Thursday, 6 September 2018

7 CARA KEMPiSKAN PERUT




Kenapa perlu kempiskan perut?

Perut buncit tanda bermulanya tubuh dihinggap penyakit. Cuma menanti ledakan sahaja.
Ramai yang bertanya bagaimana kempiskan perut?

Hari ini saya kongsikan caranya. Kaedah-kaedah ini dikumpul dari kajian dan praktis klinikal.
1. Ambil makanan kaya protein.

Protein akan lepaskan hormon PYY. Hormon ini akan hantar isyarat ke otak. 
Katanya “bro/sis engkau dah kenyang. Udah udahlah tu” Kita pun sebut “ oh ye ke, ok ok saya berhenti sekarang.”
 

2. Urus stres dengan bijaksana dan bijaksini.

Stres sebabkan hormon kortisol mengalir laju. Hormon ini suka kumpulkan lemak. 
Happy sungguh dia buat kerja kerja yang kita tak suka. Macam orang letak simen pada batu bata ketika buat rumah. Ditempek tempek.
Dia juga dengan bangganya bantu tingkatkan selera meningkat. Tahap melahap dna membantai makanan memuncak. Semua nampak sedap. 

3. Katakan tidak pada gula putih.

Cik putih ni sangat bahaya. Dia punya moto ialah “hidup aku untuk gemukkan orang.” 
Mahu selamat? Berpisahlah dengan cik putih ni.

Apabila kita ambil, cik putih akan ketawa besar. Ketawa macam orang jahat dalam filem.
  
4. Senaman - angkat berat, aerobik dapat segerakan misi kempiskan perut.
 
5. Tidur - kajian selama 16 tahun dapati wanita yang tidur kurang dari 5 jam akan alami peningkatan lemak bahagian perut berbanding dengan wanita tidur 7 jam. 
Cuba semak, berapa jam tidur malam tadi. Cukup?

Cuba usap perut dan sebut “alahai besar juga engkau ye”​​​​​​​
 
6. Ambil lemak ikan - jadikan omega 3 sebagai rakan karib anda.

Ambil 2000mg sehari. Cari yang anti reflux. No mercury

7. Ambil makanan tinggi serat - serat dari sayur dan buahan akan bentuk gel di saluran pencernaan. Makan lambat nak lepasi saluran ini. 
Jadi kita rasa kenyang. Kurang rasa nak berjajan. Perut terisi fokus meninggi.
Ada banyak lagi tips. 7 ni pun dah cukup kalau buat dengan konsisten.

Soal pada diri, sayang sangat ke dengan “baby bump” tu? Kalau tak, bila mahu bertindak?

Ini adalah pesanan khidmat masyarakat.


Yang suka berkongsi
Dr Rizal Abu Bakar

No comments:

Post a Comment

Elegant Rose - Working In Background

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman web saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan.

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yg berkaitan.