamatan setiap tahun.
Kami hanya memilih bahan semula jadi paling asli dan paling tulen dalam ramuan produk kami.
Produk kami tidak mengandungi sebarang bahan tiruan dan bahan kimia berbahaya yang terdapatdalam produk pesaing.
Kami bekerjasama dengan ahli toksikologi bagi mengembangkan senarai bahan kimia yang berpotensi berbahaya kepada manusia dan kami mengemaskini senarai ini bagi memastikan bahan-bahan kimia ini tidak mencemari sebarang produk kami.
350 Ujian bagi setiap kandungan | 23,000 Ujian Keaslian dan Keselamatan setiap tahun | 100,000 Ujian Kualiti Produk setiap tahun



TIADA Bahan Tiruan
TIADA Perisa Tiruan
TIADA Pemanis Tiruan
TIADA Pengawet Tiruan
TIADA Pewarna
TIADA MSG
TIADA Lemak Trans
TIADA Bahan Kimia
TIADA Paraben
TIADA Bisfenol-A
TIADA Dakwat Toksik
TIADA Peluntur Klorin
TIADA Formaldehid
TIADA Natrium Hidroksida



Sentiasa Berkesan

Kami Menjamin Keberkesanannya

Bukti Saintifik & Klinikal:
100 laporan saintifik & Kajian Landmark 2007
Kami menjamin keberkesanan agar anda sentiasa yakin bahawa produk Shaklee Always Works.
Bukti klinikal ini boleh didapati dalam 100 laporan saintifik yang telah diterbitkan oleh Shaklee – ini adalah kajian semula setara dalam beberapa majalah utama.
Salah satu daripada ujian ini adalah Kajian Landmark pada tahun 2007, yang menunjukkan bahawa kesihatan di kalangan pengguna suplemen Shaklee ternyata lebih baik berbanding mereka yang mengambil satu multivitamin atau tidak mengambil suplemen langsung.

JAMA
Clinical Nutrition
JN The Journal of Nutrition
aps applied physiology
The Journal of Alternative and Complementary Medicine
THE FASEB JOURNAL

Penjelajah Bertaraf Dunia & Kembara berkuasa Shaklee


Jika bukti daripada ujian dan jurnal ini masih tidak mencukupi, anda juga perlu menyedari bahawa beberapa Penjelajah Bertaraf Dunia dan atlet terhebat juga merupakan pengguna tegar produk Shaklee. Ia membuktikan bahawa kami komited dalam menyediakan produk yang benar-benar berkesan. Atlet terhebat, ahli sukan Olimpik dan pengembara dunia mengakui kehebatan suplemen Shaklee dalam memberi tenaga dan membantu mereka memperolehi pencapaian luarbiasa.
Pencapaian fizikal yang terhebat hasil pengambilan produk Shaklee ditonjolkan dalam projek Daeadelus pada 1987, yang merupakan penerbangan manusia paling jauh merentasi Laut Aegean. Ia melibatkan usaha getir seorang lelaki yang nekad mengayuh basikal untuk menghasilkan kuasa bagi menghidupkan kipas dan terbang merentasi 72 batu.
Bagi menjayakan usaha ini, kami telah berganding bahu dengan Universiti MIT dan mencipta formula yang boleh dimanfaatkan oleh atlet ini untuk memperoleh tenaga yang berterusan. Produk ini, yang dinamakan Shaklee Performance®, boleh didapati pada hari ini dan menjadi sebahagian daripada rangkaian produk sukan kami.
1983 | Mount Everest | First American ascent without Oxygen
Gunung Everest
Pendakian warga Amerika yang pertama tanpa bekalan oksigen.
1986 | Voyager | 1st non-stop flight around world
Voyager
Penerbangan tanpa henti yang pertama mengelilingi bumi.
1986 | Will Steger | Olar Exploration
Will Steger
Penjelajahan luncur anjing ke Kutub Utara yang pertama kali direkodkan, dengan diketuai oleh penulis, pendidik dan penjelajah kutub yang telah memenangi anugerah National Geographic.
1987 | Daedalus | First human powered flight across Aegean
Daedalus
Penerbangan dengan kuasa kayuhan manusia yang pertama menyeberangi Laut Aegean.
1993 | Daedalus | First human powered flight across Aegean
NASA
Shaklee menghasilkan dan membekalkan AstroAde – minuman penghidratan khas untuk para angkasawan Shuttle.


Sentiasa Mesra Alam

Hidup Harmoni dengan Alam Semula Jadi

Dr. Shaklee adalah pelopor Shaklee Corporation yang mengamalkan prinsip Living in Harmony with Nature®. Kami terus setia membawa legasi ini dan menjamin bahawa produk kami Always Green.
Kami sentiasa menggembleng usaha untuk mewujudkan dunia yang lebih baik. Kami berbangga menjadi syarikat diiktiraf Climate Neutral yang pertama di dunia pada tahun 2000 kerana berjaya mengimbangi pelepasan karbon dalam setiap aktiviti kami bagi menjana impak sifar bersih terhadap alamsekitar – dan kami melakukannya sebelum ia dipraktikkan secara meluas. Kami telah menghasilkan pencuci biorosot yang pertama, dan terus berusaha untuk menyediakan produk mampan yang Safe for You, Your Home and Your Planet®.

Safe for You, Your Home, and Your Planet®


Syarikat pertama yang diiktiraf Climate Neutral®

Perintis produk pencuci rumah yang tidak beracun dan biorosot.







Terima kasih kerana sudi baca artikel ini dan semoga bermanfaat.Nantikan entri yang berikutnya ...


FAZLINA SAMSUDDIN
Whatsapp/SMS ; 019 556 0012

COD ALOR SETAR/JITRA/POKOK SENA/MERGONG/KEPALA BATAS/BANDAR BARU AMAN.URUSNIAGA SECARA POS KE SELURUH MALAYSIA SECARA PERCUMA **


Tuesday, 18 August 2015

Perlu ke ambil supplement ANTIOKSIDAN ?

Apakah yang menyebabkan sebatang pokok yang besar boleh hidup lama dan kekal kuat sebagaimana seperti di dalam gambar di atas?

Jawapannya ada 2 sebab utama, Pertama kerana AKAR nya yang sihat, kuat & panjang yang membolehkan ia menyerap segala nutrien dan air yang diperlukan oleh pokok. Keduanya adalah kerana BAJA nya yang betul dan mencukupi untuk ia kekal sihat dan kuat.

Persoalannya, apakah 'AKAR' & 'BAJA' kepada manusia?
Pada manusia pula, AKAR adalah ibarat SEL dalam badan manusia yang merupakan asas kepada manusia. Manakala, BAJA yang diperlukan SEL dalam badan manusia adalah MAKANAN YANG SEIMBANG.

Sel sangat penting kepada badan manusia kerana dari SEL akan terbentuknya TISU. Dengan gabungan lapisan TISU akan membentuk ORGAN seperti Jantung, Hati, Buah Pinggang dll. Gabungan beberapa fungsi ORGAN akan membentuk beberapa SISTEM penting dalam tubuh badan manusia dan akhirnya terbentuklah kita hasil kombinasi beberapa sistem penting dalam tubuh manusia membentuk kita seperti hari ini.

Namun, setiap hari sel kita akan rosak disebabkan faktor-faktor seperti makanan, pencemaran, radikal bebas, kesan radiasi dan sebagainya yang menyebabkan sel akan sakit dan akhirnya menyebabkan penyakit seperti tekanan darah tinggi, kencing manis, masalah jantung, kanser dan sebagainya.

Apa itu Radikal Bebas?

Kita selalu dengar sahaja radikal bebas (free radicals) tapi tak ramai yang betul-betul faham maksudnya.
radikal bebas
Radikal bebas adalah molekul yang kehilangan satu elektron dari pasangan elektron bebasnya atau merupakan hasil pemisahan homolitik satu ikatan kovalen. Akibat pemecahan itu, molekul yang terpecah menjadi radikal bebas yang mempunyai elektron yang tidak berpasangan.
Secara tak langsung, ia boleh menganggu fungsi sel termasuk DNA sel itu sendiri. Cara paling berkesan adalah dengan mempunyai sistem pertahanan antioksidan.
 Pengoksidaan berlaku Setiap Hari
Jika kita perasan, ikan yang ditangkap dari laut bila dibiarkan lama akan membusuk, buah yang dikopek cepat hitam, luka pada kulit berparut. Ini semua dipanggil pengoksidaan dan ia adalah proses semulajadi.
Proses ini jugalah yang berlaku di dalam badan kita seperti yang akak terangkan di atas.
Ingat lagi tak sains tingkatan 2 kalau tak silap, dari kumpulan sel membentuk tisu. Dari kumpula tisu pula membentuk organ, seterusnya membentuk sistem dan dari kumpulan sistem itulah tubuh badan kita terjadi.
Oksigen adalah unsur terpenting dalam pernafasan. Ia mampu berinteraksi dengan apa jua sel. Proses perubahan di antara sel ini lah yang dipanggil Pengoksidaan.
Perubahan inilah yang membuatkan sel mati atau rosak. Seperti contoh tadi hirisan buah makin lama bewarna coklat, kehitaman dan makin mereput. Bagi kes sel kulit pula, sel-sel yang mati akan digantikan dengan sel-sel yang baru sehinggalah luka baik.
Walaupun badan memetabolisme oksigen secara efficient iaitu 1-2% sel yang rosak, pada masa yang sama ia juga boleh bertukar menjadi radikal bebas.
 Makanan Antikoksidan ada Di Sekeliling Kita
Berjuta makanan antioksidan yang terdapat pada alam semulajadi termasuklah buah-buahan, kekacang, sayur-sayuran dan bijirin.
antioksidan melindungi tubuh dari radikal bebas

Sebab itulah setiap hari kita digalakkan makanan dari sumber semulajadi. Malangnya, kita bukan duduk seperti nenek moyang kita 50-60 tahun lepas. Mereka dahulu semuanya tanam sendiri, baja pun guna tahi binatang fresh. Kita?

Bahaya Radikal Bebas pada Badan

Apabila radikal bebas menyerang, ia bukan sahaja merosakkan sel malah ia akan ‘bebas’ mencari pasangannya yang lain. Sekaligus merosakkan DNA sel tersebut sehingga mencetuskan benih-benih penyakit.
kesan radikal bebas pada DNA
Apabila DNA sel berubah, sel akan bermutasi. Mutasi sel bermaksud sel akan tumbuh tidak normal dan akan mengeluarkan sel luar biasa dengan cepat.
Bagi sel yang sihat, sebenarnya radikal bebas dapat dilindungi dengan kawalan antioksidan secara semulajadi. Sebaliknya, badan menjadi tidak mampu melawan sendiri ialah apabila radikal bebas lebih berkuasa berbanding pertahanan badan.
Antara sumber radikal bebas adalah pencemaran udara, asap rokok, minuman beralkohol, sinaran uv dan sebagainya.

Sebab itu, rata-rata orang yang Merokok atau menghidapi penyakit Kronik, saya terus cadangkan Vivix. Di dalam vivix bukan sahaja terkandung antioksidan yang tinggi, malah ia adalah 10x ganda lebih kuat dari Resveratrol biasa.
 Alhamdulillah ramai yang sekarang dah aware dengan kandungan vivix dan terus order. Dengan izin Allah, ada pesakit kronik diabetes dari 22 turun 5.5, ada pesakit kayap kering dalam 2 minggu.
Tak kurang juga pakcik yang dah 30 tahun merokok, tiba-tiba berhenti dalam hanya 2 bulan tanpa paksa. Padahal sehari tak kurang 3 batang dia hisap. Anaknya sendiri terkejut kerana selama ni macam nak gaduh bila disuruh berhenti.
Jadi apa tindakan kita hari ini ?
Ya , amalkan pemakanan yang sihat dan seimbang dan jangan lupa amalkan pengambilan supplement yang tinggi anti oksidan.Produk Shaklee ada beberapa supplement antioksidan yang sangat bagus untuk kita..



Credit to owner of the pic - naturalvitaminshop


Terima kasih kerana sudi baca artikel ini dan semoga bermanfaat.Nantikan entri yang berikutnya ...


FAZLINA SAMSUDDIN
Whatsapp/SMS ; 019 556 0012

COD ALOR SETAR/JITRA/POKOK SENA/MERGONG/KEPALA BATAS/BANDAR BARU AMAN.URUSNIAGA SECARA POS KE SELURUH MALAYSIA SECARA PERCUMA **

Sunday, 16 August 2015

Rezeki Syawal

Alhamdulillah, dalam kesibukan di bulan Syawal,  bisnes Shaklee tetap berjalan seperti biasa..boleh katakan setiap hari mengadap adik manis di kaunter Poslaju..kat PPL pun meriah tau dengan deco raya..

Raya-raya ni,  banyak juadah yang sedap-sedap..lemang ketupat rendang soto lontong....mana nak ada feel kalau makan time bukan raya kan? Hee..tu tak masuk aneka jenis kek, pencuci mulut,biskut raya berbagai...tengok-tengok bila timbang..ha berkilo-kilo naik..hee...sebab tu di galakkan sangat ambil Lecithin, Herblax dan Cinch Energy Tea mix untuk dapatkan berat ideal semula..=)
.
Psss..kalau nak order 1 set khas untuk raya ni boleh la hubungi saya ye.. tawaran menarik menanti anda..
.

SALAM AIDIL FITRI
FAZLINA SAMSUDDIN


Elegant Rose - Working In Background

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman web saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan.

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yg berkaitan.