Sunday, 21 October 2018

TERLALU KERAP TENGOK HANDPHONE BOLEH TURUNKAN KADAR IQ ?



Saya dah banyak kali duduk sembang dengan doc. Susah nak tengok doc check hp. Kalau dengan orang lain asyik check hp jer walau dol tengah sembang.”

Wan mulakan bicara.

“Oh ye ke? Saya rasa macam berkepit jer dengan hp.” Jawab saya ringkas.

“Tak doc. Saya perasan memang jarang check. Ada sebab ke?”

Tak ada sebab sangat. Cuma terkesan demgan satu kajian ni.

Kajian oleh King's College London University. Dibiayai Hewlett Packard. Mahu tahu kesan ke atas orang bekerja yang kerap semak email. Semak WA. Semak FB.

Hasil kajian menakutkan. Penyemak tegar gajet, komputer atau tab menurun IQ sebanyak 10 poin.

Kesannya tahap cerdik kita kurang. Impaknya sama seperti tidak tidur semalaman.”

Saya terangkan sedikit tentang kajian pada Wan.

Mulut Wan terlopong. Pernah tidak tidur semalaman? Apa jadi esok harinya?

“Pernah. Memang bengong se round” kata Wan sambil tersengih.

“Tapi betul doc. Tak kan check jer IQ turun?” Tanya Wan mahu kepastian.

Saya senyum. “Kekerapan ialah dua tiga minit kita check. Terpaku lama pada gajet. Tinggal perkara lain.”

“Habis tu yang kerja guna komputer ke, bisnes online macam mana?”

“Semak seadanya email, WA atau FB. Buat jadual. Sejam sekali lebih baik dari 2-3 minit sekali.

Apabila semak email, FB atau WA pastikan bawah 20min sekali semak. Lagi kurang masa lagi bagus.

Alih perhatian pada perkara lain. Atau buat tugasan dan kerja lain.” Jelas saya

“Kalau buat assignment macam mana pula. Kan bahan online semua. Nak baca panjang dan lama?” Soal Wan seolah menguji saya.

Saya senyum lagi.

Amal TIPS 3x20 ni.

1. Baca selama 20 min.

2. Alih pandangan pada objek jauh luar bilik. Jaraknya lebih kurang 20 meter.

3. Lihat objek itu selama 20 saat.


Jadilah 3x20. Lepas tu sambung semula baca. Minit ke 40 bangun. Buat sesuatu.

Lepas tu duduk dan baca lagi. MUDAH kan?”

“Ya mudah doc. Begitu rupanya. Terima kasih atas ilmunya doc. Mohon halalkan ilmunya” kata Wan bersungguh.

“Saya hanya penyampai. Posmen. Ilmu dari tuhan.” Kata saya sambil menepuk-nepuk belakang Wan.

Kami bersalaman. Wan cuba mencium tangan. Saya tarik cepat-cepat.

“Tidak wajar cium tangan manusia berdosa seperti saya.” Kata akhir saya pada Wan sambil tersenyum.

Wan senyum tapi seperti serba salah. 

No comments:

Post a Comment

Elegant Rose - Working In Background

DISCLAIMER

Segala testimoni atau penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman web saya ini bukan bertujuan untuk merawat, mencegah, mendiagnos atau menyembuhkan apa jua penyakit/ masalah kesihatan.

Pembaca yg mengalami masalah kesihatan digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan yg berkaitan.