Thursday, 8 March 2018

TIPS BERPUASA UTK IBU DALAM PENYUSUAN

TIPS BERPUASA SAMBIL MENYUSUKAN ANAK


Puasa sambil menyusukan baby bukan mudah.Pengalaman Fazlina sendiri berpuasa dalam keadaan memgandung walaupun hyprem gravida lebih bertahan berbanding puasa sambil menyusukan anak.Huh -!

Mana tidak nya , bila menyusukan anak kita kita akan cepat rasa lapar dan haus.Hampir je Fazlina berbuka tau sebab dah tak tahan haus.

Ibu menyusu boleh berpuasa semasa Ramadhan, tetapi pastikan diri sihat dan bayi mendapatkan bekalan susu yang mencukupi. Walaubagaimanapun, untuk ibu-ibu yang menyusukan anak secara eksklusif, mereka perlu peka kepada tanda-tanda di bawah kerana mereka mungkin boleh dehidrasi:
  • berat badan menurun > 1kg seminggu
  • rasa sangat dahaga
  • air kencing yang berbau atau berwarna gelap
  • rasa pitam atau pening atau mengantuk walaupun anda telah tidur
  • sering sakit kepala
Jika ibu menyusu mengalami tanda-tanda ini, kemungkinan besar ibu itu perlu berhenti berpuasa. 

TIPS MINUM AIR YANG SECUKUPNYA 3L
Kebanyakan ibu menyusu berasa letih dan lesu ketika berpuasa bukan kerana kurang makan tapi kurang air dalam badan. 


                        


TIPS PEMAKANAN
Ibu menyusu boleh mengambil multivitamin dan makanan tambahan pelbagai mineral. Elakkan diri dari tekanan dan berbuka puasa dengan makanan yang sihat.

Pastikan anda mendapatkan protein yang mencukupi untuk kesihatan bayi anda.

Makan makanan karbohidrat yang melepaskan tenaga secara perlahan-lahan seperti bijirin, tepung merah, beras GI rendah dan buah-buahan kering yang lain. 
Jangan lupa untuk minum air yang secukupnya apabila anda tidak berpuasa dan jangan terlepas sahur.

NAK TAHU RAHSIA FAZLINA TAK MUDAH MELEPET DAN TAK CEPAT LAPAR DI SIANG HARI?

Ha ni yang tak sabar nak reveal dengan anda semua.Semenjak Fazlina amalkan minuman protin ESP dan juga Performance Drink , waktu siang dah tak tak mudah lembik lesu les tak cepat lapar dah.




ENERGIZING SOY PROTEIN ( ESP )



ESP didatangkan dalam bentuk serbuk yang diperbuat daripada 100% non-GMO soy protien yang lengkap dengan 9 asid amino perlu. Kesan positif mengambil suplemen ini dalam set puasa Shaklee adalah:



ESP yang rendah GI membantu kenyang lebih lama dan memberikan tenaga
  • Bantu kekal bertenaga sepanjang hari
  • Pengambilan makanan berprotein tinggi di waktu sahur boleh membantu mengurangkan rasa lapar kerana kadar pencernaan dan penyerapan protein adalah lebih lama berbanding makanan tinggi karbohidrat.
  • Setiap hidangan ESP adalah rendah GI di mana membantu memberikan tenaga disamping kenyang lebih lama.
  • Sumber protein yang baik juga akan membantu menyerap kolesterol, mencantikkan kulit serta menganjalkan payudara.
  • Gabungan kalsium dan protien di dalam ESP menjadi makanan tambahan untuk penghasilan utama susu ibu yang dapat diberikan kepada si manja kesayangan anda sepanjang bulan ramadhan.

PERFORMANCE DRINK


  • Performance Drink adalah umusan ekslusif Opticarb memberikan kita karbohidrat bagi daya ketahanan dan elektrolit bagi penghidratan semula dengan segera.
  • Performance Drink membantu mengelakkan dehidrasi dan memastikan keseimbangan elektrolit badan
  • Performance Drink membantu mengelakkan dehidrasi dan memastikan keseimbangan elektrolit badan
  • Rasa oren yang menyegarkan!
  • Bantu mengelakkan dehidrasi
  • Mengawal paras cecair di dalam badan sepanjang berpuasa.
Jika diminum selepas berbuka Performance Drink membantu anda untuk menambah semula tenaga dan mudahlah untuk menunaikan terawih.

Pasti anda akan kekal ceria sepanjang puasa jika diamalkan sebelum tidur dan sewaktu sahur.

Sekian dulu celoteh Fazlina di entry kali ni ye , oh ye kalau korang nak dapatkan ESP dan PD ni jangan segan-segan contact Fazlina kat no di bawah ni ye. 


Terima kasih kerana sudi baca artikel ini dan semoga bermanfaat.Nantikan entri yang berikutnya ...





FAZLINA SAMSUDDIN
Whatsapp/SMS ; 019 556 0012

COD ALOR SETAR/JITRA/POKOK SENA/MERGONG/KEPALA BATAS/BANDAR BARU AMAN.URUSNIAGA SECARA POS KE SELURUH MALAYSIA SECARA PERCUMA **


No comments:

Post a Comment

Elegant Rose - Working In Background

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman web saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan.

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yg berkaitan.