Kulit wajah nampak muda dari usia sebenar bila amalkan cara ni.


Siapa tak happy kan bila orang puji kita nampak kulit wajah kita nampak muda dari umur sebenar.

Nak tahu rahsia dapatkan kulit yang awet muda?

Anti-ageing ingredients proven to work on skin! Pilih skincare yang ada bahan-bahan ni dan terletak di awal-awal senarai ingredient.

1. Retinol
2. Vitamin C
3. Niacinamide
4. Hydroxy Acids (glycolic or lactic acid)
5. Peptides
6. Coenzyme Q10
7. Resveratrol
8. Vitamin E
9. Hyaluronic acid
10. Sunscreen

Nak elak premature aging, dark spots, pigmentation or hyperpigmentation, redness, or discolouration on skin, dull skin, sunburn, no 10 tu lah permulaan kepada segalanya.

Pakai sume jenis anti-ageing produk lah, brightening produklah, tp sunscreen tak pakai jugak, yes! Ur skin definitely will look more ageing than ur actual age. So yeah! Wear sunscreen plissss

Fazlina pernah jumpa dengan seorang wanita yang berusia 50an yang kulitnya still cantik. Rahsianya dari remaja dia amalkan pakai sunscreen sebelum keluar rumah.

Untuk diri sendiri, Fazlina pakai YOUTH Age Defense Moisturising SPF 50 ni.

Dua dalam satu, moisturiser + broad spectrum screen


Kenapa Kena Pakai Sunscreen?



Sunscreen ibarat pagar kepada kulit kita. Ia akan menghalang sinar UV samada melalui cara fizikal atau kimia.

Sunscreen bertindak dengan dua cara iaitu ,
fizikal dan kimia.

Sunscreen yang berkerja secara fizikal bertindak dengan menendang sinar UV jauh dari kulit.

Manakala sunscreen kimia pula menghalang UV dengan menyerap sinar uv dan menukarkan sinar uv kepada bahan yang tidak lagi reaktif.

Age Defense Moisturizer SPF 50 Youth adalah sunscreen fizikal yang mana , ia menendang sinar UV jauh dari kulit. 

Ia tidak mempunyai oxybenzone. Dan ia juga tidak menyebabkan kulit jadi putih berbanding sunscreen fizikal yang lain.

Selain itu, pelembap spf 50 youth mempunyai bahan botani tambahan, iaitu Vital Repair+® Complex dan Muscadine Grape Extract. 


Age Defense Moisturizer Ada SPF 50  dan Broad Spektrum.FDA rekemen untuk kita pakai minimum spf 15.Bermaksud masa untuk kita kena Sunburn adalah 15 kali ganda lebih lama.

Kalau guna spf 50, kulit kita akan ambil masa ganda lebih lama untuk kena Sunburn.

Katakan, kulit kita akan kena Sunburn bila 10 minit kene cahaya matahari.Kemudian kita guna spf 50.

Jadi masa untuk kulit kita kena Sunburn ialah.

10 X 50 =500minit (8jam).

Kalau lebih spf lagi baik.
Sebab apa?
SPF 15 hanya membenarkan hanya 7% sinar UVB untuk masuk ke dalam kulit.

SPF 30 hanya membenarkan hanya 4% sinar UVB untuk masuk ke dalam kulit.

SPF 50 hanya membenarkan hanya 2% sinar UVB untuk masuk ke dalam kulit.






Comments

Popular Posts