Monday, 27 March 2017

PEMINAT TEGAR JUS KOTAK?



Jika anda memilih jus kotak berbanding air soda bergas supaya lebih selamat...

Ketahuilah bahawa jus kotak ialah JUNKFOOD.

.
Jika masih ada sisa buah-buahan di dalamnya,

.
Ia biasanya mengandungi pengawet, perisa dan pewarna tambahan.

.
Sudahlah sangat tinggi kandungan gulanya...lebih teruk, disebabkan serat yang kebanyakannya dibuang, anda menyerap hampir kebanyakan kandungan gula didalamnya!

.
Bayangkan, 200ml jus kotak mengandungi hampir 20g kandungan gula ataupun 5 sudu gula...

....gula yang paling TOKSIK iaitu FRUKTOSA (HFCS).

.
Gula fruktosa mudah :
1) Menyebabkan ketagihan gula!
2) Membebankan dan merosakkan organ hati.
3) Meningkatkan asid urik penyebab gout.
4) Meningkatkan kolesterol benar2 jahat.
5) Meningkatkan stres dan kerosakan organ terutama otak dan saraf.
6) Meningkatkan risiko diabetes, masalah hormon seperti PCOS dan masalah rintangan insulin yg lain.
7) Mengurangkan kesan hormon kekenyangan (leptin) dan meningkatkan hormon sangap (ghrelin).

"Seriously" menggemukkan..itu dalam susu pekat teh tarik tu, fruktosa la tu.

.
Gula yang digelar  "alkohol tanpa mabuk" oleh pakar obesiti terkenal yang juga pakar hormon kanak2 Dr Robert Lustig.

.
Sila periksa label jumlah gula di belakang jus kotak, anda akan dapati  rata-ratanya mengandungi jumlah kandungan gula 15-35gram sekotak..

.

Maka elakkan jus kotak, usah selalu disuakan racun gula ini kepada anak-anak anda sehingga mereka ketagihan.

Selamatkan otak, saraf dan penglihatan mereka daripada bahaya kerosakan "glikasi"  kesan pengambilan gula.

.
.
Allah selamatkan kamu..

.
Ikhlas,
Hafiz Sulaiman
-Pejuang Kesihatan-

Wednesday, 22 March 2017

9 jenis makanan cepat Bakar lemak!



#1 Yogurt Rendah Lemak

Yogurt rendah lemak telah terbukti mempercepatkan metabolisme badan seseorang. Satu kajian mendapati bahawa seseorang yang mengamalkan diet dengan yogurt rendah lemak mampu mengurangkan berat badan dua kali lebih cepat.

Ia disebabkan mereka mendapat sekurang-kurangnya 1200mg kalsium sehari berbanding mereka yang tidak mengambil makanan ini. yogurt rendah lemak mengandungi kalsium dan protein. Ia menjadi sumber kalsium dan protein yang sihat dan baik.

#2 Omega 3

Omega-3 tergolong di dalam kumpulan essential fatty acid iaitu asid lemak perlu yang mana asid ini tidak dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh kita. Omega-3 merupakan sejenis asid lemak yang baik dan bermanfaat untuk kesihatan.

Pelbagai kajian makmal yang telah dibuat untuk mencari kepentingan asid lemak omega-3 ini. Berdasarkan kajian asid lemak khususnya Docosahexaenoic Acid (DHA) boleh membantu mengurangkan risiko kemurungan (depression) pada wanita, membantu perkembangan daya penglihatan janin dan mengatur pola atau jadual tidur bayi yang baru lahir.

Omega-3 berfungsi sebagai pembekar atau pemecah lemak dan kolesterol yang berkumpul di dalam badan serta membantu mnegurnagkan selera makan. Nak kurus mestilah kena kawal selera makan..Kalau asyik makan je bila nak kurang lemak dan kolesterol dalam badan tu kan..

Kat mana nak dapatkan asid lemak omega-3 ni?? Sumber terbaik omega-3 ialah ikan laut dalam seperti ikan salmon.. mana nak cari ikan salmon?? Kat pasar raya besar adalah kan..Kalau kat tempat saya ni memang takkan jumpa la ikan salmon.

#3 Kekacang

Kacang juga antara sumber protein yang sihat dan baik yang boleh membantu meningkatkan metabolisme dan menurunkan peratusan lemak badan. Kacang soya menjadi sumber protein yang terbaik untuk diamalkan yang sangat membantu mengurangkan berta badan.

#4 Daging dibuang lemak

Lemak pada daging dan ayam yang telah dibuang adalah antara makanan yang terbaik untuk pembakaran lemak. Ini kerana tubuh menggunkaan lebih banyak kalori untuk mencerna.

#5 Telur

Telur juga merupaka sumber protein yang seimbang dan sangat baik untuk membantu membakar lemak berlebihan. Ia juga dapat menahan otot apabila anda kehilangan berat badan.

#6 Cuka

Cuka juga dapat membantu badan memecahkan lemak yang berlebihan dalam badan terutamanya sistem usus di perut, lemak di saluran jantung dan lemak di buah pinggang.

Sebaiknya amalkanlah cuka yang dihasilkan dari buah-buahan seperti epal, kurma, anggur dan buah tin.

Khal atau lebih dikenali dengan cuka bukan sahaja dapat mengurangkan kolestoral jahat malah dapat membantu mengurangkan asid-asid yang tidak diperlukan badan (menstabilkan asid dalam badan), menurangkan garam berlebihan yang boleh menyebabkan penyakit merbahaya.

#7 Limau

Buah-buahan jenis limau mampu meningkatkan tahap insulin dalam badan yang mana dapat membantu anda merasa kurang lapar. Buah lemon dan oren mengandungi serat, rendah kalori dan kadar air yang tinggi yang membuat anda rasa kenyang lebih lama.

Serat adalah merupakan komponen diet yang penting ketika proses menurunkan berat badan. Disamping mengurangkan nafsu makan, ia memberi kita rasa ‘kenyang’ dengan melambatkan pergerakan makanan dalam sistem pencernaan kita.

Makanan berserat juga memerlukan kita mengunyah dengan kadar yang lebih, membuatkan kita menikmati makanan lebih lama dari biasa, sekaligus mengelakkan tabiat makan secara berlebihan.

Selain itu, kajian juga menunjukkan mereka yang mengambil kurang serat dalam diet mereka mempunyai kebarangkalian yang tinggi untuk naik berat badan berbanding mereka yang mengambil lebih serat dalam diet mereka.

#9 Bijirin

Bijirin dikatakan membantu mengawal kadar insulin di tahap yang rendah untuk meningkatkan metabolisme anda.

Fatimah Syarha & Shaklee?




Siapa yang tak kenal dengan seorang penulis popular dan juga dari muslimah yang sangat jelita ni... Ustazah Fatimah Syarha. Idola ramai muslimah termasuklah fazlina. Oh ye,  kali ni fazlina nak share dengan anda semua antara rahsia Ustazah Fatimah Syarha menjaga kesihatan dan sentiasa bertenaga. Credit kepada PA beliau,  Cik Maya.


Jumaat, Sabtu, Ahad lepas Ustazah Fatimah Syarha ( saya panggil kak ha ) pergi ke 2 TEMPAT BERBEZA.Konvensyen Haluwanita & Kem anjuran Usrah tautan Hati .

Tapi bukan nak promot kem atau konvesyen tu sebab dah pun habis. HAHA

Kita nak promot pasal Kak ha makan #shaklee. Kak ha ni super duper busy pergi sana sini. Sebelum pergi kem tu, kak ha kena hadir Konvesyen Haluwanita Jumaat Sabtu FULL DAY bhai.

Kem tu pulak dia kena sampaikan talk utk slot khas dia pada Sabtu malamnya dan join sampai Ahad esoknya. Beserta 4 orang anak kecil yg dibawa ke mana-mana. Kalau takde pembantu sorang yg ikut dia tolong drive plus jaga anak, tak tahu lah mcm mana...

Kalau takde kekuatan rohani dan jasmani, dah lama pengsan tahu?Walaupun ada pembantu yg boleh tolong jaga, budak tu nak ummi dia jugakkk huhu. So apa rahsia Kak ha?

Kak ha tak pernah miss solat dhuha walau sesibuk manapun dia.

Kak ha tak pernah berhenti berzikir bertasbih bertahmid bertakbir ketika dia tak bercakap. Paham tak maksud kita?

Ala maksudnya kalau dia ada keperluan utk bercakap contoh kena bagi ceramah/melayan anak/melayan peminat dia cakaplah. Tapi kalau takde keperluan, dia tak diam tapi mulutnya berzikir. Hatta nak jalan dalam office ( dari bilik dia ke pantri yg jarak dua tiga langkah je pun) dia zikir tau. Subhanallah walhamdulillah wala ilaha illah wallahuakbar.. mendayu dayu gitu suaranya. kita yang dengar pun tersentap. *terus join zikir hoho*

Kagum. Ada rupanya manusia sentiasa ingat allah macam dia. Sentiasa OK. Subhanallah.

Selain amalan rohani, kak ha jugak amalkan makanan tambahan seperti #ESP . Dia tak tinggal tahu! Diangkutnya sekali tong esp tu.

Sebab dia tahu selain beri tenaga, esp juga boleh alas perut dia smntara tak sempat nak makan.

esp juga sebagai milk booster. Ya, dia masih mnyusukan anaknya. Sebab tu dia sgt berusaha utk tambah tenaga dan susunya utk pastikan anaknya full bf walau sesibuk manapun dia.

Terinspirasi tak? Moga ada jiwa yg terinspirasi dgn perkongsian saya ni :)


Monday, 20 March 2017

Kenapa baby saya bertukar warna kulit?



Kenapa baby saya bertukar warna kulit?

Sebenarnya baby ni ada bermacam variasi warna kulit. Kalau baby tak cukup bulan ( prematured babies ) biasanya kulitnya akan nampak agak nipis, transparent-looking dan biasanya dipenuhi oleh rambut halus yang kita panggil dengan nama lanugo. Jadi jangan pelik kalau baby korang berbulu. Tu benda biasa je.

Lepas tu baby tak cukup bulan ni juga dipenuhi oleh lapisan vernix. Korang akan nampak vernix ni macam lapisan tepung yang dibasahi oleh air. Warna putih kekuningan. Korang Google la sendiri kalau nak lebih jelas camne rupa vernix ni. Vernix ni fungsinya untuk melindungi bayi daripada air ketuban.

Kalau baby terlebih bulan pulak biasanya kulitnya akan sedikit berkedut, rambut halus ( lanugo ) dan lapisan vernix pun dah tak banyak sangat dah. Baby ni biasanya mula-mula lahir dengan kulit yang agak pink. Ni disebabkan oleh pembuluh darah di bawah kulit baby sebenarnya. Makin baby tu membesar baby tu akan sedikit gelap dengan bertambahnya bilangan melanin yang memberi warna pada kulit baby tu sendiri.

Makin baby tu membesar dan terdedah pada cahaya matahari maka boleh jadi kulitnya akan makin gelap tapi jangan sampai tak bagi langsung anak kita kena cahaya matahari pulak. Cahaya matahari tu tetap ada manfaat asalkan jangan keterlaluan je.

Tak payah nak letak produk pemutih dan produk kosmetik kat anak kecil ye. Kononnya nak ubah warna kulit anak. Warna kulit tu Allah dah programkan dalam genetik baby tu dan juga kerana faktor persekitaran baby tu tinggal.

Tak kisah la anak kita putih ke gelap ke coklat ke. Yang penting kita boleh terima anak kita seadanya. Yang penting kita kena fikir camne nak bagi anak kita jadi anak yang boleh tolong kita waktu kita dalam kubur nanti. Dah mati nanti doa anak soleh, sedekah jariah dan ilmu yang bermanfaat je yang boleh jadi tempat berpaut. Ni ilmu yang korang baca dan korang share sekarang ni la yang dipanggil ilmu yang bermanfaat dan anak yang kita tengah sayang sangat-sangat tu la yang mampu mendoakan kita suatu hari nanti.


Friday, 10 March 2017

Set migrain shaklee



 


Credit to: MIZAN ADLIA

[SAKIT KEPALA MELAMPAU BERKURANGAN SELEPAS AMALKAN SET MIGRAIN SHAKLEE ]

Assalamualaikum W.B.T

Nama saya Mizan Adlia binti Mohd Shoib, berasal dari Selangor dan berusia 36 tahun. Saya merupakan seorang guru di salah sebuah sekolah di Labuan. Masalah migrain saya memang bermula semasa saya belajar lagi. Akan tetapi tidaklah sekerap mana.
.

Setiap kali diserang migrain saya hanya makan 1-2 biji panadol sahaja untuk melegakan rasa sakit kepala. Saya juga tidak pernah merujuk kepada doktor berkaitan masalah migrain memandangkan setiap kali diserang sakit kepala, saya sedaya upaya menahan rasa sakit tersebut dan juga hanya bergantung kepada ubat tahan sakit.
.

Lama kelamaan saya dapati migrain saya semakin kerap menyerang. Saya tidak boleh terlalu sejuk, tidak boleh terlalu panas, keadaan yang terlalu bising juga akan menyebabkan
migrain saya menyerang. Apatah lagi ketika lapar.
.

Keadaan semakin teruk apabila saya memasuki alam pekerjaan. Saya akan mengalami migrain sehingga berhari-hari walaupun 4-
5 biji panadol saya telan (2 biji sekali ambil dan kebiasaannya dalam tempoh 1 hari). Kadangkala sudah mengambil ubat tahan sakit, migrain saya tetap tidak hilang.
.

Menarik-narik rambut, tidur dalam gelap, tidur dengan air mata, muntah memang itulah situasi biasa yang akan dialami ketika diserang migrain apabila saya merujuk masalah saya kepada doktor, doktor memberikan saya ubat migrain yang dikenali sebagai Caffox dan juga ubat tahan sakit iaitu Ponstan. Saya perlu makan kedua-dua jenis ubat ini kerana jika makan salah satu, migrain saya tidak akan pulih.
.

Menurut doktor yang merawat saya perlukan Caffox kerana Caffox akan melancarkan aliran dari ke otak manakala Ponstan sebagai ubat tahan sakit. Tetapi akibat pengambilan Ponstan, saya di serang gastrik yang melampau. Saya perlu makan makanan berat
secukupnya sebelum dan selepas saya mengambil Ponstan.
.

Setiap kali saya mengambil Caffox di klinik, saya perlu melalui ujian kehamilan terlebih dahulu kerana menurut doktor
wanita hamil tidak boleh mengambil Caffox.Saya berbincang dengan doktor yang merawat saya supaya dos untuk ubat tahan sakit dikurangkan agar saya tidak terseksa dengan gastrik pula. .
.

Doktor memberikan saya Paracetamol dos lebih rendah dari Ponstan. Akan tetapi lain pula jadinya. Dos yang diberi
langsung tidak membantu mengurangkan sakit, akibatnya saya dengan sendirinya menambah dos supaya dapat meredakan migrain.
.

Pada tahun 2013 saya mula mencuba Set Migrain Shaklee iaitu Ostematrix dan B Complex. Dua minggu pertama, migrain saya bukan bertambah baik, malah bertambah teruk sakitnya.
Sehinggakan terdetik difikiran untuk berhenti sahaja dari mengambilkan Set Migrain ni.
.

Pada saya seolah-olah set ini langsung tidak memberi kesan, malah membuatkan migrain saya semakin teruk. Tetapi saya kuatkan hati untuk teruskan set migrain Shaklee dan berazam
untuk menghabiskan sekurang-kurangnya set yang pertama ini.
.

Setelah beberapa minggu barulah saya rasa perubahan positif set migrain ini. Dalam tempoh tersebut saya tidak diserang migrain walaupun sekali. Kemudian saya teruskan set sehingga
4 bulan (kandungan B Complex untuk 4 bulan) dan Alhamdullah migrain saya semakin berkurangan. Sekarang migrain hanya akan menyerang pada waktu-waktu tertentu sahaja contohnya beberapa hari sebelum period sahaja.
.

Kini saya boleh melakukan apa sahaja tugas tanpa risaukan faktor-faktor yang berkemungkinan akan menyebabkan migrain saya kembali. Sehingga kini saya masih mengamalkan Ostematrix setiap malam. Selain menyembuhkan migrain, Ostematrix juga
membantu mengurangkan masalah kekejangan kaki saya (simpul biawak) akibat kekurangan magnesium.
.

Pada mereka yang mengalami masalah seperti saya, suka saya cadangkan agar mencuba Set Migrain Shaklee yang sangat hebat. Formula dari bahan semulajadi membuatkan saya amat yakin dengan Shaklee kerana dengan Shaklee saya mampu lebih cergas dan bebas melakukan tugas. Itulah Shaklee Effect saya!!

Cyst mengecut dengan vivix



SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 16: NURHAYATUL NIRA

[SEMAKIN CERGAS BERTENAGA DAN MENDAPAT ZURIAT SELEPAS AMALKAN SUPLEMEN SHAKLEE]
.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Nama saya Nurhayatul Nira binti Ramli, berusia 37 tahun dan baru sahaja melahirkan anak keempat Januari yang lepas.
.


Saya berkenalan dengan Shaklee dah lama, cuma tidak secara konsisten sebelum ni. Saya selalu mengadu pada kawan saya, tentang penat dan sakit-sakit badan yang saya alami. Beliau mengesyorkan saya mengambil multivitamin, Vitamin c dan kalsium disebabkan jadual kerja dan pemakanan saya yang tidak menentu. Alhamdulillah kesihatan saya bertambah baik dan lebih bertenaga. Niat saya mengambil suplemen adalah untuk sihat, serta kesihatan itu dapat saya gunakan untuk beribadat dengan lebih sempurna.
.

Bagaimanapun, saya mendapat "kesan sampingan" daripada pengambilan suplemen tersebut. Saya bukan sahaja semakin sihat, namun saya juga disahkan hamil di kala anak bongsu saya waktu itu berumur 5 tahun. Saya tidak langsung merasa penat di awal kehamilan sedangkan ketika itu saya berada di dalam lawatan kerja di sekitar United Kingdom selama 2 minggu.
Pasangan mana yang tak gembira bila dikhabarkan tentang zuriat yang bakal mereka timang. Bertambah gembira pada waktu scan, doktor mengatakan ada 2 kantung di situ!
.

Namun, selepas detailed scan dilakukan, doktor mengesahkan, kantung itu bukanlah kembar seperti yang disangkakan. Malang sekali ianya adalah cyst sebesar 5.2 cm. Tidak mahu putus asa, kami mendapatkan nasihat pakar seterusnya. Lebih memilukan, rupa-rupanya ia bukan cyst, namun active fibroid yang sebesar 6.7 cm kini berada dalam kandungan saya. Doktor menasihatkan agar saya melalui pembedahan caesaeran berikutan saiz fibroid yang semakin membesar dan membahayakan diri saya.
.

Saya tak mahu putus asa. Saya selalu mendengar kehebatan tonik ajaib di wall sahabat saya. Saya nekad mencuba di atas risiko sendiri. Maka bemulalah episod saya dan Vivix. Ketika check up keempat, saiz fibroid hampir 10 cm dan saya teruskan ambil Vivix dengan konsisten dan yakin. Sahabat saya turut mencadangkan Omega Guard yang bertindak anti-radang sebagai menggantikan Vivix.
.

Alhamdulillah, pada 19 December 2016, checkup dengan pakar menunjukkan fibroid mengecil kepada 4.7 cm. Checkup terakhir pada Januari 2017 pula, pakar mengesahkan saiz fibroid ialah 4.2 cm dan lebih menggembirakan saya tidak perlu menjalani sebarang pembedahan kerana kepala bayi pun telah engaged.
.

Mengimbas kembali detik-detik kelahiran anak keempat saya. Kelahiran yang mudah dan paling cepat pernah saya rasakan. Pagi itu, saya mengalami kontraksi dan laluan cuma 2cm. Saya sempat bersolat jemaah Maghrib di masjid sebelum ke hospital malam itu. 9 malam, saya didaftarkan di Hospital Serdang. Saya sudah bersedia untuk melahirkan pada jam 9.30 malam.
Akhirnya pada 10:05 malam, 29 Januari 2017, lahirlah Ainur Mardhiah binti Abdul Muttalib ke dunia.Tanpa pembedahan, tanpa sebarang koyakan. Alhamdulillah.
.

Selepas je bersalin, saya terus minum 3 sudu Vivix supaya lebih bertenaga dan mahukan recovery yang cepat. Pada 30 Januari 2017, jam 6.30 pagi, doktor memeriksa saya dan akhirnya dibenarkan discharge pada jam 10 pagi itu juga. 13 jam sahaja di hospital, rekod untuk kelahiran semua anak-anak saya!
.

Saya masih lagi berpantang ketika testimoni ini ditulis, berpantang sendiri sambil menguruskan anak-anak seramai 4 orang yang masih kecil bukanlah sesuatu yang mudah. Namun kita sendiri yang memudahkannya dengan pengambilan suplemen yang betul dan berkualiti.
.

Terima kasih kerana dipertemukan dengan suplemen yang sangat berkualiti ini.

Set kesuburan shaklee



SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 15: SULHANA SHUHAIMI

[PENANTIAN 6 TAHUN UNTUK ZURIAT PERTAMA BERAKHIR DENGAN BANTUAN SUPLEMEN SHAKLEE]
.

Dalam hidup ini kita diberi dugaan & ujian yang berbeza dan pastinya setiap kesabaran itu pasti ada ganjaran. Saya dan suami menunggu selama enam tahun untuk menimang cahayamata dan hanya yang melaluinya sahaja faham, perasaan kami.
.

Saya mula mengamalkan set kesuburan shaklee pada Jan 2012, selepas 6 bulan mengamalkannya saya telah disahkan hamil. Semasa hamil dan didalam pantang saya juga menggunakan set yang berkaitan.
.

Lebih membanggakan sebagai seorang ibu sehingga ke saat ini bayi saya sudah berusia 5 bulan menikmati susu ibu sepenuhnya dimana saya langsung tidak mengalami masalah kekurangan susu walaupun di dalam bulan puasa.Selain itu, bayi saya mempunyai kulit yang gebu dan badan yang tegap.
.

Kesimpulannya saya mendapat pelbagai manfaat dengan produk shaklee bermula dengan set kesuburan, set kehamilan,set berpantang dan set menyusu. Bukan kemenangan yang saya harapkan cukuplah sekadar berkongsi secebis pengalaman. Nama bayi saya Nur Damia Najiha Binti Ismadi. Sekian.

Thursday, 9 March 2017

Vivix & keracunan merkuri



TESTIMONI 14: AIN KADEL

[MERANA KERACUNAN MERKURI HINGGA HAMPIR MERAGUT NYAWA]
.

Kisah saya bermula pada penghujung tahun 2014. Waktu itu saya masih dalam peringkat awal pemulihan dari keracunan merkuri akibat salah memilih produk kosmetik dan supplemen.
.

Waktu itu (Oct 2014), walaupun internal organ (hati dan buah pinggang) saya survive dengan asbab ubatan hospital. Tetapi, tubuh badan saya sangat sakit dan kekeringan nutrisi yang teruk. Yang dapat di lihat dari luaran ialah kerosakan kulit, kuku dan rambut saya.
.

Kulit saya sangat kering, bersisik dan juga mempunyai 'chicken skin'. Eczema naik di setiap pelipat tubuh. Gatalnya, hanya Allah atau siapa yang pernah kena sahaja yang tahu. Kuku di jari kiri dan kanan pula terbelah dua dan patah-patah. Kuku kering sangat dan kusam warnanya. Tidak sihat langsung. *Tubuh badan sentiasa di dalam kesakitan.*
.

Rambut saya pula sangat kering. Umpama rumput yang sedang mati setelah di sembur racun rumput. Warna rambut menjadi perang yang tidak sihat. Pegang dengan jari pun, boleh luruh sendiri dan patah-patah. Bayangkanlah betapa merananya saya.
.

Itu belum masuk lagi penderitaan lain yang saya hadapi. Antaranya....

- Bacaan kencing manis saya sentiasa tinggi. *Bacaan tertinggi saya selepas makan ialah 35pt dan bacaan terendah saya waktu pagi ialah 14pt.*

- Gastrik dan pedih ulu hati yang kronik.

- Hampir mengalami stroke di sebelah kiri badan (menurut doktor).

- Cakap yang tergagap-gagap dek kerana nerve system yang terganggu.
.

Ya. Kondisi badan saya waktu itu sama seperti orang yang menjalani kemoterapi malah lebih teruk lagi.
.

Jadi pada waktu itu saya bertanya kawan-kawan saya, supplemen apa yang boleh di percayai selamat, semulajadi dan mohon ada orang yang boleh membantu saya makan supplemen dengan cara yang betul. Saya tak mahu orang hanya menjual tanpa menerangkan pada saya khasiat sesuatu supplement itu.
.

Alhamdulillah. Doa saya dimakbulkan oleh Allah. Seorang kawan saya menerangkan product Shaklee kepada saya. Selepas itu saya pun cari juga sendiri info berkenaan Landmark Study Shaklee untuk memuaskan hati sendiri.
.

Setelah yakin, maka saya pun belilah Vitamin C dan juga Vitamin E sebagai permulaan penjagaan kulit dan kesihatan saya.
.

Ini adalah budget yang termurah selain dari target pertama saya iaitu Vivix. Masa ni, belum mampu nak beli Vivix walau hebat sangat testimoni Vivix yang saya baca. Waktu ini budget saya ketat kerana bill-bill hospital yang perlu ditanggung. Sedih.
.

Selepas habis 2 botol Vitamin C dan E, saya dapat lihat kulit saya yang semakin sihat. Kuku saya yang semakin pulih dan tidak patah. Rambut saya juga nampak perubahan semakin kuat, kembali hitam dan bersinar.
.

Oleh kerana bertambah yakin dengan result yang ada pada diri sendiri. Maka, saya terus mohon menjadi ahli Shaklee kerana nak jimat dari beli harga runcit. Saya terus makan Vit C dan E dari tahun 2014 hinggalah tahun 2015. Walaupun tak berapa berdisiplin.
.

Setelah saya di sahkan mengandung, sakit saya datang kembali dek kerana hormon badan yang tidak menentu. Allah sahaja yang tahu betapa berdebarnya hati apabila 2 senior doktor yang pakar di bidang O&G beritahu saya bahawa risiko kehilangan nyawa kami (bayi dan saya) adalah sangat tinggi. Dan kecacatan organ dalaman bayi yg dilahirkan mungkin terjadi. Risau sangat saya.
.

Tapi Alhamdulillah. KuasaNya tiada siapa yang dapat mempertikaikan. Walaupun memang nyaris kehilangan nyawa pada waktu itu. Namun kami berdua selamat. Dan baby Zariff lahir sempurna walaupun lahirnya pramatang di minggu yang ke-32 pada penghujung March 2016.
.

Niat untuk mencuba Vivix masih belum dilupakan. Beberapa bulan setelah saya habis berpantang, pada bulan Ogos 2016, saya cuba pula ambil Vivix.
.

Dan sehingga hari ini, saya masih tidak berhenti jatuh cinta pada kesan Vivix dan vitamin shaklee terhadap kesihatan saya. Saya rasa seperti diberi peluang kedua selepas melalui detik detik sukar dan hampir meragut nyawa.

Monday, 6 March 2017

Set mengandung & berpantang shaklee


TESTIMONI :HALIZA KAMIS




[SET HAMIL DAN BERPANTANG SHAKLEE BANTU TUMBESARAN BAYI DAN KESIHATAN IBU]
.

Alhamdulillah saya dipertemukan dengan Shaklee selepas beberapa bulan kelahiran anak kedua saya pada tahun 2012. Saya ambil Set Menyusu basic je mula-mula. Setelah merasakan susu makin meriah, saya up kepada Set Menyusu Premium dan terus join ahli
.

Sepanjang mengandung anak ketiga ni saya memang fully amalkan makan vitamin Shaklee. Jarak antara anak kedua dan ketiga adalah 5 tahun. Beza sangat bila mengandung pada usia 34 tahun, kalau bukan dengan bantuan Shaklee, mungkin banyak dugaan yang akan saya tempuh.
.

Nak tahu tak apa beza bila mengandung anak ketiga dengan sebelum2 ni. Saya cuba listkan apa yang saya rasa penting:

1) Waktu mabuk yang lebih singkat, tak sampai 2 bulan berbanding 5 ¹/² bulan ketika mengandung anak pertama dan kedua.

2) Dah tak kena tarik mengkarung waktu tengah malam dan saya rasa bersyukur sangat-sangat maklumlah suami kerja shif. Kadang-kadang tak ada kat rumah waktu malam. Kalau tak dulu-dulu menahan sakit sendirian.

3) Saya boleh makan apa sahaja yang saya teragak. Khususnya makanan Korea dan Jepun yang sedap. Tak lupa juga ayam penyet yang marvelous.

4) Saya kekal aktif sepanjang mengandung. Saya jarang tidur siang. Kalau tak sebelum ni asyik melepet kepenatan dan sering tak bermaya. HB pun selalu rendah dan selalu kena tegur dengan misi kat KK.
.

Waktu melahirkan baby ketiga ni saya alami luka yang banyak sebab baby keluar dengan kepala yang mendongak.
.

Yang bestnya hari ketiga, misi datang  rumah, dia kata uri saya dah kecut dan dia terperanjat sebab saya recover dengan cepat. Sepanjang berpantang, Alhamdulillah baby saya langsung tak kena kuning. Luka jahitan saya pula sembuh lebih awal iaitu kira-kira dua minggu selepas melahirkan berbanding dengan anak pertama dan kedua. Kali ni saya bebas makan telur dan ayam sebab tak rasa gatal di tempat luka jahitan. Kalau dulu makan roti Twiggies pon saya dah rasa gatal-gatal kat tempat luka.
.

Allahuakbar. Baby saya dah bertambah bambam. Dengan bantuan Set Bersalin Shaklee pula, masalah lama dah tak berjaga malam, menyusu awal pagi, salin pampers, berjaga malam tatkala baby sakit perut dah tak menjadi masalah.
.

Saya sarankan anda semua makan vitamin Shaklee untuk kesihatan ketika mengandung, bersalin, menyusu atau tak kira apa juga keadaan.

[VIVIX BANTU HAPUSKAN SIMPTOM-SIMPTOM BARAH PAYUDARA


Hai semua ! assalamualaikum..da lama rasanya fazlina tak menulis kat blog ni.ok hari ni fazlina nak share dengan anda semua perkongsian hebat dari seorang pengguna shaklee iaitu Cik Zamzakidah ..jom baca =)


Assalamualaikum, Saya Zamzakidah Binti Abdul Hamid ingin berkongsi 1 pengalaman yang tak pernah terjangka oleh fikiran saya pada suatu ketika dulu dan sebagai seorang wanita, sesiapa pun tidak inginkan apa yang pernah saya alami.
.
Pada Julai 2014, ya pada tahun 2014,sudah hampir 3 tahun perkara ini berlalu. Tapi tak pernah saya lupakan dalan lipatan sejarah kehidupan saya apabila saya telah menerima ujian hebat dengan mengalami simptom-simptom pengidap BARAH PAYUDARA. Allahuakhbar ,betapa dunia saya terasa gelap seketika waktu itu.
.
Bermula dengan lelehan cecair yang berwarna merah kehitaman yang keluar dari ‘nipple’ payudara sebelah kanan adalah permulaan saya menyedari masalah yang saya hadapi. Bukan cecair biasa, tapi berdasarkan dari warna dan bau cecair tersebut confirm DARAH.Pada yang tak boleh bayangkan macam mana rupanya,saya lampirkan sekali untuk anda.Tanpa rasa sakit atau ada bonjolan disekitar payudara, tetiba boleh jadi macam ni. Boleh bayangkan tak perasaan saya masa tu. Memang sangat panik.
.
Keesokkan hari, saya terus mendapatkan pemeriksaan di hospital yang berhampiran untuk mengenalpasti masalah yang saya hadapi walaupun ada perasaan takut jugak sebenarnya. Hasil daripada pemeriksan dan imbasan ULTRASOUND & MAMMOGRAFI yang dijalankan oleh doktor pakar, terdapat 2 ketul ketumbuhan dikesan berada di ‘LOWER & UPPER OUTER QUADRANT' di sebelah kanan payudara saya. Doktor terus menetapkan 1 lagi tarikh untuk saya menjalankan ujian BIOPSI untuk mengambil sampel sebahagian tisu untuk mengenalpasti jenis ketulan tersebut. Dan hasil ujian itu, ketulan ketumbuhan pada payudara saya adalah SEL BUKAN DARI KUMPULAN KANSER. Alhamdulillah, tetapi doktor tetap mencadangkan kepada saya untuk menjalankan pembedahan untuk membuang 2 ketul ketumbuhan itu supaya ianya tidak menjadi potensi untuk terjadinya kanser payudara.
.
Atas pandangan dan nasihat sahabat merangkap upline saya, VIVIX adalah satu-satunya alternatif dan usaha saya untuk mengurangkan risiko menghadapi sebarang kemungkinan sebelum hari pembedahan. Dan setelah hampir 3 minggu konsisten mengamalkan Vivix, hari yang mendebarkan telah tiba. 21 Ogos 2014,sebelum ke dewan bedah saya di bawa sekali lagi untuk membuat pemeriksaan imbasan Ultrasound.
.
Allahuakhbar !!! Ketumbuhan yang 2 ketul tu dah tinggal 1..puas doktor mencari mana hilangnya yang seketul lagi.Confirm tak ada!!! Dan yang tinggal 1 sahaja itu pun saiz nya dah kecil dari saiz asal haritu. (tak tau nak react macam mana..tapi nangis jugak la, sebab Allah permudahkan semuanya untuk saya). Jadi, pembedahan tetap di jalankan juga untuk membuang 1 sahaja ketumbuhan yang masih tinggal. Nasib baik la kan, kalau tak mesti kena tebuk 2 tempat. Alhamdulillah, saya selamat menjalani pembedahan yang tak sampai 1 jam pun operasinya .
.
Inilah Shaklee Story saya untuk tatapan semua. Untuk yang masih ragu-ragu dengan Vivix Si Tonik Ajaib, ini adalah kisah benar saya bersama Vivix. Bagaimana Vivik membantu saya menghadapi saat-saat kemurungan saya untuk seketika. Dan Vivix juga lah yang membuat saya kembali tersenyum gembira. Untuk membantu meningkatkan kesihatan kita secara menyeluruh, Vivix adalah pilihan yang terbaik.
Terima Kasih Vivix Terima Kasih Shaklee.

shaklee effect happy mommy!







[KEJANG KAKI DAN SEMBELIT HILANG SEMASA HAMIL, SUSU MERIAH KETIKA BERPANTANG, TIADA LAGI SAKIT BELAKANG, JERAWAT SEMAKIN PUDAR , KULIT SEMAKIN CERAH]

Assalamualaikum wbt.

Saya Nurfaezah Binti Mohd Zulkifli. Berumur 28 tahun dan berasal dari negeri Pulau Pinang.
Saya bekerja sebagai Procurement Executive di sebuah syarikat swasta.
.

Alhamdulillah hasil dari perkahwinan saya bersama suami tercinta kami telah dikurniakan seorang puteri yang comel .
.

Al-kisahnya, saya telah mengalami masalah kejang kaki dan sembelit yang teruk semasa hamil dan kurang susu badan ketika berpantang. Selain itu, saya juga turut mengalami sakit di bahagian belakang bahu kanan akibat kemalangan jalan raya sejak 3 tahun yang lalu.
.

Saya mengalami kejang kaki yang teruk di bahagian kaki kanan pada setiap malam bermula sejak usia kandungan saya mencecah 6 bulan. Pada masa yang sama saya sering merasakan sakit yang berdenyut-denyut di bahagian belakang bahu kanan saya. Tetapi saya tidak pernah berjumpa doktor untuk mengetahui lebih lanjut tentang sakit yang saya alami.
.

Saya telah mencuba pil kalsium yang dibeli dari farmasi namun kejang kaki masih juga berlaku. Agak perit untuk saya lalui kesakitan yang saya alami setiap hari membuatkan saya mencari ikhtiar untuk mencuba suplemen yang dapat membantu mengatasi masalah kesihatan saya pada masa itu.
.

Pada suatu hari, saya tertarik dengan satu entry blog dari penulis Emalinmohd.blogspot.my yang menerangkan bagaimana Ostematrix Shaklee mampu mangatasi masalah kejang kaki dan sembelit buat ibu hamil. Saya terus nekad untuk mencuba dan menghubungi beliau.
.

Beliau iaitu Pn Emalin Mohd telah mencadangkan pengambilan Ostematrix untuk masalah kejang kaki dan sembelit yang saya alami. Saya akui saya amat terkejut dengan kesan pengambilan Ostematrix seawal 2 hari saya sudah tidak lagi mengalami mimpi ngeri dengan masalah kejang kaki dan sembelit saya. Saya meneruskan pengambilan Ostematrix sehinggalah saya bersalin dan berpantang kerana saya yakin Ostematrix mampu memberikan kalsium yang secukupnya untuk tubuh badan saya sambil menyusu badan.
.

Apabila berpantang saya mengalami masalah kekurangan susu badan dan membuatkan saya menambah set penyusuan ketika berpantang iaitu ESP, Alfalfa Complex, Omega Guard dan Vitamin C. Sebelum pengambilan set penyususan, susu yang dapat diperah hanya 1-2 oz untuk setiap sesi perahan. Selepas pengambilan set penyususan selama seminggu, saya seronok tak terhingga kerana mampu mengumpul sebanyak 8-10 oz untuk setiap sesi perahan. Alhamdulilah susu saya semakin meriah dan mampu menyimpan stok susu yang cukup untuk bayi saya.
.

Saya mula consume Vivix setelah bayi saya berusia 7 bulan. Pengambilan Vivix dalam masa hanya 4-5 hari membuatkan saya rasa amat terkejut kerana sakit di bahagian belakang bahu kanan yang saya alami sejak 3 tahun yang lalu telah sembuh dan tiada lagi rasa berdenyut yang pedih. Padahal sebelum consume Vivix hamper setiap malam saya pasti akan minta tolong hubby urutkan belakang bahu saya yang sakit. Asalnya saya cuba amalkan Vivix untuk sakit belakang yang saya alami tetapi saya tidak menyangka yang Vivix mampu membuatkan kulit saya makin cerah dan jerawat kian pudar dalam masa yang singkat tidak sampai sebulan dan baru minum setengah botol sesudu teh setiap hari.
.

Cumanya kesan pengambilan Vivix membuatkan saya mengalami healing crisis yang teruk iaitu muka jadi berjerawat batu, bernanah dan berdarah mungkin disebabkan saya juga mengalami masalah resdung yang teruk sejak di bangku sekolah. Keaadaan muka saya yang teruk membuatkan saya rasa malu untuk keluar rumah berjumpa kawan-kawan dan ke pejabat kerana kawan-kawan sering menegur apa yang dah terjadi pada wajah saya. Thanks to my husband yang supportive dan pujuk saya agar meneruskan pengambilan Vivix kerana katanya Vivix membantu mencuci darah kotor sebab itulah nanah dan darah asyik keluar tanpa henti selama 2 minggu consume Vivix.
.

Saya merasa sangat bersyukur dan seronok kerana dapat berkenalan dengan Shaklee. Di sebabkan Shaklee masalah-masalah kesihatan saya dapat diatasi dan hilang dengan serta-merta. Terima kasih juga kepada Puan Emalin Mohd yang banyak membantu dan mencadangkan suplemen yang sesuai dengan masalah kesihatan saya selama ini. Saya juga telah berazam untuk mengamalkan suplemen Shaklee dalam kehidupan harian saya bersama seluruh ahli keluarga saya demi kesihatan yang berpanjangan dan menyeluruh.
Elegant Rose - Working In Background

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman web saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan.

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yg berkaitan.