Friday, 24 June 2016

TART GULUNG NENAS SEDAP DAN MUDAH


Haa istimewanya Ramadhan tahun ni , baby saya dah pun beso ..dah wean off dah ..takde dah nak ngempeng je cam tahun sebelum ni ..Maka nye , bermula lah episod PROJEK KUIH RAYA ..heee

Ok ni antara feveret saya lah ,sebelum ni bonda yang buat. ..tapi sebabkan tahun ni turn beraya di rumah mertua ....maka nye kene la buat sendiri TART GULUNG NENAS ye ..Dah tentu lah tak leh tandingi tart nenas bonda ..ok jom tengok resipi nya


Bahan-bahan

Butter 1 ketul  ( 250 gram )
Minyak sapi 3 sudu
3 sudu besar susu pekat
Tepung gandum  3 1/4 cawan
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar tepung custard
Telur sebiji 
Esen Vanilla

Cara buat

1.Satukan butter dan susu pekat hingga sebati ,kemudian masukkan sebiji telur , esen vanilla ..kalau nak warna kekuningan..boleh letak sedikit pewarna kuning ye


2.Bila semua bahan basah dah sebati , masukkan 1 cawan tepung gandum dulu di ikuti 2 sudu tepung jagung dan custard ...kaup balik ..kemudian masukkan balance tepung tadi tu

3.Boleh juga gunakan tangan untuk satukan kedua campuran tadi sehingga menjadi doh

4.Doh hendaklah tak terlalu lembik dan tak terlalu keras

5.Masukkan dalam acuan dan picit


Cara buat inti tart nenas

2 biji nenas
600 gram gula castor
cengkih
kayu manis

Cara nye

1.Parut nanas dan blend 
2.Masak nenas yang dah di blend tadi dengan gula serta cengkih dan kayu manis
4.Masak sehingga cair

SELAMAT MENCUBA =)




Dah tak perlu ambil ubat tahan sakit !

Alhamdulillah!
Terima feedback dari salah seorang regular customer tersayang .. Kini Puan Damisah dah tak ambil ubat tahan sakit untuk masalah SENDI FACET beliau ..dan boleh berpuasa penuh..
Antara produk yang di ambil Puan Damisah

++B COMPLEX
++OMEGA GUARD
++OSTEMATRIX
++PERFORMANCE DRINK

Alhamdulillah , bulan ni beliau dapat keahlian secara PERCUMA dengan belian melebihi 200uv ... untung kan ? bulan depan dah boleh dapat cash back 


Terima kasih kerana sudi baca artikel ini dan semoga bermanfaat. Nantikan entri yang berikutnya ...


FAZLINA SAMSUDDIN
Whatsapp/SMS ; 019 556 0012






COD ALOR SETAR/JITRA/POKOK SENA/MERGONG/KEPALA BATAS/BANDAR BARU AMAN.URUSNIAGA SECARA POS KE SELURUH MALAYSIA SECARA PERCUMA **

Thursday, 23 June 2016

SEMPERIT SUSU FAZLINA.COM




Lepas bakar pun elok je bentuk nya


Hari ni puteri Balqis mintak ummi buat biskut raya kaler pink .. maka saya pun bancuh la doh semperit susu ni .. kuih semperit susu ni yang paling mudah di buat dan bahanye sangat simple ...tapi rasa SEDAP YA AMAT ! belum raya ,balang dah tinggal separuh =)

Jom tengok resipi nya

SEMPERIT SUSU DAHLIA=====================

Bahan2

Butter 1/2 cawan ( 125 gram )
4-5 sudu susu manis
Esen vanilla
2 1/2  cawan tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung custard

Cara-cara buat

Butter dan susu manis di gaul sebati  ( Jangan pukul sangat sebab kita tak  nak nanti biskut tu kembang setaman)
Masukkan esen vanilla dan kalau nak letak pewarna pun boleh

Masukkan secawan tepung jagung dulu diikuti tepung  beras dan tepung custard ..gaul dengan ujung hari je ..kemudian masukkan baki tepung jagung ..sampai jadi doh

Panaskan oven 170  darjah selama 5 minit , masa nak masukkan biskut tu turunkan suhu ke 160 darjah bakar dari 20-25 minit ..atau nak tau dah masak ke belum ..bila tolak dengan sudu ..boleh gerak tu tanda dah masak la tu

SELAMAT MENCUBA =)

Thursday, 16 June 2016

Gastrik hilang lepas amek Shaklee!

GASTRIK TAKDE LEPAS CONSUME Shaklee! ------------------------------------------------------------
Alhamdulillah...just nak share dengan anda yang bermasalah gastrik...ini bukanlah kisah pertama mereka yang ada gastrik dengan izin Allah lega selepas CONSUME set gastrik Shaklee... minuman Esp yang bersifat alkal

TERIMA KASIH SHAKLEE😊💪 Yes. Nak share my own experience kena gastrik yg teruk. Sangat teruk! Budak office Isha je yg tahu macam mana teruk gastrik Isha😂

Pukul 3 pagi tengah kerja midnight shift buat run audit utk hotel. Terpaksa colleague hantar Isha p clinic sebab dah tertonggeng tonggeng tahan sakit. Sampai je clinic, tudiaaa kena sedas injection. Grr!
Everymonth mesti kena p Watson beli 2 3 kotak Gaviscon. Kenapa 2 3 Kotak? Standby dalam handbag, dalam kereta, dekat rumah, dalam drawer office. Haa senang cerita semua tempat yg Isha selalu pegi la. Kalau takde or kehabisan stok mula laa menjajau tanya org sana sini ada Gaviscon ke tak. Ada satu kali siap call kawan 'tolong laa hantar aku Gaviscon satu, nak mati dah ni' pukul 2 pagi. Nasib kawan memahami terus hantar.

Sampai satu tahap. Gaviscon pun dah tak jalan and takde effect😭

Jumpa doctor, sebab kerap sangat kena. Doctor suggest pegi Hospital besar buat scope. Haaa honestly Isha palinggg laa tak suka nak pegi hospital ni. Takut kena injection😂😅 pernah kena operate 2 3 kali, time doctor nak bius, nak set branula aku ngelat mintak neb utk bius. *kelebihan student nurse dulu so doctor tak boleh la nak byk bunyi😂

Bila dengar kena buat scope. Masuk wayar dari mulut ke perut masuk camera MEMANG TAKLA! Gigih cari supplement sampai jumpa ESP. Consisten minum ESP and consume Set Gastrik Shaklee. Alhamdullillah👍💪😊 Memang ada perubahan. Sahur ESP pun boleh kenyang tanpa rasa pedih hulu hati sampaii la ke petang.
✔️Gastrik takde.
✔️Skin pun semakin cantik.
✔️Jerawat hilang.
✔️Duit jimat sebab supplement boleh tahan berbulan bulan. Dulu sekali pegi clinic tak sah kalau tak RM50.

Haah. Ni surat doctor suruh refer hospital yg sampai sekarang terkubur je dalam drawer bilik😂

Siapa ada gastrik cubala try Set Gastrik Shaklee😊 HIGHLY RECOMMENDED!😍 InshaAllah dengan izin Allah.



#fazlinashaklee
Elegant Rose - Working In Background

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman web saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan.

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yg berkaitan.