Tuesday, 7 October 2014

B-Complex


B-Complex

Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semula jadi yang pertama di dunia dengan kadar keboleh serapan (bioavailability) yang sangat tinggi dan berkualiti. Ini kerana, asid folik yang semula jadi tidak mudah untuk diserap oleh tubuh, dan hampir 99% asid folik yang terdapat dalam pasaran bersifat sintetik. B-Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B- kompleks untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna.

Kelebihan atau kekurangan akan menyebabkan ketidakseimbangan vitamin B dalam tubuh. Vitamin B adalah vitamin larut-air, sebarang lebihan tidak a%an disimpan sebaliknya disingkirkan melalui sistem percernaan. Oleh itu, adalah sangat penting untuk kita mengambil vitamin B-kompleks setiap hari.

Shaklee B-Complex will not cause rosary fungus or infected active yeast bacteria like B complex extract from beer yeast.
Manfaat Utama:

 1. Menukar makanan kepada tenaga - Bantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan.
 2. Melawan tekanan - Memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.
 3. Membantu tumbesaran - Menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang
 4. Rambut beruban dan gugur - membaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut
 5. Baik untuk mata - mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penglihatan, memperkasakan memori dan daya pemerhatian/fokus
 6. Mencegah anemia - membantu pembentukan sel darah merah yang sihat dan antibodi, merangsang sirkulasi darah dalam tubuh, merendahkan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular, merawat atau mencegah anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah-muntah, mabuk darat atau laut.
 7. Meredakan senggugut - baik untuk masalah senggugut (PMS), meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman, terutamanya mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit.
 8. Mencegah perleche - dikenali juga sebagai kerekahan mulut (mouth chilitis), mencegah jangkitan lidah [glossitis], nafas berbau.
 9. Detoksifikasi - meredakan alahan


BAGAIMANA MEMILIH B-COMPLEX YANG BAIK?


 1. Mengandungi kesemua 8 vitamin - Bl, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dalam RDA (kesemuanya perlu diambil pada masa yang sama)
 2. Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin.
 3. Pastikan jurang peratusan nilai harian Bl, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar
 4. Elakkan pengambilan B-kompleks yang menawarkan rumusan larut-air (sustain release)

KENAPA KAMI PILIH B-COMPLEX SHAKLEE?
Blackmores Multi B
RM25 / 30 hidangan
RM0.83 / 1 hidangan
Kordel's Executive B
RM39.90 / 60 hidangan
RM0.67 / 1 hidangan
SHAKLEE B COMPLEX
RM43 / 120 hidangan
RM0.36 / 1 hidangan
B2 (Riboflavin)
8.5 mg
15 mg
11.47 mg (675%)
B1 (Thiamin)
7.5 mg
2 5 mg
16.12 mg (675%)
B6
10 mg
15 mg
13.5 mg (675%)
B3
60 mg
-
135 mg (675%)
Biotin
50 mcg (17%)
15 mcg (5%)
150 mcg (50%)
B5
20 mg
13.5 mg
67.5 mg (675%)
Asid Folik
200 mcg (25%)
75 meg (0.1%)
200 mcg (50%)
B12
10 mcg
15 meg
40 mcg (675%)REKOMENDASI:

Untuk kesihatan berpanjangan :
1 biji sehari (selepas makan)

Untuk rambut gugur, anemia, kesakitan :
2 - 3 kali sehari, 1 biji (selepas makan)
MENGAPA URIN MENJADI KEKUNINGAN?

Ini merupakan situasi normal kerana B-Complex merupakan vitamin larut-air dan ia mengandungi elemen kekuningan. Pada peringkat awal pengambilan, tubuh kita akan melakukan timbang tara terhadap kadar penyerapan, dan tahap kekuningan akan berkurangan dari masa ke masa.

Nota : B-Complex merangsang metabolisma dan menyebabkan tubuh kita mengeluarkan haba, oleh itu pengambilan air putih atau teh herbayang banyak adala'n sangat digalakkan.

No comments:

Post a Comment

CUKUPLAH VITAMIN D DARI CAHAYA MATAHARI JE ..

Ahaa.. once upon a time. Maklin pun ingat camni , halah takyah la sibuk2 nak kesah vitamin D cukup ke dak dalam badan kita ni. Kan hari2 tia...