Tuesday, 31 January 2017

POWER PUMPING SUSU IBU ?




"Power Pumping Lagi?"
Saya tahu ada yang malu-malu nak tanya,
Tapi tak tahu, tapi mahu tahu..
Macam mana tu?
Power Pumping adalah satu aktiviti yang dibuat untuk mimic baby menyusu seperti waktu 'growth spurt'. Waktu growth spurt biasanya bayi mahu mengempeng sahaja. Waktu itu, lebih banyak tercetus penghasilan hormon prolaktin yang memberitahu tubuh Si Ibu,

"BUAT SUSU BANYAK LAGI, KEPERLUAN BABY MENINGKAT!"

Bila terbaik nak buat PP ni?
Mengikut pengalaman saya sendiri, saya suka buat pada waktu tengah malam dan pagi, waktu penghasilan susu lebih banyak dan masa yang diperlukan adalah 1 jam yang tenang tanpa gangguan dan stress.

Macam mana pula nak lakukan PP?
Jika anda mempunyai double pump,

😍 Mulakan sesi pump 20 minit,
😎 Rehat 10 minit
😍 Sambung pump 10 minit
😎 Rehat 10 minit
😍 Final pump 10 minit

SIAP!

Jika anda mempunyai single pump,
😍 Pump Kanan - 10 minit
😘 Selepas itu Pump Kiri - 10 minit

Sehingga cukup 1 jam, di selang selikan.
Mudah sungguh!

Sambil pump, berdoalah bersungguh agar Allah perbanyakkan susu supaya cukup buat Si Manja anda.

In shaa Allah, jadi dah tahukan tentang Power Pumping, pastikan share supaya lebih ramai ibu-ibu dan bakal ibu tahu tentang ilmu PP.

Thursday, 12 January 2017

TERTIPU DENGAN VIVIX!





Ingin saya  kongsikan pengalaman setelah 6 bulan mengambil VIVIX. 

SAYA DAH TERTIPU! 

Shaklee kata VIVIX ni untuk ANTI AGING.Rupa-rupanya... Berderet kesan sampingan y saya dapat! 

Sebelum ni ,saya ada masalah INSOMNIA yang agak teruk , MIGRAIN , rasa LETIH yang amat sangat ..sering lesu ..tak bermaya ..dan MUDAH STRESS ..

Selepas sebulan consume VIVIX , saya mengalami healing crisis .. rasa ngantuk yang teramat sangat ..lepas tu demam nak dekat seminggu juga ..tapi Masha Allah .. amazingly ..bulan kedua tu dah rasa dah kesan nya.

Kesan pertama , pukul 9 malam ..saya dah mula rasa ngantuk dan boleh tidur ..Allahu akbar ..bagi pengidap INSOMNIA seperti saya ..rasa ngantuk ni umpama nikmat yang tak ternilai harganya..Syukur sangat sebab dah jumpa penawar INSOMNIA saya.

Kesan kedua ... kalau dulu ,saya sangat sensitif dengan perubahan mood dan cuaca ..mudah sangat kene MIGRAIN ..tapi sekarang ni ..eh dah lama sangat MIGRAIN tak serang ..Syukur Alhamdulillah !

Kesan ketiga , kulit wajah jadi berseri ..sampai suami tegur saya pakai apa kat muka sebab kulit  muka saya nampak glowing.Masya Allah ..syukur !

Kesan kelima , saya perasan ..bila datang bulan ..saya takde sengugut teruk macam dulu dah ..darah lancar je ..

Ini antara pengalaman saya dan VIVIX ... sempena promo ni ..mestilah dah selamat borong untuk stok diri sendiri ..hehehe

Tak kenal maka tak cinta kan ,jom kenali VIVIX sepintas lalu 





Vivix cukup bagus untuk memperbaiki sel, menghapuskan radikal bebas dan memperbaiki DNA.
Memperbaiki DNA. 
Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.Vivix sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimoterapi,
bagi mengembalikan sel tubuhnya kepada keadaan asal.
Memperbaiki tenaga sel. 
Semakin tubuh kita terdedah kepada penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel.
Vivix membantu menguatkan sel tubuh.
Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imuniti dan sendi.
Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan pun makin pudar.
Vivix membantu mengembalikan keremajaan.
VIVIX merupakan tonik anti-penuaan pelbagai manfaat yang sesuai untuk mereka yang menghidapi diabetes, arthritis, gout, dan macam-macam lagi. Mengandungi resveratrol yang dipercayai mampu memperbaiki DNA seterusnya mencegah penuaan berlaku dengan pantas.




Berminat nak dapatkan VIVIX ?
Jom dapatkan sekarang , ikhtiar untuk hidup  lebih sihat dan bermakna
Jika anda mempunyai kad kredit / kad debit boleh klik CLICK HERE di bawah =)



Jika ingin buat belian secara transfer bank seperti biasa boleh hubungi saya di maklumat yang tertera di bawah.


Terima kasih kerana sudi baca artikel ini dan semoga bermanfaat.Nantikan entri yang berikutnya ...




FAZLINA SAMSUDDIN
Whatsapp/SMS ; 019 556 0012

Saturday, 7 January 2017

ESP atau KOLAGEN SHAKLEE ?

Kolagan Dengan ESP Bukan Sama Je Ke? Daripada Asid Amino Juga..
Sejak tahun 2014, memang saya dah start makan kolagen, tapi masa tu tak konsisten sangat sebab tak tahun apa kelebihan kolagen kepada badan. Sebab kolagen tu kan protein, so saya dah minum ESP Shaklee, jadi cukuplah sumber proteinnya kan?
Lepas tahu tak sama sebenarnya suplemen kolagen dengan minuman protein, akun la minum kolagen setiap hari.
Kolagen adalah protein yang istimewa berbanding minuman protein sebab kandungan & nisbah asid amino yang membina kolagen berbeza dengan protein lain. Asid amino yang membentuk kolagen ialah proline, glycine & hydroxyproline. Ketiga2nya diperlukan dalam kuantiti tertentu untuk membina kolagen.
Kita tahu juga ada part2 tertentu dalam badan kita yang tinggi kandungan kolagen, contohnya kulit, mata, rambut, kuku, sendi dan otot. Jadi, suplemen kolagen dia lebih spesifik membina bahagian2 ni. Sedangkan minuman protein macam ESP membekalkan asid amino untuk keperluan seluruh badan. Dengan hormonnya, dengan protein yang mengangkut bahan2 & untuk pembinaan sel lain.
Pendek kata, kalau asid amino daripada ESP tu ibarat bata, kolagen ibarat simen yang melekatkannya. Fungsinya lebih spesifik. Kalau bata tu, mungkin buat dinding, lantai & sebagainya.
Kenapa kena ambil suplemen kolagen?
Badan kita memang buat kolagen sendiri, tapi bila umur dah masuk 30-an, penghasilan kolagen lebih rendah berbanding kerosakannya. Jadi kena tambah lah kolagen.
Suplemen kolagen lebih berkesan berbanding kolagen natural yang ada dalam makanan, contohnya kulit ayam. Kulit ayam mmg banyak kolagen, tapi disuntik2 antibiotiknya, hormon itu ini kita dinasihatkan elak makan kulit ayam. Lagipun, kolagen daripada sumber makanan ni susan dihadam & diserap.
Suplemen kolagen sudah diproses untuk memudahkan penyerapan tapi bergantung juga pada berat molekul. Semakin ringan, makin mudahlah diserap. Molekul ringan ni, ada pada kolagen powder Shaklee, sebab itulah sangat berkesan.
Jadi, kita memang perlu keduanya =) credit to Dr Fyda Noh

Tuesday, 3 January 2017

Vivix anti penuaan hanyalah marketing gimik?




TEORI PENUAAN ITU BOLEH DILEWATKAN ADALAH BENAR
(Panjang sedikit tapi worth to read)
.
Bila saya share tentang kemampuan Vivix untuk menjadikan kita awet muda & lambat nampak tua ataupun mampu menjadikan pengamalnya 25 tahun lebih muda, ada yg ketawakan saya. Ada yg kata, "kalau camtu, saya ni baru 35 tahun kak, kalau ambil Vivix nanti jadi macam budak 10 tahun la". NO. 25 tahun itu sebenarnya cuma satu 'jangkamasa perumpamaan'.


Bila anda mengamalkan Vivix, anda TIDAK AKAN pun KEMBALI menjadi seperti 25 tahun yg lalu. Jika dulu anda tegap segak bergaya dan kini bertongkat di umur 70an, tidaklah anda boleh kembali tegap bergaya tanpa kedutan di wajah seperti sewaktu berusia 45 tahun. Tidak.
.
Habis tu, TIPU je la yg 25 tahun tu? Marketing gimmic je la? PUN BUKAN. Meh saya explain dalam bahasa mudah. Bahasa layman. Sebab saya juga layman.
.
Pernah dengar tentang SEL dalam badan kita?

Pernah dengar tentang DNA & KROMOSOM?

Pernah dengar tentang TELOMERES?
Semua ni berkaitan dengan proses penuaan.
.
Tahu tak bahawa badan kita ni terbentuk dari beribu-ribu sel? Dan sel-sel ini berduplikasi (berpecah dengan ciri yg sama) setiap hari.

Di tengah-tengah setiap sel ini terletaknya nukleus (induk) sel. Ibaratnya, bumi kita ni ada terasnya. Ataupun sebuah komputer itu, ada motherboardnya ataupun 'pusat operasi' yg memastikan komputer/laptop itu mampu berfungsi dengan baik.
.


Tahukah anda di dalam setiap nukleus sel kita itu adanya DNA & kromosom? DNA adalah rantaian yg mengandungi kromosom-kromosom yg mendefinisikan karekter/ciri unik tentang kita. Setiap manusia mempunyai DNA yg berbeza.


Kromosom inilah yga 'menyimpan data' tentang siapa diri kita. Inilah yg menjadikan kita unik berbanding manusia lain. Ibaratnya, kromosom adalah 'hard disk' di dalam komputer/laptop kita yg menyimpan segala softcopy, data & files kita.
.


So, apa pula itu TELOMERES? Telomeres adalah 'penutup' (cap) di setiap penghujung rantaian DNA yg mengandungi kromosom itu tadi. Apa jadi kalau penutup ni rosak? Ibarat pen dakwat basah yg hilang penutupnya. Apa jadi? Keringlah dakwat kan? Apa jadi kalau hard disk komputer/laptop rosak? Hilanglah segala data & files yg disimpan kan? So, begitulah pentingnya Telomeres ni.
.


Bagaimana Telomeres boleh rosak?
Secara semulajadinya,Telomeres akan memendek setiap kali sel berduplikasi.


Maksudnya, kalau kita TAK BERBUAT APA-APA UNTUK MELINDUNGINYA atau kita melakukan perkara-perkara yg mempercepatkan kerosakan sel, maka Telomeres kita akan memendeklah setiap hari! Apa perkara-perkara yg boleh mempercepatkan Telomeres menjadi pendek?
.
🚫 Stress
🚫 Merokok
🚫 Diet/pemakanan tak seimbang
🚫 Jarang bersenam
.
Bagaimana nak memelihara kepanjangan & kesihatan Telomeres?
.
✔ Elakkan stress.
✔ Berhenti/elakkan merokok & mengambil alkohol.
✔ Rajin bersenam secara berkala.
✔ Mengamalkan pemakanan yg sihat & seimbang.
✔ Mengambil supplemen tambahan bagi menampung keperluan nutrisi yg optimum oleh badan mengikut usia.
.
Apakah nutrisi TERBAIK yg boleh membantu memelihara kepanjangan Telomeres & sekaligus memelihara kesihatan sel?
.
ANTIOKSIDA - Vitamin A, C, D & E membantu menyahkan radikal bebas yg merosakkan sel & DNA. Antioksida juga membantu melambatkan pengumpulan protein AGE yg menyebabkan penuaan. Pengambilan asid folik & Omega-3 juga amat membantu dalam memelihara kesihatan sel, DNA, kromosom & Telomeres.
.
Dan VIVIX; dengan 4 bahan utamanya (anggur muscadine, purple carrot, Elderberry Eropah & polyganum caspidatum) adalah supplemen antioksida yg TERBAIK & paling lengkap di dunia. Ia terbukti melalui ujian klinikal & Landmark Study. Bukan sekadar omong kosong atau 'marketing gimmic' semata-mata.
.
So, nampak tak mengapa Vivix adalah supplemen TERBAIK untuk yg nak awet muda? 😉
.
Terima kasih kerana sudi baca artikel ini dan semoga bermanfaat. Nantikan entri yang berikutnya ...


FAZLINA SAMSUDDIN



Whatsapp/SMS ; 019 556 0012

Elegant Rose - Working In Background

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman web saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan.

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yg berkaitan.