"MULUT AWAK DAH KELUARKAN BAU BUSUK NI!"



Kalau lah diberi pilihan antara sihat dan sakit
Rasanya takkan ada yang pilih untuk sakit


Tapi... Kita kene akur dengan ujian yang Allah beri
Dalam masa yang sama harus berusaha untuk cari jalan bagaimana untuk sihat semula..

STROKE...

Serangan kali ke-2 stroke.
Serangan kali ini sgt mengerikan..

Serangan kali pertama, badan terus tak boleh bergerak,

Serangan kali ni.. Kali ke-2 melibatkan kecacatan kekal hingga ke hari ini.

Time bercakap maybe ada yang perasan rahang mummy ketika bercakap agak senget sebelah..senang cerita ada kecacatan di situ.

Serangan kali ke-2 menyebabkan rahang berganjak 90% dari keadaan asal. Ya ampunnnnn.... Sakit tak terkata masa tu..😥😭

Kancing gigi menyebabkan gigi geraham kiri dan kanan HANCUR PECAH berpasir.

Yang terdaya selain doa.. Mampu menangis menahan kesakitan dan mengenangkan keadaan fizikal yg berubah ketara..

Berat badan merosot dr 52kg kepada 38kg..hampir 2 bulan tak telan makanan pejal kali ni.

Siksanya nak makan, disuap air guna penyedut minuman pon menangis sebab sakit sangat.

Bahagian dalam mulut tak payah cerita,luka kiri kanan dalam mulut bercampur nanah..Allahu...tak lalu nak ceritakan secara details.

Kenapa  leh sampai bernanah camtu ?..
sebab gigi yg pecah menjadi tajam lalu bergesel dgn dinding pipi..luka bercampur bacteria. Air liur yg keluar melelehbercampur darah dan isi-isi dan nanah luka bahagian dlm pipi..

Suami bisik pada telinga,
"Mulut awak mula keluarkan bau busuk ni."

😭😭😭

Sedih...

sedih yang teramat sangat masa tu.Bila orang yang selalu berbisik kata-kata indah tegur kekurangan diri.

Macam-macam bermain di kepala..Lumrah seorang isteri bila suami nak hadap isteri yg dah hodoh,tak boleh urus diri sendiri,busuk,air liur melelih,nak urus anak-anak kecil lagi..korang rasa apa yg akan bermain dkt otak?......senang je iman sang suami tergugat utk cari isteri baru.

Tapi mummy faham...

Kenapa dia cakap macam tu sebab dia nak jaga jaga aib isteri dia...bukan dia benci mummy..risau bila ada yg datang melawat nanti akan jadi aib  ..sebab bau busuk dari mulut tu memang kuat sangat..

Bukan suami je yg tegur..Anak2 pun tegur..
"Eeee..busuk la mulot awak ni.."😭

Anak2 masuk je bilik boleh bau busuk tu..dapat tak bayangkan?...

Jadi suami just bagi signal..macam mana nak atasi masalah yg makin hari makin rumit utk dia handle.
Dia tak tahu utk rawat pesakit,tak tahu supplement apa yg sesuai masa tu.

Alhamdulillah,supplement yang banyak membantu ketika serangan stroke pertama kali masih boleh dibeli dengan harga ahli..tak rugi langsung buat keputusan utk daftar jadi ahli masa tu..seriously sangat berguna dikemudian hari.

Kali ni up dose #Vivix dari satu sudu sehari kepada 2 sudu makan sehari..bila suap Vivix ke mulut yang tengah sakit rasa sejuk tenang sekejap..tapi ambil masa utk menelan..

Untungnya ketika itu,luka bahagian dalam mulut jadi cepat kering mengecut bila mummy kemam Vivix sebelum telan perlahan-laha setiap hari..sangat ajaib..semua atas izin Allah.

Beserta Vivix mummy ambil Vitamin B Complex utk masalah sendi yg kebas-kebas pada ketika itu tangan kanan mula lemah tak boleh mengenggam,dan kaki juga mula susah utk berjalan.

Tindakan pantas seawal 3 minggu serangan stroke kali ke-2 menyerang,mummy dah mula amalkan Vivix dan #BCom Alhamdulillah tak lama mummy terbaring lemah lebih kurang 3 bulan sahaja berbanding kali pertama hampir 8 bulan..

So hingga hari ni,setiap hari mummy tak berani tinggalkan sesudu Vivix before sleep...sebab waktu malam mummy akan pastikan sel-sel tubuh dibaiki semaximum yang boleh dgn bantuan VIVIX..

Hari ni Alhamdulillah..mummy boleh jalani harian mummy dgn aktiviti kesukaan..dan boleh bantu org lain yg sedang diuji dgn masalah kesihatan dari pengalaman hidup yg sangat luar biasa ni.



TQ pada semua yang selalu support mummy dgn kata2 semangat luar biasa kalian utk mummy tak jemu melawan sakit satu ketika dahulu.. Kepada di uji dengan ujian yang sama, semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada anda.


Comments

Popular Posts