Saturday, 7 January 2017

ESP atau KOLAGEN SHAKLEE ?

Kolagan Dengan ESP Bukan Sama Je Ke? Daripada Asid Amino Juga..
Sejak tahun 2014, memang saya dah start makan kolagen, tapi masa tu tak konsisten sangat sebab tak tahun apa kelebihan kolagen kepada badan. Sebab kolagen tu kan protein, so saya dah minum ESP Shaklee, jadi cukuplah sumber proteinnya kan?
Lepas tahu tak sama sebenarnya suplemen kolagen dengan minuman protein, akun la minum kolagen setiap hari.
Kolagen adalah protein yang istimewa berbanding minuman protein sebab kandungan & nisbah asid amino yang membina kolagen berbeza dengan protein lain. Asid amino yang membentuk kolagen ialah proline, glycine & hydroxyproline. Ketiga2nya diperlukan dalam kuantiti tertentu untuk membina kolagen.
Kita tahu juga ada part2 tertentu dalam badan kita yang tinggi kandungan kolagen, contohnya kulit, mata, rambut, kuku, sendi dan otot. Jadi, suplemen kolagen dia lebih spesifik membina bahagian2 ni. Sedangkan minuman protein macam ESP membekalkan asid amino untuk keperluan seluruh badan. Dengan hormonnya, dengan protein yang mengangkut bahan2 & untuk pembinaan sel lain.
Pendek kata, kalau asid amino daripada ESP tu ibarat bata, kolagen ibarat simen yang melekatkannya. Fungsinya lebih spesifik. Kalau bata tu, mungkin buat dinding, lantai & sebagainya.
Kenapa kena ambil suplemen kolagen?
Badan kita memang buat kolagen sendiri, tapi bila umur dah masuk 30-an, penghasilan kolagen lebih rendah berbanding kerosakannya. Jadi kena tambah lah kolagen.
Suplemen kolagen lebih berkesan berbanding kolagen natural yang ada dalam makanan, contohnya kulit ayam. Kulit ayam mmg banyak kolagen, tapi disuntik2 antibiotiknya, hormon itu ini kita dinasihatkan elak makan kulit ayam. Lagipun, kolagen daripada sumber makanan ni susan dihadam & diserap.
Suplemen kolagen sudah diproses untuk memudahkan penyerapan tapi bergantung juga pada berat molekul. Semakin ringan, makin mudahlah diserap. Molekul ringan ni, ada pada kolagen powder Shaklee, sebab itulah sangat berkesan.
Jadi, kita memang perlu keduanya =) credit to Dr Fyda Noh

No comments:

Post a Comment

Elegant Rose - Working In Background

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman web saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan.

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yg berkaitan.