Monday, 8 October 2018

IBU INI HAMPIR MEROYAN DALAM PANTANG





Selepas melahirkan anak , dalam tempoh berpantang ,ibu sangat terdedah dengan risiko post partum depression atau kemurungan.Ada banyak faktor yang menyebabkan perkara ini berlaku dan di sebabkan itu juga sokongan dari suami dan keluarga sangat diperlukan.Antara penyumbang utama masalah kemurungan selepas bersalin ni ialah STRESS.

Puan Fadzielah berkongsi kisah bagaimana beliau hampir hampir berputus asa dan hampir meroyan gara gara stress masalah penyusuan.

Assalamualaikum. Nama saya Fadzielah Ayub, berusia 29 tahun dan mempunyai seorang anak lelaki. Sejujurnya pengalaman berpantang kali pertama bagi saya tak semudah seperti saya sangka. Tapi disebabkan keazaman saya yang kuat untuk menyusukan anak pertama saya sehingga 2 tahun, saya kuatkan semangat saya juga walaupun hampir putus asa dah pada bulan pertama.

Saya lahirkan anak lelaki pada tahun 2016 dengan berat 3.21kg. Orang cakap, biasalah anak lelaki memang kuat menyusu. Ya betul. Anak menyusu sepanjang masa ketika dalam pantang dari minggu pertama, minggu kedua dan seterusnya. Setiap masa melekat dengan saya. Sampai saya rasa badan hilang tenaga.

Rasa stress sebab pada masa yang sama keinginan saya untuk fully BF kuat tetapi fizikal saya tak mampu. Takde orang faham dan boleh rasa apa yang saya rasa masa tu. Penat tu tak boleh nak cerita sampai rasa hilang semangat. Risau juga takut boleh jadi punca meroyan.

Saya menangis. Saya rasa dah tak boleh tahan dan teruskan menyusu lagi. Hampir sahaja putus asa nak bagi anak susu formula.

Saya cuba ikhtiar dengan produk SHAKLEE iaitu ESP, vitamin C Plus, Alfalfa Complex

Alhamdulilah. Hari pertama saya consume ESP dah nampak perbezaan  terutama pada tenaga saya dan kuantiti susu makin bertambah. Dari 2-3oz satu sesi pam, susu saya bertambah sehingga 5-6oz satu sesi. Syukur sangat sebab saya boleh buat stok susu. Sekurang-kurangnya anak masih boleh minum susu ibu walaupun melalui botol waktu itu.

Sejak dari itu, saya konsisten minum ESP setiap hari sebagai milkbooster dan juga energy booster.

Walaupun menyusu badan, saya tak rasa cepat penat macam dulu lagi.

Supplement Shaklee terutama ESP banyak sangat membantu saya untuk berikan yang terbaik pada anak saya iaitu susu ibu.

Alhamdulilah. Pada bulan September 2018, genap dah umur anak saya 2 tahun. Sampai sekarang, rezeki susu untuk anak saya masih ada dan cukup.


Disaat kita rasa ingin berputus asa, cubalah cari jalan sampai jalan terakhir. Saya dulunya skeptikal terhadap supplement, akhirnya saya buang ego saya untuk cuba supplement Shaklee demi anak saya. Alhamdulilah, seronok bila tengok anak membesar sihat dengan susu ibu sendiri.


Baca juga tentang SET NUTRISI UNTUK PENYUSUAN IBU



Fazlina.com
Ingin dapatkan produk Shaklee ? 📳 0195560012


No comments:

Post a Comment

Elegant Rose - Working In Background

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman web saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan.

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yg berkaitan.