Tuesday, 27 March 2018

''Baru Hari Ke-9 Pantang, Jahitan Bersalin Terbuka Semula'' Jururawat Kongsi 9 Tips Untuk Elakkan Kes Seperti Ini Berulang


Antara perkara yang menyeramkan bagi ibu dalam pantang ialah bila JAHITAN BERSALIN TERBUKA

Bila luka jahitan tidak dijaga dengan betul, jahitan boleh terbuka.Luka boleh di jangkiti kuman dan bernanah tau. Situasi ni la yang boleh menambah stress pada si ibu. Aduhai  dahla badan letih terpaksa  berjaga malam, tempat jahitan bengkak pula akibat infection jahitan terbuka

Entri kali ni Fazlina nak share perkongsian seorang Jururawat bidan terlatih kerajaan Puan Noor Shafinah Mamat menceritakan pengalaman berdepan dengan pesakit yang mengalami masalah sebegini.

LUKA JAHITAN BERSALIN
.
Disebabkan jahitan pt saya terbuka pada hari ke 9 berpantang, saya rasa baik saya share benda yg patut ibu2 jaga untuk make sure jahitan betul2 sembuh pada waktunya, harap2 tak jadi mcm pt saya ni, ada gap pada benang tu. Tak kena jahit balik tapi seram la, dah xlawa cik bunga kita 🤭
.



1. Cuci luka - sila lah baring. Lepas settle mandi/buang air, lap kering2 pakai tisu gulung/tuala, lepastu ambik masa baring dan anginkan luka sebelum letak ubat kuning dlm 5min. Lepas letak ubat kuning, anginkan lg 5min. Saya beli kipas kecik senang nak keringkan tmpt jahitan. Hair dryer boleh tp bising sgt bunyi dia.
.




2. Spray bottle - beli dkt kedai 2hinggit je botol spray kecik. Isi ubat kuning, nak guna spray je. Spray banyak, biar bahagian dlm lipatan jahitan tu pun kena. Ubat kuning kalau habis boleh mintak lg dkt KK. Kalau pakai kapas dab dab, kadang2 tak kena tempat luka tu, mcm saya la mula2. Beriya letak rupanya tak kena pun tempatnya. Tahu2 benang atas dah hilang.
.



3. Kurangkan berjalan ttp boleh bersenam - semestinya. Kalau perlu sgt, tolonglah kepit mcm tak bagi emas terlepas dari kepitan kaki. Lagi rapat kepit, lagi cepat daging cantum elok.senaman kegel pon menggalakkan peredaran darah ke tempat luka ,luka lagi  cepat sembuh~ uolss tao x senaman kegel camane?? Xtao pm tepi..hihihi
.




4. Tukar pad - tukar 2 -4 jam sekali. Kira dapat lagi selalu anginkan jahitan tu. kalau anak meragam, buatlah kerap mana yg mampu. Tapi jgn tunggu 5-6 jam, cepatlah melecet nanti, tak masuk kuman lg apa semua. Please elak.
.



5. Vitamin C, zinc - ambiklah extra vit c. Macam saya tak boleh mkn oren sunkist tu sbb perut meragam, saya ambik vit c tambahan utk bantu pulih luka. Beli je ,asalkan kita cepat baik. Yg boleh mkn oren, lagi baik. Cepat kering.
.



6. Air garam - ada kata garam ni cepatkan benang reput, ada kata cepatkan cantum luka, mcm2 org kata. So buatlah at least sekali sehari. Air garam pun saya masuk spray bottle senang terus spray je lps buang air. Kalau dpt buat sitz bath lg better.berendam ~
.



7. Buang air - elak sembelit ye. Minum air cukup, makan buah & sayuran hijau & kalsium juga boleh mengelakkan sembelit ~ kalau susah nak minum susu,ambik je OSTEOMATRIX kalsium . Sembelit mmg akan kacau tmpat jahitan tu, takut terbuka. Jgn teran2 sgt ye.
.
Ni je basic penjagaan luka jahitan yg misi boleh share. Yang tambah manjakani, asam keping etc tu optional, ikut keyakinan diri. Saya tak buat & tak sarankan sbb tahap kebersihan bahan2 tersebut diragui juga & sbb takut jadi jangkitan jugak. Sekian.
.
Sumber Noor Shafinah Mamat



CLICK HERE TO REACH ME www.wasap.my/60195560012



Terima kasih kerana sudi baca artikel ini dan semoga bermanfaat.Nantikan entri yang berikutnya ...





FAZLINA SAMSUDDIN
Whatsapp/SMS ; 019 556 0012

COD ALOR SETAR/JITRA/POKOK SENA/MERGONG/KEPALA BATAS/BANDAR BARU AMAN.URUSNIAGA SECARA POS KE SELURUH MALAYSIA SECARA PERCUMA **



No comments:

Post a Comment

Elegant Rose - Working In Background

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman web saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan.

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yg berkaitan.