Wednesday, 27 September 2017

6 PETUA BERSIHKAN DARAH KOTOR DALAM BADAN


LEMON memang terkenal dengan kandungan Vitamin C yang sangat tinggi dalam nya.Potong sebiji lemon dan perah dalam segelas air suam , minum setiap pagi.


Epal mengandungi PECTIN yang bertindak membersihkan darah dalam badan kita.Amalkan memakan buah epal untuk mengekalkan kebersihan darah dalam badan kita



Avokado mengandungi GLUTATHIONE yang bertindak membersihkan racun dalam darah kita.
Amalkan makan avocado untuk pastikan darah kita bersih dari racun di mana punca terjadinya darah kotor.


Sayuran hijau mengandungi kadar klorofil yang tinggi sangat bagus untuk membuanh darah kotor dalam badan kita.Pastikan ambil setiap hari ye



Amalan memakan bawang mentah atau masakan dikatakan mampu membersihkan darah dalam badan kita secara  semulajadi.




Kunyit bagus untuk membuang racun di dalam darah badan.Ia juga mengandungi sifat anti racun dan radang yang baik untuk kesihatan kita.












Saturday, 23 September 2017

Susu santan elok di minum?



Sebut pasal santan ni , saya suka sangat makan aiskrim perisa santan..siyess sedap !

Baca khasiat santan ni..wah ada yang gelar santan ni TONIK AJAIB

Tu la kan.. Pakar-pakar di oversea dah sibuk memanggil santan ni sebagai miracle liquid, miracle tonic, greatest superfood etc!

Tapi kita di khatulistiwa ni Cuma tau santan ni sedap bila dimasak lemak cili padi jer..hihihi 😂😂

Tapi.. serius memamg sedap pun, kan?





8 KEBAIKAN SANTAN KELAPA YANG KITA MUNGKIN TAK SEDAR:
.

1.   Bantu menurunkan berat badan, mengurangkan selera dan food ‘craving’

Lemak dalam santan ni adalah jenis lemak MCT, medium trigeliserida iaitu sejenis lemak yang boleh berfungsi sebagai tenaga segera yang baik.

Bila minum santan, kita akan rasa lebih kenyang dan bertenaga. So ini akan mengurangkan rasa craving dan rasa nak mengunyah. Bila ‘lupa nak makan’, lebih mudah untuk kira menurunkan berat badan..hihi

Untuk diet ketogenik dan LCHF, Santan dan Virgin coconut oil antara sumber lemak baik yang boleh anda gunakan untuk meningkatkan metabolism dan mengoptimumkan pembakaran lemak.

2. Meningkatkan kesihatan jantung

Sebelum ni kita memang dimomokkan dengan santan ni menyebabkan salur darah tersumbat, tetapi hakikatnya lemak kelapa ini mengandungi 50% jenis lemak jenis Lauric Acid – sejenis lemak yang membantu untuk menurunkan LDL (dikenali sebagai Lemak jahat,walaupun pada hakikatnya terdapat banyak saiz LDL – tak semua LDL tu menyebabkan salur darah tersumbat) dan ia juga meningkatkan HDL (lemak baik).

Lauric acid ni mempunyai fungsi anti-inflammatory atau anti-radang yang baik, so ia akan membantu mengurangkan risiko artheroclerosis dan membantu menurunkan tekanan darah.

So jangan risau. Santan tak tersalah.
.

3. Mengurangkan keletihan dan dehidrasi

MCT adalah lemak yang boleh digunakan sebagai ‘tenaga segera’ untuk sel-sel otak. Ini boleh mengurangkan kebergantungan kita kepada karbohidrat untuk menghilangkan keletihan.

Ia juga bagus untuk mencegah Nyanyuk atau Alzheimer’s disease.

Kandungan mineral yang tinggi dalam santan ataupun air kelapa juga baik untuk mengurangkan dehidrasi atau kekurangan air dan mineral  dalam badan.
.

4. Melancarkan sistem pencernaan dan mencegah sembelit
.

Jika anda kerap kembung dan tidak lawas, nutrisi dalam santan membantu untuk membaikpulih sel usus dan membantu mencegah ‘leaky gut syndrome’.
.
.
5. Mengawal gula dalam darah
.

Kandungan lemak dalam santan akan membantu menstabilkan tahap gula dalam darah.

Nak tau kenapa nasi dimasak dengan santan? Selain sedap, apa yang berlaku ialah kadar kenaikan gula dalam darah dari pencernaan nasi putih akan jadi lebih stabil berbanding nasi putih sahaja.

Haha.. mesti yang ada kata nasi lemak tu bagus kan? Yes, it’s better tapi untuk nak menurunkan berat badan, ia still tidak begitu membantu kerana still ada elemen karbohidrat ringkas di situ.

Tapi kalu dah slim, boleh je once a while to enjoy food, kan?
.

6. Mencegah kurang darah atau anaemia

Kandungan zat besi berasaskan tumbuhan yang tinggi dalam santan boleh bantu mengurangkan risiko anaemia. Hebat kan?
.

7. Mengurangkan inflammasi atau sakit sendi
.

Kalu ada mak-mak kita yang sakit sendi, kandungan Lauric acid dan Selenium dalam santan atau minyak kelapa dara ni mmg bagus untuk kita berikan, again sebagai fungsi anti-radang.
.
.

8. Meningkatkan tahap sistem imun badan
.
Lauric acid memang juga telah dibuktikan mempunyai fungsi sebagai Natural Antibiotics – bantu mencegah jangkitan bakteri dan virus. Sebab tu demam kita selalu beri anak air kelapa, bukan air kelapa sahaja, lepas ni beri minum santan kelapa pun bagus.

Kandungan Caprylic acid dalam kelapa juga membantu untuk mencegah jangkitan kulat seperti candida, ulat air di kaki dan juga ulcer.
.

Ni baru 8 kebaikan yang kita bongkarkan. Kalu kaji lagi, sure akan lebih banyak!

Lepas ni saya nak beli parut kelapa kat rumah la, so anytime boleh buat smoothie santan..hihi

Semoga bermanfaat ye. Feel free to share utk lebih ramai tahu santan ni tak bersalah! 😊
.
.
Credit to Dr Malinda

Wednesday, 20 September 2017



DAKI KE NI? PANAS PELUH? KISAH KASIH SAYANG IBUBAPA MEMBAWA KEROSAKAN
------------------------------------------------------------------------------

Seorang guru prihatin ini mengadu..beliau risau melihat fenomena yang kian berleluasa di kalangan anak muridnya ..pemandangan biasa yang dilihat ini berlaku pada kanak-kanak obes..kondisi ini dikenali sebagai:

"ACANTHOSIS NIGRICANS"

Sebagaimana namanya, begitulah rupanya...kehitaman bak daki tapi tak tertanggal walaupun menggunakan klorox..ia bukan daki kotoran luaran..tapi mungkin "kotoran dalaman" dek pemakanan dan gaya hidup yang tidak sihat.



Mari kita lihat fakta berkaitan penyakit ini:

- Ia boleh diwarisi, kelihatan sejak lahir.

- 2 JENIS: Benign (kurang bahaya) malignant ( bahaya..hmm..kanser).

- PETANDA : Pigmen lebih gelap di kawasan celahan seperti leher dan tengkuk, ketiak dan lipatan kulit.

- UMUR : Bawah 40 tahun. Semakin biasa dilihat pada kanak-kanak.

- GOLONGAN BERISIKO:

* Obes
* Masalah Hormon seperti PCOS, hypotiroid, cushing ( terdedah steroid kortisol kronik)
* Kencing Manis

.
Nampak jelas ya, kaitan di atas. Semua ini masalah biasa berlebihan GULA daripada pemakanan.

- Masalah berat badan
- Masalah hormon
- Masalah gula tak terkawal.

.
Amat malang apabila kita dimomokkan bahawa anak-anak perlu gula untuk lebih fokus apatah lagi jika gula yang disyorkan ialah gula toksik iaitu GULA TINGGI FRUKTOSA.

Mungkin ini "kebaikan" gula fruktosa itu yang dimaksudkan. Sebagai ulangkaji, saya kepilkan "khasiat" gula tinggi fruktosa dalam "makanan dan minuman untuk tenaga" anak-anak kita:

1) Menyebabkan ketagihan gula
2) Membebankan dan merosakkan organ hati.
3) Meningkatkan asid urik penyebab gout.
4) Meningkatkan kolesterol benar-benar jahat.
5) Meningkatkan stres dan kerosakan organ terutama otak dan saraf.
6) Meningkatkan risiko diabetes, masalah hormon seperti PCOS dan masalah rintangan insulin yang lain.
7) Mengurangkan kesan hormon kekenyangan (leptin) dan meningkatkan hormon sangap (ghrelin).
"Seriously" menggemukkan, itu dalam susu pekat teh tarik tu, fruktosa la tu.

Gula yang digelar "ALKOHOL tanpa mabuk" oleh pakar obesiti terkenal yang juga pakar hormon kanak-kanak Dr Robert Lustig.

Lagi rosak otak anak-anak kita kerana kealpaan kita. 😢 Ini lah mainan Industri kapitalis yang sudah "game" minda kita..meracuni anak-anak kita sendiri.

.
Sama akibatnya berlebihan gula tinggi fruktosa dan punca  "daki" di leher dan ketiak itu bukan?

.

GULA UNTUK TENAGA?
------------------------------------------

Tenaga diperlukan anak-anak kita pada hari persekolahan biasa ialah 1500kcal. Ini bersamaan dengan aktiviti intensif mendaki gunung, 50 pusingan kolam renang dan separuh maraton..

Maka disyorkan minuman tinggi gula fruktosa?

Tahukah anda

Minuman tinggi gula fruktosa HFCS ini atau "High fructose corn syrup" ini biasanya mengandungi 55% fruktosa, 45% glukosa.

# Otak hanya boleh menggunakan GLUKOSA sahaja sumber gula ataupun ketone dari sumber lemak.

Jadi:

# Hanya gula glukosa, iaitu  45% daripada gula HFCS ini boleh digunakan otak selain digunakan sel otot, jantung dan organ lainnya.

# 55% Gula tinggi fruktosa ini hanya diproses di organ hati sama seperti hati memproses ARAK mengikut pakar obesiti dan hormon Dr Robert Lustig.

Ini meningkatkan stres dalaman di hati, menyebabkan organ detoks utama badan kita ini TERBEBAN...STRESS DALAM broo..

- Mana datangnya kolesterol rosak badan penyebab trigliserida tinggi, penyakit jantung dan strok?

Jawapan : Gula Tinggi Fruktosa

- Mana datangnya hati berlemak?

Jawapan : Gula Tinggi Fruktosa

- Kenapa anak fikir banyak-banyak bukan-bukan, pelupa, tak fokus, panik, risau, was-was?!

Jawapan : Gula Tinggi Fruktosa PEROSAK SARAF.

- Mana datangnya asid urik sakit gout?

Jawapan : Gula Tinggi Fruktosa

- Mana datangnya alahan?

Mungkin  : Organ detoks/ destres anda banyak sangat kerja dengan gula HFCS ni.. macam mana nak kurangkan stres ekzema, stres asma, stres redung, stres daripada macam-macam toksin yang badan kita alah?

- Mana datangnya tantrum tu?

Jawapan : Hati organ yang fungsinya kurangkan stres sendiri dah stres, takkan emosi badan tak stres?

.
Satu lagi, kalau dah gian...mesti lah stres kalau tak dapat bahan macam "ALKOHOL" kan..ini namanya sangapp.. atau SUGAR WITHDRAWAL!

.

Anak mengamuk, kita ikutkan juga tantrum anak yang ketagihan gula...kita rasa bagus beri anak minuman sihat bertenaga berkultur bermalt seperti BOLO, VitJIn, Kalbiss, BLESS..ahhh sedapnnyaa..Itu belum cerita lagi makanan biskut lemak berkrim dan roti majerin penuh lemak trans dan gula HFCS perosak saraf..lega kata anak-anak lepas gian tiap-tiap hari...

 ...Adakah kita ibu-bapa yang tidak zalim kepada anak-anak kita?

.
Malang apabila kasih sayang kita kepada anak dipergunakan..kononnya demi tenaga, supaya dapat fokus belajar dan membuat aktiviti di sekolah.

Hakikatnya:

1) Anak mungkin tak fokus kerana "ketagihan gula". Menggigil, tak dapat fokus asyik teringat (gian) mengamuk jika tak dapat gula fruktosa ini.

2) Anak jadi stres kerana organ anti-stres, organ detoks utama badan terbeban.

3) Tenaga mungkin dapat 45% , kerosakan badan dapat 55%?? Wallahua'lam. Yang pastinya, ia tak berbaloi.

4) Tenaga dah over sangat kalau perut buncit. Ini fakta ya.. Lemak bebaskan 9 kalori per gram. Gula 4 kalori..

Dah yang perut ke depan tu banyak sangat dah sendatt dah tenaga tuu yang pi simpan buat aperr?? 😫 10 bijik gunung pun tak habis panjat, boleh rentas selat melaka kot dengan tenaga tuu..

.

SOLUSINYA
-------------------

Apa kata anda renung kembali tanda-tanda yang saya sebutkan..

Hindari anak-anak kita daripada bahaya toksik gula tinggi fruktosa berlebihan.

Biarkan mereka tantrum dan stres cold turkey awal-awal...insha Allah selepas beberapa hari mereka akan jadi lebih sihat..

...

Insha Allah...

1) Anak-anak kita jadi slim. Badan mula tenaga berlebihan yang disimpan di perut "terboncis" tu.

2) Anak-anak kita jadi sejuukk..cool je...dan menyejukkan mak bapak..tiada prasangka, tiada panik, tiada lagi berdebar-debar dan was-was.

3) Anak-anak kita lebih bertenaga, lebih fokus, kuat memorinya dan luar biasa kreativitinya.

4)  Anak-anak kita jadi lebih sihat...tiada lagi garu sana sini..bersin sana sini..semput sana sini.. penyakit "genetik" timbul sana-sini...sampai kita jadi hopeless wehh...i've been there done that mistake..
Masa untuk berubah!

5) Oh berkenaan "kulit nigrican" tu..insha Allah bukan sahaja pigmen kulit beransur hilamg, malah kulit mungkin jadi glowing, kolagen akan pulih.. kedutan serta kusam beransur hilang..oh ni terpakai untuk dewasa juga 😬 Selamat datang flawless gojess skin..

6) Anak-anak kita lebih bertenaga, lebih fokus, kuat memorinya dan luar biasa kreativitinya. Nak anak jadi al-hafiz nii..

Jangan duk sibuk beri anak-anak macam-macam suplemen hantam ikut orang cakap dan testimoni..Beri anak-anak kita "makanan sihat" berkultur bergula, roti bijirin bergluten, susu mutasi tinggi proses..
.

BEBASKAN dahulu keluarga kita daripada KETAGIHAN gula tinggi fruktosa.

Teh tarik
Minuman manis-manis proses
Makanan jajan
Biskut dan makanan proses.
Jus kotak
Susu kotak berperisa.
Air kotak/tin
Cereal

Usah buat kerja sia-sia beri suplemen tanpa pulihkan kerosakan dan ketagihan..

Ia serupa sibuk baiki rumah yang sedang terbakar.. walhal kebakaran itu bukan sahaja tidak kita padamkan dahulu....
.
.

...Tapi kita tuang pula petrol.

.
.

Ikhlas,

Hafiz Sulaiman
-Pejuang Kesihatan-

.
.
Nak minum makan sekali sekala takpe lah.. peringatan ini supaya tidak amalkan selalu.

Thursday, 14 September 2017

AMNIOTIC BAND SYNDROME (ABS).



[ JARI BAYI DIPOTONG SEMASA DALAM KANDUNGAN IBU. KESIANNYA ]

" Masa saya awal mengandung sampai la nak bersalin memang takde apa-apa masalah. Pergi 'scan' pun doctor takde cakap apa-apa pun. Semua normal.

Tapi saya takde la nak buat 'scan' 3D. Rasa mahal kot dan tak perlu. Ok, bila saya bersalin dan 'nurse' tunjuk anak kat saya, saya cek semua tapi bila tengok keadaan tangan kanan anak, saya terkedu. Jari kanannya TIADA.

Masa tu terfikir kenapa anak aku jadi macam tu? Dari seronok sebab baru dapat baby terus mood saya 'down'. Mujur tak meroyan je masa tu....." Puan Norliyana Ali.
.
.

Situasi bayi Puan Norliyana Ali ini kita gelarkan sebagai AMNIOTIC BAND SYNDROME (ABS).
Antara puncanya ialah air ketuban yg sedikit semasa hamil. Jadi hati hati ya.

1 daripada 15 ribu bayi di dunia menghidap amniotic band syndrome, kesan daripada karung ketuban yg tercarik dan melilit di bahagian badan bayi.

Belitan ini menyebabkan bahagian badan tersebut tidak dapat membesar seperti bayi normal.

Kesannya jari-jari tangan bayi tidak terbentuk sempurna, jari kaki pula boleh putus dan kudung hingga ke kawasan betis.

Jadi, pastikan semasa hamil, air ketuban betul betul cukup dan optimum. Sangat penting.

Air ketuban ni satu cecair yang dikenali sebagai cecair amnion.

Selepas 20 minggu kandungan, air ketuban dihasilkan dari air kencing bayi, kerana pada tempoh ini bayi dah pandai menelan air ketuban dan mengeluarkannya balik sebagai air kencing, ini penting untuk mengekalkan jumlah isipadu air ketuban dalam lebih kurang 500 ml.

.
Lapisan ketuban yang lemah, kurang nutrien menyebabkan ia mudah rapuh dan terkoyak. Bila lapisan dalamnya terkoyak, ia akan terapung apung di dalam air ketuban dan membelit bahagian badan bayi.

Jaga kesihatan semasa hamil dan pilihlah makanan berzat. Ia membantu uri dan karung ketuban mendapat nutrisi yang cukup.

Antenatal care sangat penting. Doktor akan perhatikan perkembangan bayi pada peringkat ini. Lebih kurang kes kecemasan, bayi amniotic band syndrome nyawanya berisiko tinggi dan doktor akan memantau ibu dan bayi untuk  dirawat.

Semoga membantu. Mohon sentiasa follow up doctor jika jumlah air ketuban anda kurang dari jumlah normal.

.


.
#DrSaiMunger
#ShareAndSpread

Sunday, 10 September 2017




KATE MIDDLETON PUN 'MABUK TERUK' MENGANDUNG ANAK KETIGA. KALAU ANDA MACAM TU JUGA, INI FAKTA YANG MESTI DIKETAHUI!

Berita gembira kehamilan isteri Putera William, Kate Middleton secara rasmi diumumkan oleh pihak istana Kensington Palace. Seperti kehamilan pertama dan keduanya, Kate turut mengalami morning sickness teruk untuk kehamilan ketiganya.

Menurut kenyataan rasmi pihak istana, banyak acara yang perlu dihadiri oleh Kate  dibatalkan kerana keadaan dirinya yang tidak sihat. Morning sickness yang dialami oleh Kate bukan mual atau muntah biasa-biasa tetapi ia dikenali sebagai hiperemesis gravidarum (HG).

Kalau anda pun jenis yang mengandung dan mengalami alahan luar biasa teruk, itu mungkin petanda hiperemesis gravidarum. Jadi, encik suami tolong fahami fakta ini dengan betul sebab isteri anda bukan sengaja mengada-ngada dan jangan bezakan dengan wanita hamil lain!

1.Hiperemesis gravidarum berbeza daripada morning sickness biasa

Ibu hamil yang mengalaminya boleh muntah sampai 10 kali sehari, hilang selera makan dan minum. Bahkan dalam kes yang lagi teruk, boleh muntah hingga 50 kali sehari. Ini akan menyebabkan penurunan berat badan, dehidrasi, tekanan darah rendah dan ketosis akibat kekurangan glukosa. Ada kes ibu hamil melalui simptom hiperemesis gravidarum berlarutan sehingga bayi lahir!

2.Hiperemesis gravidarum boleh bahayakan janin
Ada orang cakap, jangan diikutkan sangat rasa loya dan mual. Kalau dilayan memang boleh menjadi-jadi. Tapi tahukah anda yang mungkin menganggap masalah ini  remeh, kalau tidak dirawat ia boleh membahayakan janin dalam kandungan dan membuatkan ibu hamil tidak selesa sepanjang mengandung.

3.Punca hiperemesis gravidarum masih belum pasti

Walaupun sampai sekarang penyebab sesetengah ibu hamil mengalami hiperemesis gravidarum masih belum diketahui tetapi dikatakan peningkatan atau perubahan hormon glikoprotein atau human chorionic gonadotropin (hCG) dan hormon progesteron dalam darah serta stres menjadi penyebabnya.

4.Hiperemesis gravidarum menyebabkan ibu hamil serba tak kena

Akibat makan tak lalu, minum pun termuntah, ibu hamil mungkin boleh kekurangan nutrisi yang diperlukan oleh badan selain dehidrasi teruk, kepala pusing, tekanan darah rendah, pengsan, letih, lesu, tidak bermaya dan boleh mengakibatkan bayi tidak berkembang dengan sihat.

5.Risiko tinggi untuk mengalami hiperemesis gravidarum bila mengandung lagi

Kalau anda ada ahli keluarga yang bila mengandung akan mengalami alahan teruk seperti hiperemesis gravidarum maka anda pun berpotensi mengalaminya.

Tetapi menurut Parents.com hanya 50% ibu hamil yang didiagnosis hiperemesis gravidarum akan mengalaminya lagi pada kehamilan berikutnya.

Jadi, kalau ada ibu mengandung yang sedang melalui fasa ini, bertabahlah ya! Harapnya para suami lebih memahami dan banyak membantu isteri.


Elegant Rose - Working In Background

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman web saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan.

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yg berkaitan.