Tuesday, 29 August 2017

10 TIPS MUDAH HAMIL BY DATO HAMID ARSHAT

Di sini kami kongsikan 10 tips untuk cepat hamil yang datang daripada doktor pakar dalam bidang ini iaitu Dr Hamid Arshat.

10 Panduan Tips Cepat Hamil

1. Kahwin awal. Untuk wanita, kahwin cepat bila ada peluang. Telah terbukti bahawa wanita berada dalam keadaan paling subur sebelum umur 20 tahun. Pada masa tersebut belum tumbuhnya endometriosis , fibroids dan lain-lain penyakit peranakkan

2. Pemeriksaan doktor lebih awal. Lebih 80% pasangan biasanya akan hamil dalam masa setahun selepas kahwin. Oleh itu, jika anda mengalami masalah senggugut atau gangguan haid, silalah berjumpa dengan doktor secepat untuk pemeriksaan peranakkan dan ujian kesuburan.

3. Semak kesihatan bersama. Tentukan status kesihatan suami isteri berada dalam keadaan terbaik. Buat rawatan jika adanya penyakit.

4. Hubungan seksual. Mampu buat hubungan seksual yang sempurna dan memuaskan. Ada yang kahwin selama 6 tahun tapi masih gagal menembusi selaput dara isteri. Jumpa pakar untuk rawatan jika masih gagal dalam tempuh 6 bulan kahwin.

5. Waktu subur yang tepat. Pasangan mempunyai peluang hamil yang baik jika pusingan haid isteri adalah teratur iaitu 28-30 hari (+/- 5 hari). Kebiasannya, waktu subur atau ovulation berlaku pada hari ke14 jika pusingan adalah 28 hari dan hari ke16 jika pusingan 30 hari.

Waktu subur boleh dikesan oleh catatan suhu BBT dan ovulation test kit.

6. Hubungan yang kerap sewaktu subur. Hubungan seksual boleh dilakukan selang malam mulai hari ke-12 hingga hari ke-20. Kekuatan benih suami berada dalam keadaan terbaik dalam jarak 48 jam.

Baca al-Fatiha, ayat Qursi dan tiga Qul sebelum tidur. Baca doa untuk dapat zuriat yang terbaik sebelum jimak agar dilindungi dari gangguan syaitan.

Jangan bangun untuk buang air atau mencuci faraj bila bersetubuh pada waktu subur. Kepit peha dan alas bantal dibawah pinggong selama 2-4 jam atau terus tidur.

Jika ada peluang, pergilah bercuti ditempat peranginan ketika isteri subur.

7. Berada dalam keadaan tenang. Ketenangan jiwa dan lapang fikiran pada kedua suami dan isteri adalah sangat penting untuk menjayakan kehamilan.


Lakukan senaman selama 30 minit sehari dengan berjalan kaki , berjogging, mengayuh basikal, berkebun, basuh kereta atau cuci rumah.

Buat senaman yoga, tai chi atau deep breathing exercise.

Mulut dan hati sentiasa berzikir mengingati dan memuji Allah SWT.

Tahan marah dan bersabar walaupun menghadapi provokasi.

8. Berat badan. Kawal berat badan. Kegemukkan akan mengganggu hormon subur dan menghindar pematangan telor/ovulation. Rujuk kepada garis panduan untuk menguruskan badan.

9. Makanan yang berkhasiat. Pemakanan yang berkhasiat dan berzat sangat penting untuk cepat hamil. Sebaikknya 70% makanan terdiri dari bahan-bahan segar segar mentah – buah-buahna dan sayur-sayuran.

Minum juz segar dari buah-buahan dan sayur-sayuran. Jauhkan gula dan manisan, fast dan junk foods . Rujuk garis panduan pemakanan


10. Mengambil vitamin. Makan supplement multivitamis, vit E dan C, folic acid. Dan tambahan untuk suami zinc dan selenium.

Multivitamin = Vitalea
Vit E = Vitamin EComplex
Vit C = Vitamin C 500gram shaklee



Sunday, 13 August 2017

Cucor manis viral




Kat FB ramai betul yang update cucur bulat ni.
Bahan yang diperlukan cuma 4 benda je.

Bahan-bahan

1 cawan tepung gandum
1 cawan air panas mendidih
3 sudu gula
Garam secubit

Cara buat
Panaskan air sementara tu sediakan tepung gandum,gula,garam.

Bila air panas dah mengelegak, tuang kan ke mangkuk tepung tadi.



Gaulkan sehingga menjadi doh

Biarkan sejuk seketika..bulat bulatkan..

Sedia untuk digoreng

Boleh di hidangkan dengan sambal tumis atau coklat.

Selamat mencuba =)


Saturday, 12 August 2017

Hamil selepas amalkan set Kesuburan Shaklee

Menimang cahaya mata sendiri adalah impian bagi setiap pasangan yang berkahwin.

Rezeki kita berbeza ,ada yang dikurniakan zuriat tak sampai berapa bulan selepas bernikah.Ada yang bertahun-tahun lamanya menanti kehadiran cahaya mata.

Paling sedih bila pergi ke mana mana keraian kan.. mak ayah mungkin faham keadaan kita.Bila berjumpa dengn saudara mara , kawan-kawan..di asak -asak dengan soalan yang kita sendiri tak ada jawapan untuk nya.Hanya mampu mengukir senyuman kelat , dalam hati menangis tak sapa yang tahu.

Fazlina doakan semoga anda yang sedang menanti saat yang indah ini terus diberikan ketabahan dan berita gembira oleh Allah swt.

Oh ye , izinkan Fazlina share dengan anda manfaat SET KESUBURAN SHAKLEE.Tapi sebelum tu , elok juga kalau buat check-up dengan doktor terlebih dahulu.Bila dah tau apa masalah kesuburan anda, lebih mudah Fazlina nak suggest supplement yang sesuai untuk anda.

Kebiasaan nya MASALAH kesuburan adalah seperti berikut :

1.Period tak teratur
2.Stress
3.Obesiti
4.Kesan dari ubatan yang di ambil
5.Telur atau sperm sedikit ,kecil dan lemah
 Dan lain-lain.


Di sini Fazlina nak huraikan MANFAAT dan KELEBIHAN setiap supplement untuk KESUBURAN:

• GLA untuk stabilkan kitar haid & hormon, also untuk hasilkan ovum yang sihat.



• ALFALFA untuk atasi masalah keputihan yang boleh menyebabkan jangkitan kuman, antara penyebab susah lekat. Juga untuk stamina & bertindak as KACIP FATIMAH semas bersama.

• VITALEA ni multivitamin lengkap untuk make sure badan cukup keperluan nutrisi & bersedia untuk hamil.

• B COMPLEX mengandungi Folic Acid untuk perkembangan awal baby, memang disarankan oleh Doktor untuk consume semasa sedang ikhtiar hamil lagi. Juga sebagai anti stress.

• ESP untuk menguatkan otot rahim. Sometimes ada yang lekat tapi tak kuat and gugur semula sebagai haid. InshaaAllah ESP bantu untuk perlekatan lebih kuat.

• VITAMIN E untuk kekerapan penghasilan air mani bagi suami.

• VITA LEA juga penting untuk suami. VITA LEA mengandungi Zinc untuk banyakkan sperm count and also hasilkan sperm yang lebih sihat & active. Yang nih boleh share consume Husband and Wife.

Pengambilan Supplement boleh dijadikan sebagai salah satu ikhtiar bagi mereka yang sedang under TTC / berusaha untuk hamil. Fazlina serta kan sekali beberapa feedback customer yang berjaya hamil selepas amalkan supplement dalam Set Kesuburan Shaklee.





Jadi untuk anda yang sedang dalam ikhtiar untuk hamil, Fazlina highly recommend untuk anda cuba consume Set Kesuburan nih. Mana tahu rezeki Allah nak bagi selepas  ikhtiar dengan set ni kan ๐Ÿ˜Š


Fazlina Samsuddin
http://wasap.my/+60195560012

Wednesday, 9 August 2017

Ketua Saintis Shaklee Menjawab Salah Faham Tentang Landmark Study

Assalamualaikum semua , semoga sihat hendaknya =)
Hari ni fazlina nak share respon untuk isu yang hangat diperkatakan oleh segelintir netizen mengenai landmark study yang shaklee jalankan untuk pengguna produk shaklee.
Terima kasih juga buat kak Raihanah yang telah berusaha untuk dapatkan ulasan lanjut dari Dr Daggy selaku ketua saintis di Shaklee Corporation.
Jom baca =)
Bila dah jadi friend Ketua Saintis Shaklee di FB, saya simpan beberapa soalan yang saya mahukan penjelasan daripada beliau. Sekali tanya je la, sebab kita sedang deal dengan orang penting Shaklee. Dah tentu masanya sibuk dengan pelbagai urusan kerja. Nak layan soalan budak-budak macam saya ni, nanti banyak-banyak kali sangat takut dia rasa annoying.
Tapi kiranya Dr Daggy (Ketua Saintis Shaklee) memang cool orangnya. Layan je soalan saya walaupun soalan tahap darjah 6 je. Jadi kali ini saya korek lagi tentang Landmark Study Shaklee yang membuatkan industri suplemen sangat panas sejak akhir-akhir ini. Almaklumlah cuma Shaklee sahaja yang ada Landmark Study.
Jadi mesti ramai yang hendak tahu berkenaan Landmark Study kan. Di bawah adalah jawapan Dr Daggy yang saya telah translate dan tambah perasa.
Perhatikan video dibawah berkenaan Landmark Study.

Salah Faham Tentang Landmark Study

Ada beberapa salah faham tentang Landmark Study yang saya kira semua orang hendak tahu. Layankan ya:

1. Kenapa Landmark Study dibuat menggunakan kaedah cross sectional

Sebelum saya berikan jawapan Dr Daggy, ayuh kita tahu dulu apa itu kajian mengikut kaedah cross sectional.

Apakah kajian cross sectional

Dalam kajian cross sectional, data dikumpulkan pada populasi kajian pada satu-satu masa untuk mengkaji hubungan antara penyakit (atau keadaan berkaitan kesihatan yang lain) dan pemboleh ubah lain. Oleh itu, kajian cross sectional memberikan gambaran ciri-ciri berkaitan kesihatan dalam populasi pada suatu masa tertentu.
Metodologi ini digunakan untuk menilai penyakit atau keperluan kesihatan penduduk, contohnya, dan oleh itu, amat berguna dalam perancangan dan peruntukan sumber-sumber kesihatan.
Piramid Kajian
Piramid Kajian
Antara masalah kajian cross sectional adalah potensi tiada maklumbalas daripada responden. Berikut adalah kekuatan dan kelemahan kajian dengan kaedah cross sectional:
Kelebihan dan kekurangan kajian berdasarkan cross sectional
Kelebihan dan kekurangan kajian berdasarkan cross sectional
Jadi menurut kata beberapa orang, kajian mengikut cross sectional ini dikatakan di tahap yang paling rendah.
Apa pula jawapan Dr Daggy?
Jawapan Dr Daggy berkenaan penggunaan cross sectional study
Jawapan Dr Daggy berkenaan penggunaan cross sectional study
Menurut jawapan Dr Daggy, pemilihan kaedah cross sectional adalah paling baik merujuk kepada jenis kajian yang hendak dibuat. Kajian memang banyak jenis, tapi kena ikut juga kajian yang sesuai dengan apa yang kita mahu kaji. Objektif kita apa, dan jenis kajian macamana yang sesuai. Tidak boleh main pukul rata bahawa semua jenis kajian sesuai untuk semua objektif yang kita mahukan.
Untuk pengetahuan juga, Landmark Study Shaklee dibuat turut mengambil sampel darah. Bukan semata-mata online survey. Boleh semak kaedah kajian yang dibuat terus di website Nutrition Journal. Tiada apa yang Shaklee hendak sorokkan.
Selain itu, untuk pengetahuan anda, Landmark Study Shaklee dibuat dengan kaedah double-blind.
Kaedah double blind dalam Landmark Study
Kaedah double blind dalam Landmark Study
Kaedah double-blind adalah kaedah kedua paling bagus (perhatikan carta piramid di atas). Double blind bermaksud kedua-dua pengkaji dan responden tidak mengetahui satu sama lain. Kaedah ini paling bagus untuk mengelakkan bias. Jadi sebenarnya pasukan Dr Gladys telah melihat keseluruhan kajian untuk mengelakkan bias.
Apa kesimpulannya?
  • Kaedah cross sectional paling sesuai untuk kajian yang dijalankan
  • Kaedah double blind turut dilaksanakan untuk mengelakkan bias

2. Jurang perbezaan dari segi sosio ekonomi dalam kumpulan yang dikaji

Dalam Landmark Study turut menyatakan sosio ekonomi kumpulan yang dikaji iaitu:
  • Pengguna suplemen tunggal: berumur kurang 60 tahun, BMI 27, 55% memiliki pendidikan tinggi, pendapatan bawah USD30 ribu sebanyak 17%
  • Pengguna tanpa suplemen: berumur kurang 60 tahun, BMI 29, 55% memiliki pendidikan tinggi, pendapatan bawah USD30 ribu sebanyak 19%
  • Pengguna Shaklee: berumur lebih 63 tahun, BMI 26, 80% memiliki pendidikan tinggi (ijazah dan ke atas), pendapatan bawah USD30 ribu sebanyak 2%
Jadi ada beberapa pandangan menyatakan sosio ekonomi nampak berbeza. Tapi hendak tahu apa penjelasan Dr Daggy?
Jawapan Dr Daggy berhubung jurang perbezaan sosioekonomi
Jawapan Dr Daggy berhubung jurang perbezaan sosioekonomi
Menurut Dr Daggy pengguna Shaklee jauh lebih berumur berbanding 2 kumpulan yang lain. Dengan jarak umur berbeza, tentu kumpulan pengguna Shaklee pun berisiko mendapat penyakit disebabkan penuaan, betul tak?
Walaupun dengan status pendidikan dan pendapatan yang lebih berbanding 2 kumpulan lain, ini tidak mengecualikan mereka ini daripada risiko penyakit kronik.
Jadi bukankah memang satu yang sangat baik apabila dengan usia yang lebih berumur, pengguna Shaklee memiliki kesihatan lebih baik berbanding 2 kumpulan yang lain? Orang lebih tua, sepatutnya penyakit lebih banyak betul tak? Tengok sajalah orang kaya atau pemimpin di negara kita. Adakah mereka sihat sepenuhnya? Ramai juga yang alami obesiti, kanser, sakit jantung (ini paling lumrah di kalangan orang kaya Malaysia).
Landmark Study diketuai oleh seorang Professor Emerita, seorang bertaraf tinggi di bidang akademik. Seharusnya ini sudah memberikan kita keyakinan bahawa semua hal ini telah pun dibincang, diperhatikan dan dihadamkan selumat-lumatnya oleh pasukan pengkaji daripada University Berkeley.
Tapi oklah bila ada soalan-soalan ni, maknanya otak kita berfikir kan?

3. Landmark Study dikatakan telah outdated

Ada cakap-cakap mengatakan Landmark Study ini telah ketinggalan zaman. Kajian dibuat 10 tahun lalu (diterbitkan pada 2007), takkan Shaklee masih hendak guna data ketinggalan zaman?
Dr Daggy menjawab persoalan berkaitan Landmark Study dikatakan ketinggalan zaman
Dr Daggy menjawab persoalan berkaitan Landmark Study dikatakan ketinggalan zaman
Menurut Dr Daggy fisiology manusia bukan berubah dengan cepat, dalam tempoh 10 tahun pun kajian ini masih valid. Pernah dengar bagaimana penyakit boleh tumbuh dalam badan kita selepas 10 tahun? Ya, penyakit datang kepada kita bukan dalam 1 tahun, 1 bulan, atau 5 tahun. Tapi ia telah ada dalam badan kita 10 tahun atau lebih.
Contohnya pesakit kanser berumur 25 tahun. Kanser telah ada dalam badannya 10 tahun sebelum itu lagi sebelum ia benar-benar mengganas dan menampakkan diri. Apa yang kita makan setiap hari sangat memberikan kesan kepada kesihatan kita. Apa yang ingin disampaikan melalui Landmark Study adalah bagaimana nutrisi yang lengkap dapat mempengaruhi kesihatan kita.
Pernah tengok kajian berkenaan diabetes seperti ini?
Kenapa masih diplotkan data dari tahun 1996? 20 tahun tu. Ini data daripada KKM. Jadi boleh fikir kot.
Statistik diabetes Malaysia sejak 1996 20 tahun lalu
Statistik diabetes Malaysia sejak 1996 20 tahun lalu
Kesimpulannya, data saintifik fisiologi manusia tetap valid.

4. Telomere Study Kenapa Tidak Diterbitkan

Ada yang tanya kenapa telomere study tidak diterbitkan dalam website jurnal saintifik sebagaimana Landmark Studydan lain-lain. Ini adalah jawapan Dr Daggy:
Dr Daggy menjawab isu berkaitan telomere study
Dr Daggy menjawab isu berkaitan telomere study
Memang benar Telomere Study tidak diterbitkan dalam mana-mana website jurnal, namun ia telah pun dibentangkan dalam persidangan sains dan telomere study juga boleh didapati dengan mudah dari website Shaklee Health Resource. Jadi mudah sahaja mendapatkannya, dan ia boleh disemak sesiapa sahaja (peer-reviewed).
Telomere Study diketuai oleh pemenang anugerah Nobel iaitu Dr Blackburn yang mana syarikat beliau kurang berminat dengan penerbitan jurnal disebabkan syarikat masih baru dan mempunyai kekangan bajet.
Jadi boleh terima la kan kenapa ia tidak dipamerkan?
  1. Sebab masalah kewangan pihak ketiga yang membuat kajian iaitu syarikat Dr Blackburn
  2. Walaupun begitu, Telomere Study masih boleh disemak dan dibaca dari website Health Resource.
  3. Telomere study telah dibentangkan dalam persidangan sains yang dihadiri para saintis berkaliber.
Jangan lupa baca ok.

5. Peranan Les Wong dan Dr McManus Dalam Pasukan Landmark Study

Ini satu lagi yang diperkatakan. Les Wong dan Dr McManus pun terlibat dalam pasukan Landmark Study. Jadi bagaimana boleh disebut sebagai kajian bebas tanpa campurtangan Shaklee?
Dr Daggy terangkan berkenaan Les Wong dan Dr Jamie dalam tim Landmark Study
Dr Daggy terangkan berkenaan Les Wong dan Dr Jamie dalam tim Landmark Study
Dr Daggy menyebut bahawa:
  • Peranan Les Wong dan Dr McManus hanya dari sudut pengurusan kajian
  • Dr Gladys Block mengetuai kajian dan mempunyai kuasa penuh dalam kajian.
  • Sekiranya Dr Gladys Block memperoleh keputusan yang tidak memihak kepada Shaklee, hasil kajian tetap akan diterbitkan.

Data yang diperoleh oleh Dr Block, telah disemak oleh pengkaji bebas sebelum kesimpulan akhir dibuat. Apa yang menarik adalah data yang disemak oleh pengkaji bebas adalah bersamaan dengan hasil yang diperoleh oleh Dr Block. Jadi walaupun ada pasukan pengkaji Dr Block, hasil keputusan tetap dirujuk kepada pengkaji bebas.

Penutup

Para saintis yang menjalankan kajian terhadap produk Shaklee bukan calang-calang orangnya. Bukan cuma berkelulusan ijazah atau baru sedang belajar untuk PHD yang mana jurnal saintifik pun belum tentu ada ditulis atas namanya, namun mereka ini satu nama besar dalam bidang sains. Anda tahu siapa orangnya?

1. Dr Gladys Block

  • Merupakan profesor emerita 
  • Memiliki berpuluh-puluh tulisan jurnal saintifik yang diterbitkan dalam website saintifik berkaliber seperti ncbi, hindawi.com, dan macam-macam lagi.

2. Dr Elizabeth Blackburn

Bercakap tentang kepentingan, bagi seorang profesor, adakah kepentingan bersama Shaklee lebih penting berbanding kepentingan mereka sebagai seorang profesor yang berkaliber? Bagi saya eloklah jangan kita fikirkan tentang kepentingan, bahas sampai esok pun belum tentu habis.
Banyak info telah kita dapat betul tak? Sekiranya ada lagi persoalan, boleh sahaja tanya saya, boleh hubungi saya di nombor tertera. Bagi SID yang ingin mengambil maklumat dalam rencana ini, anda boleh ambil, namun mohon bagi kredit kepada blog saya ok.
Sekiranya anda mencari hidup yang sihat dan berpanjangan, Shaklee telah membuktikan bahawa produk kami boleh memberikan hidup yang lebih sihat, bertenaga, muda pada tahap selular. Pilihan di tangan anda, saya telah pun memilih yang terbaik dan saya yakin anda juga akan memilih yang terbaik. Jadi inilah kenapa #WhyIShaklee
Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua dan jika anda ingin mendapatkan produk Shaklee atau menyertai Shaklee boleh hubungi saya dan saya akan membantu anda turut sama berjaya.

Monday, 7 August 2017

Set Cantik Shaklee



Kelebihan ESP .
๐ŸŒธKulit jadi lebih anjal dan gebu
๐ŸŒธ Banyakkan susu ibu. Susu akan jadi lebih berkrim dan anak mudah kenyang.
๐ŸŒธ Pudarkan parut
๐ŸŒธ Mengawal pertumbuhan jerawat
๐ŸŒธ Menguatkan akar rambut dan mengurangkan keguguran rambut
๐ŸŒธ Mempertingkatkan fungsi hormon wanita
๐ŸŒธ kulit jadi lebih tegang dan sihat
๐ŸŒธ Menghalang penyakit batu karang
๐ŸŒธ Kekalkan tenaga untuk jangka masa panjang. Sentiasa kenyang walaupun buat kerja berat.
๐ŸŒธ Sesuai untuk mereka yang ingin turunkan berat badan.
๐ŸŒธ Elakkan kencing manis
๐ŸŒธ Kuat kan ingan memori dan sembuhkan luka
๐ŸŒธMelindungi dan menjaga rahim.
๐ŸŒธ Menghalang sel kanser dari merosakkan arteri
๐ŸŒธ Mengandungi protein yang lengkap
๐ŸŒธ Mengurangkan risiko kanser payudara
.
.
Kelebihan VITAMIN C PLUS .
๐ŸŒธ Perlindungan daripada sinar UV
๐ŸŒธ Mengurangkan kesan sunburn
๐ŸŒธ Membantu prevent masalah jerawat degil
๐ŸŒธ Tona kulit menjadi lebih sekata
๐ŸŒธ Menggantikan tisu yang rosak dan menyembuhkan luka
๐ŸŒธ Mencerahkan kulit secara semulajadi ( Bukan muka sahaja tauu ๐Ÿ™ˆ )
๐ŸŒธMembantu masalah kulit sensitif seperti resdung dan eczema
๐ŸŒธ Mengatasi masalah jerawat nasi dan pasir
๐ŸŒธ Mengurangkan kedutan dan tanda penuaan
๐ŸŒธ Membantu menghasilkan kolagen dalam badan
๐ŸŒธ Kulit lebih glowing dan radiant
.
.
VITAMIN E ( GRAPE SEED )
๐ŸŒธ Menjadikan anda tampak lebih muda dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas
๐ŸŒธ Mengurangkan parut dan masalah jerawat
๐ŸŒธ Manggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat
๐ŸŒธ Mengatasi masalah whitehead dan blackhead
๐ŸŒธ Membantu mengurangkan eyebag
๐ŸŒธ Mengawal masalah kulit berminyak
๐ŸŒธ Mengatasi masalah jeragat
๐ŸŒธ Boleh buat sebagai masker
๐ŸŒธ melambatkan proses penuaan
.
.
Fazlina shaklee
Trusted SID since 2012
Elegant Rose - Working In Background

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman web saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan.

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yg berkaitan.