RASA DEMOTIVATED, SEDIH, RASA MALAS NAK BUAT APA-APA. TIPS INI MUNGKIN DAPAT MEMBANTU ANDA


FEELING DEMOTIVATED?

Sepanjang berbelas tahun buat memacam bisnes ni, tipu la kalau tak de hari yang kita rasa malas kan?

Rasa down, idea hilang entah ke mana, benda yang kita plan tak menjadi, nak buat apa semangat tak de. Mula la berperang berperang dengan perasaan, shoud i quit or go on.

Pernah naik basikal?  Bila dah penat mengayuh, kita berhenti sat kan.. Pastu sambung kayuh balik. Apa akan jadi kalau kita stop tak kayuh balik?

Bila stok kayuh, roda tak akan bergerak.. And kita pun jatuh. Begitulah ibaratnya bila kita dalam keadaan demotivated.

Sebenarnya feeling demotivated bukanlah petanda yang you dah gagal. Perasaan ini adalah normal, fitrah bagi yang namanya manusia. Even orang yang hebat-hebat pun akan tempuh rasa ni.Baginda Rasulullah saw pun tak terkecuali. Yang penting cara kita nak kendalikan emosi dan diri kita bila berdepan dengan perasaan demotivated ni.

Pagi ni maklin nak share tips how to battle when you feel demotivated.


1. DETOX GADGET



Put away your handphone for a while, spend your time with family more.. Do what you love..read more quran, motivational books,listen to motivational audio.. Anything that can bring your mood happier. Sometimes bila kita terlampau fokus dengan apa yang buat, otak jadi penat. Terlalu lama exposed dengan gadget akan bagi kesan pada prefrontal cortex. PFC ni bahagian otak yang mengawal kita buat keputusan, mempertimbangkan benda yang betul dan salah, termasukla kawalan emosi.PFC ni ibarat brake, bila brake ni bermasalah.. Kita akan cenderung untuk bertindak sebelum berfikir, bercakap tanpa fikirkan kesan kepada orang yang memdengar. Hidup  sentiasa dirundung rasa gelisah.



2. RESET HIDUP KITA



Check semula hubungan kita dengan Allah dan kunci syurga kita. Yang lompong, kita turap.Bukan handphone je tau kene restart bila hang. Ni antara doa yang Rasulullah saw ajarkan bila kita rasa sedih dan tak bersemangat

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَالْحُزْنِ، وَأَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ، وَأَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ، وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّجَالِ

“Ya Allah, aku berlindung padaMu dari rasa sedih dan gelisah. Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari sifat lemah dan malas. Aku berlindung padaMu dari sikap pengecut dan bakhil serta dari cengkaman hutang dan penindasan orang” (HR Abu Dawud 4/353)



3. BE POSITIVE


Bersangka baik dengan aturan Allah. Bila Allah turunkan hujan bukanla bermakna Allah nak susahkan kita, tapi sebab Allah nak bagi kita rehat.. Rasa nyaman.. Lepas hujan Allah hadiahkan pelangi kat kita.

Anggap masa down time ni ibarat masa untuk kita rehat kan minda. Time ni la nak buat keje-keje rumah yang tak terbuat hari biasa. Maklin suka g kaison ke ikea, car barang deco rumah. Bila rumah cantik, kita jadi excited. Menjemput rasa seronok dan bahagia.



4. NEVER STAY ALONE






Get yourself attach with the right circle dan orang yang kita rasa comfort. Never seclude yourself from others coz ada yang suka nak berdamping ngan kita waktu fikiran kecamuk camni. Sapa lagi kalau bukan si cetan dan si iblis. Misi depa memang nak huru harakan umat Muhammad saw supaya jadi jiran depa kat neraka nanti. Nauzubillah




5. EAT WELL, LIVE WELL




Apa yang kita makan sesangatla membantu atasi masalah demotivated, keresahan dan kemurungan. Avoid pengambilan gula yang berlebihan, gula yang banyak boleh jadi racun kepada sistem otak kita. Remember, selain hati.. Otak juga pemicu mode sikap dan emosi kita setiap hari? Pastikan pemakanan kita lengkap dengan nutrisi yang diperlukan. PROTIN, OMEGA 3, VITAMIN C, B COMPLEX antara resipi badan bertenaga, emosi terkawal, hati rasa tenang dan minda lebih kreatif. Buat senaman ringkas supaya otak merembeskan hormon bahagia.

Dah ready nak reset button ON?

Mari jangkitkan aura semangat dan getaran bahagia bersama-sama

Sumber Facebook FAZLINA SAMSUDDIN

#TipsHadapiRasaHilangMotivasi
#MaklinStory
#ResetMinda

Comments

Popular Posts