Wednesday, 14 October 2015

Tips jutawan muda 2

Bile permintaan rumpai laut semakin menurun, saya tengok ramai pulak buat sabun rumpai laut kat facebook... saya pun puas duk fikir, macam mana nak buat sabun, saya servey mana2 kilang yg buat, tapi memerlukan modal belas2 ribu, waktu tu belas2 ribu dah besar bagi saya, tiba2 Allah datangkan seseorang bantu saya ajar macam mana buat sabun .. alhamdulillah tercipta lah sabun Nurraysa, 😊 tapi kotak siap awal januari, saya buat sample banyak2, agih2kan, marketing dulu, cari agent, bagi orang cuba pakai...
Di pendekkan cerita keluar lah sabun brand Nurraysa pada januari 2014 , dulu kotaknya design memang kelakar habis, berwarna warni.. 😆 takde ilmu kan, redah aje lah.. hehe..
Jun 2014 saya keluarkan 1set lengkap skincare , 1000 unit sahaja, dengan takde ilmu, sekejap je habis 1000 set tu,.... ambik masa setahun habiskn 😂😂😂 saya start di uji dengan macam2 ujian lepas tu, mungkin nak bagi saya nampak ape itu bsness, ape yg belum saya buat, ape yg perlu saya buat, tuhan nak bagi sesuatu yg lebih besar lagi, saya di uji di tahap sampaikan xde duit langsung, pernah duit dalam bank , zero 😢😢
Balik kampung, buat tak tau je, tak susahkan mak ayah, beberapa bulan jugak lah, kami fikir balik, muhasabah diri, msti ade sebab kenapa Allah uji kami, mgkin kita tak sedar kesilapan kita.. akhir tahun 2014 bulan ramadhan, kami nekad nak ubah hidup balik, suami terpaksa kerja balik, ramadhan 2014, setiap hari kami bangun qiamullail bersma2, nak cari redha Allah balik bukan senang, teringat lagi ustaz 2 bagi ceramah di surau, tuhan uji kita, dia tak puas lagi dengar kita merintih, menangis , memohon padaNya, takut2 bila dah senang, kita akan lupa..
Nov @ desember 2014, rumah yg kami sewa di tenggelam banjir, tahun 2 kuantan banjir besar, air di paras dada dalam rumah, terpaksa tinggal di pusat pemindahan banjir, waktu 2, memang yg amatt... makannan sket, nak makan beratur pnjang, air xde, mandi di pili bomba, dengan anak sulong masih kecik 😊 saya terfikir dlm hati, rupanya macam ni hidup org susah.. alhamdulillah kami dapat rase semua tu.. hati last lepas beberapa hari berlaku banjir besar, datang beberapa hilux datang bawak bantuan makanan, semua persendirian, bukan drpd agensi mana2. dalam hati terdetik, kalo aku kaya nanti, aku mesti buat macam tu jgk, mesti bantu orang .
Ujian demi ujian datang, akhirnya bulan 3 2015, saya ade inbox di fb seorang jutawan muda , saya mintak share tips2 yang dia buat, dia bg 1 tips je.. nak tau ape tips yg beliau kongsikan? Tips 2 lah saya buat, dan lepas drpd tu, hidup saya start berubah balik sehingga sekarang...

No comments:

Post a Comment

Elegant Rose - Working In Background

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman web saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan.

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yg berkaitan.