Wednesday, 14 October 2015

TIPS JUTAWAN MUDA PART 3

~sambungan part 3.
Tips jutawan muda 2 share kat saya , 1 je dia bagi, katanya, " amalkan sedekah setiap hari selama sebulan "
Esoknya saya terus buat. Ajaibnya tak sampai 2 minggu, life saya start berubah, banyak Allah tunjukkan jalan2, buat ape pn mudah je... Allah kenalkan dengan orang hebat2... subhanallah...
Saya start balik bsness nurraysa, teruskan balik , tiba2 ade sorang hamba Allah ni owner produk, orang terengganu jgk, baru nak keluarkan produk, dia bgtau saya nak pergi coaching dengan jutawan famous beberapa tahun lps, puan felinna, saya tak mampu waktu 2, fees di kenakan xsilap hampir rm2000. Banyak tuuu bagi saya pd waktu tu. Ape yg berlaku, Allah gerakkn hati dia lps blk drpd coaching dgn puan fel, dia shating kt sy, tips2 puan fel buat hngga sales mletop2. Saya duk fikir sorg2, eh semua ni aku dah buat, dia boleh jd jutawan, knp aku mcm ni je,, rupanya saya xkonsisten..
Kbykn punca hari ni orang gagal, tak mulakan sesuatu sampai habis, buat sesuatu tak konsisten. Ape yg saya buat masa mula2 nk build up blk nurraysa, saya cari droship ramai2, saya guide di group whtspp cara nk promote. Drpd droship 2 lh, diorg upgrade ke agent dan stokis. Jgn pandang remeh pd droship tau, walaupn mreka xkluarkan modal.
Produk yg orang tak kenal lagi, cara pertama, cari droship je ramai, orang nk teruskan labur modal besar jd stokis, memang tak lah kan.. takut modal habis kt situ je, barang tak laku... alhmdulillah permintaan semakin meningkat april 2014. Kotak sabun pulak habis, saya start blk masa 2, saya gunakan ape yg ade di tangan je masa 2. Kotak nak buat balik modal beribu, nak korek kt mane duit ni, 😂😂 bayar deposit aje lah dulu, dh siap nk ambik balik xtau nak cari duit kat mane, fikir punya fikir, memang gak nak susahkan org tua, last2 call jugak mak buat muka tebal je, nk pnjam duit nak bayar kotak, jnji gn dia, dpt kotak ni, terus pos pd stokis, sbb ramai dah booking sabun, saya dah promote awal2 lagi, saya akn trus bayar balik duit mak. Alhamdulillah, semua settle, stokis semua dah payment, saya trus je bayar balik. Tak ingat berapa , lingkungan 2-3k je mcm 2.. saya tak start pada modal besar utk buat sesuatu..
Pada bulan jun 2014 saya sertai program dr azizan osman, imkk, pd waktu tengah sarat jgk mengandungkan anak ke 2, anak pertama memang takde orang sanggup jage, sebab dia sangat aktif, hehe, lagipun tak nak susahkan family, biar kami yg susah2 xpe.. dtg ke kl utk sertai program, kami gilir2 jage anak kt hotel dengan suami, pagi saya masuk, tengah hari suami masuk, macam tu lah seterusnya sampai program habis selama 4 hari di the mines. Balik je, kami sharing, ape yg doc ajar, Waktu tu kami ambik pakej paling murah, rm250 sorg, seat paling belakang sekali, dah lah datang lewat, tak sempat bara bere, hehe, dtg lewat sebab hotel jauh, dengan uruskan anak dlu... alhmdulillah suami banyak bagi sokongan, suami adalah tulang belakang saya...
Sebelum hadiri program imkk, sales saya biasa2 je, tak sampai pun 10 ribu sebulan, lepas balik drpd imkk, kami buat ape yg doc ajar, imkk program cuci kolam jiwa, sblm start bsnes, wajib cuci dulu, baru senang bsness nak berkembang, bersihkan hati, ape yg kami buat, sedekah setiap hari waktu pagi, konsisten dhuha, jaga hubungan suami isteri, mandi garam bukit, kongsikan sedikit untung dengan ibu bapa,tahajud, sentiasa berfikiran positif. Start daripada 2, julai dan setrusnya sales meningkat ke belas2 ribu, puluh2 ribu sebulan, suami masih bekerja, saya dah nak hampir bersalin, staf xde, semua kami buat sendiri, kadang2 2 pagi baru tido bersama suami, dduk pack barang, masukkn sabun dalam kotak, permintaan makin tinggi, sampai kan banyak kali suami tido selepas solat subuh, 2 pn tido 1jam je, pkul 7 stgh pagi terus pergi kerja lagi.. ape salah 1 penguat saya, nekad saya utk ubah balik hidup kami, setiap kali lepas solat, menangis, dia betul2, mohon pd Allah, tak snggup tengok suami tak tido malam tlg saya pack barang, awal pagi keluar kerja, petang baru balik kerja, dengan kerja tengah panas waktu 2, bawak excoveter (jentera berat) , kadang2 ot, pukul 8 @ 10 malam baru balik kerja.. dengan keadaan saya sarat waktu tu, kalo di ingatkan balik, memang menagis, tengah2 malam tak tido lagi, dengan pinggang semua sakit, Allah je yg tau, usaha nak berjaya 2 sgt kuat, kalo lembik2, memang tak sampai ke tahap sekarang..
Pada bulan 8 2015 saya sekali lagi keluarkan balik set kcntikan lengkap, berbeza formula dgn yg lama, pakaging semua lain, first batch keluar 500set je, sampai je licin, 500 lagi sampai, licin, sebulan order 2,3 kali dengan kilang, nak buat banyak2 terus, modal terhad, lepas 2 buat 1000set , 2000 set, semua licin sebelum stok sampai lagi, the best mrketing saya amalkn drpd dulu, mrketing dulu sebelum ada stok, sampai je semua terus pos pada stokis2. Marketing yg saya amalkan, hanya sistem berjemaah, 2 penguat saya sampai hari ini. Xde buat fb ads ke ape. Semua zero kos mrketing. Luangkan masa utk guide diorang..
Bulan 9@10 macam tu, ambik sorang staf, sebab dah tak larat nk buat sendiri, waktu tu staf kerja duduk di bilik blkg bersama stok2 yg ada, stok penuh sampau ke ruang tamu, kami xde mnyewa mana2 tempat lagi, dan daya tak ingat bulan berapa, lepas saya bersalin anak ke 2, saya suruh suami berhenti kerja. Waktu tu suami masih ragu2 nak bhnti, tkt jadi mcam tahun 2014, kena kerja balik, saya ckp,kne yakin, insyaAllah xkn blaku lagi..anak sulong sangat aktif, dengan baby kecik, saya tak larat nak jage sorang2, alhamdulillah suami bhnti kerja, bntu bsness n jaga anak2..
Pada akhir tahun 2015, bnjir besar berlaku lagi, tapi paling teruk di kelantan, kuantan pun teruk tapi kurang sket berbanding tahun 2014, rumah saya menyewa pn tak terlepas , air di paras lutut, alhmdulillah barang2 semua dah letak di tempat yg tinggi, xde ape2 kerosakan barang.. saya follow page2 fb, misi bantuan banjir banyak ke kelantan, saya tengok video dr azizan share yg dia pergi ke kelntan hantar brg2 mknn bntuan bnjir, hati terdetik makin kuat, nak pergi jugak,berkobar2 smgt, sbb nk follow ape mentor buat dan sbb saya dah janji pada 2014, saya pn nk buat jgk macam 2..
Alhamdulillah januari 2015 saya bersama suami dan anak2, sebuah lori, pergi ke kelantan utk hantar bantuan makann, pakian, brangan. Anak2 wajib agkut semua.. hehe.. waktu tu 50-50 dah, nak pergi ke x, sebab saya memang susah ke mana2 bwak anak yg sgt aktif, ujian memang sgt besar, last2 saya redah aje, pergi jugak, 10 malam bertolak drpd kuantan ke kelantan, malam tu suami mengantuk, 3 kalo kot hampir terbabas, nasib baik saya tak tido 😂😂 alhamdulillah sampai jugak di kelantan pukul 5 stgh pagi. Siap2 turunkan brg2 semua, terus bertolak balik, pagi 2 singgah di kedai utk makan, Allah uji lagi, anak yg sulong berlari ke arah jalan besar, umur masih pnjg, suami smpt tarik baju dia, kalo x, memang dah xde dah sekarang, sket lagi nak kne langgar gn kreta, kt kedai 2, semua menjerit tengok.. Ya Allah, tak tau nak fikir macam mne dah, terus balik je, hampir 5x jgk bhnti tepi jalan suami tido skejap sbb mngantuk 1 malam xtido. Akhirnya sampai jugak rumah fmly di terengganu, makan mndi2, trus tido.. esoknya baru balik ke kuantan..
Alhamdulillah kuasa Allah,balik je drpd misi 2, marketing saya buat sama je, xde upgrade ape2 pn, permintaan naik mendadak, berkali2 gnda order , stokis2 semua trkejut, stok terputus , permintaan tak terjgka, sales pada januari 100 ribu sebulan, sebelum tu paling tinggi pn xlebih 50k sbulan.
Bulan2 seterusnya sales maintain 100k jgk, tak naik2, saya duk fikir, macam ade sesuatu yg menghalang utk saya dapat lebih drpd 100k, ape yg mgkn sy xbuat, ape yg mgkn kami tak sedar ksilapan kami, 30 april, saya ke imkk lagi skli bersama suami, seat super spreme ke 2 plg dpn, blkg titanium. Waktu 2 dah ade maid yg jaga kn ank2, so kami brdua fokus btl2 dlm seminar tu, waktu 2, dh ade 1 ofis utk krani dan staf bhgn production , bbrpa org je, sbb stok banyak memang dah xmuat nk ltk kt rumah, saya mnyewa sebelah rumah je, kebetulan penyewa seblah keluar. Balik je drpd imkk, sales bulan mei meningkat hampir 300 ribu.

No comments:

Post a Comment

Elegant Rose - Working In Background

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman web saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan.

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yg berkaitan.