Posts

Showing posts from July, 2015

Beraya bersama Shaklee & Motivation rally 2015

Image
Alhamdulillah , 24 Julai yang lalu ,berkesempatan untuk menghadiri Motivation Rally dan jamuan raya Shaklee.Paling bermakna sekali ,kalau biasanya saya hanya naik stage seorang diri ..tapi kali ini ada dua orang family Shaklee di bawah team saya yang diberi penghargaan atas kejayaan mereka naik pangkat Supervisor.
Benarlah kata leader-leader yang terdahulu bahawa kepuasan dan kebahagiaan yang tak dapat di ungkap dengan kata-kata bila melihat anak-anak didik naik ke pentas menerima recognition.Alhamdulillah .. jemput tengok gambar-gambar yang sempat di snap =)





Kita bakor ..kita bakor !

Image
Alhamdulillah , masih berpeluang untuk berkongsi sesuatu dengan anda di bulan Syawal ni. 

musim raya ni kan , sana sini macam-macam juadah yang dihidangkan.Ketupat ..rendang 

..masak lodeh .. segala jenis kek ..biskut raya ..eh eh macam-macam lah yang dah kita 

makan kan.Mana mungkin untuk katakan tidak bila semua dah terhidang depan mata .. 

termasuklah saya ..hehe


Oh ye ..hari ni nak share dengan anda semua 3 produk yang famous terlajak laris musim 

raya ni ..apa lagi kalau bukan  ALFALFA , LECITHIN dan CINCH ENERGY TEA MIX nih =)


1.Alfalfa ni merupakan suplemen yang mempunyai 1001 khasiat, namun apa yang penting untuk musim perayaan ialah peranan alfalfa untuk flush segala lemak dan bahan-bahan yang tidak perlu yang diambil di musim raya. Faham-faham sajalah, mesti ada hidangan rendang, ketupat, lemang, kuah kacang dan aneka kuih raya yang tinggi lemak tinggi gulakan. Sayang sungguh dah puasa sebulan, dah turun 1-2 kg atau lebih, raya ketiga dah naik berat asal. Jadi biar alfalfa ba…

Adab berkunjung raya

Image
Adab Berkunjung Dalam Islam
Bersempena dengan kedatangan Aidilfitri ini, salah satu adat dalam menyambut kedatangan Aidilfitri adalah amalan berkunjung ke rumah sanak saudara serta sahabat handai. Amalan kunjung mengunjungi adalah suatu amalan yang baik dan amat digalakkan dalam Islam. Walau bagaimanapun, dalam Islam telah menggariskan adab-adab yang perlu kita ikuti untuk mengelakkan kedatangan kita tidak mengganggu tuan rumah. 
Begitu juga dalam adab-adab Melayu. Orang-orang lama selalu menasihati kita untuk mengamalkan adab-adab tertentu sewaktu berkunjung. Di sini, Lady telah membuat "research" berkaitan adab-adab yang digariskan dalam Islam dan adab-adab yang diperturunkan oleh orang-orang lama sebagai ikutan kita.
Meminta Izin Terlebih Dahulu
Sebelum berkunjung, terlebih dahulu kita perlulah meminta izin daripada tuan rumah. Ini adalah untuk mengelakkan kita mendatangi rumahnya dalam keadaan tuan rumah tidak bersedia untuk menerima tetamu. Lebih baik sebelum berkunjung, k…

Project baking 2 :Tart gulung Nenas gebu !

Image
Salam Ramadhan ... Alhamdulillah ..kali ni bersiaran di rumah bonda dan ayahnda di Ipoh ..ada orang Ipoh di sini ? Sep sikit ..heee
Kebetulan suami di tugaskan pergi kursus di KL , dah alang-alang tu ambil peluang ni untuk balik kampung 4 hari. Apa lagi , bermula lah projek baking kedua ..tapi kali ni lebih meriah sebab buat bersama bonda dan adinda-adinda tersayang.
Sedap sangat tau tart nenas gulung ni ..gebu ..cari di mulut ..milky rasanya ..resipi warisan bonda..



PROMO VIVIX KEMBALI LAGI !

Image
Alhamdulillah , yang dinanti telah pun tiba =)  Promosi Vivix kembali lagi ,berita baik untuk penggemar Vivix di bulan Ramadhan ni.
Sempena promosi VIVIX bulan ni kan , ingin saya  kongsikan pengalaman setelah 6 bulan mengambil VIVIX. Sebelum ni ,saya ada masalah INSOMNIA yang agak teruk , MIGRAIN , rasa LETIH yang amat sangat ..sering lesu ..tak bermaya ..dan MUDAH STRESS ..
Selepas sebulan consume VIVIX , saya mengalami healing crisis .. rasa ngantuk yang teramat sangat ..lepas tu demam nak dekat seminggu juga ..tapi Masha Allah .. amazingly ..bulan kedua tu dah rasa dah kesan nya.
Kesan pertama , pukul 9 malam ..saya dah mula rasa ngantuk dan boleh tidur ..Allahu akbar ..bagi pengidap INSOMNIA seperti saya ..rasa ngantuk ni umpama nikmat yang tak ternilai harganya..Syukur sangat sebab dah jumpa penawar INSOMNIA saya.
Kesan kedua ... kalau dulu ,saya sangat sensitif dengan perubahan mood dan cuaca ..mudah sangat kene MIGRAIN ..tapi sekarang ni ..eh dah lama sangat MIGRAIN tak serang ..Sy…

Project Biskut semperit Dahlia

Image
Haaa ingat tak hari tu saya citer pasal project baking 1 ..biskut Dahlia semperit.Biskut ni banyak  nostalgia ni ,masa kecik dulu bonda selalu buat biskut ni time raya.Pastu masa kami dah sekolah menengah ,dah tak buat dah sebab time tu femes biskut almond london ngan biskut tart gulung nenas.
Jadi rajin nak buat biskut dahlia ni sebab anak-anak suka betul makan.Kalau nampak kat kedai ada jual,mesti nak beli..so ummi pun buat la ..baru buat satu adunan ...rasanya tak sempat tunggu raya ..dah tinggal suku ..Kene buat lagi la lepas ni ...terima kasih buat encik suami yang tolong isteri dia tekan acu semperit ni ,tangan dah kebas ..mujur la encik suami pro acu kuih semperit ni.Ok ni resipi biskut Semperit Dahlia ni ..sangat sedap !!

BAHAN-BAHANNYA :-)

300 g mentega (SCS atau Anchor atau mentega pilihan)
160 g gula aising (saya guna 140 g)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla 
240 g tepung gandum*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastard*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah, dipotong kecil untu…

Sungguh saya sangat jealous ! YES 2015 !!

Image
Ramai yang tanya kat saya , apa la yang dealer-dealer Shaklee asyik sebut tu ..YES ?

Alhamdulillah  hari ni saya buat entry khas special untuk anda yang berada di  luar sana 

..yang nak tau sangat pasal Program YES  ni ..YES ni stand for YOUNG ENTREPEUNER 

SYSTEM yang Shaklee buka kepada seluruh warga Malaysia dengan syarat belum pernah

 lagi berdaftar sebagai ahli Shaklee. 



Ini lah  yang buat saya  "jealousss" sangat ni tau sebab time kami dulu takde pun project ni

 kenapa jealous ? ha meh saya explain kenapa lah yang saya jealous sesangat nih..
Dengan program YES ini. Ini kerana melalui program YES ini sesiapa saja yang menyertai 

projek Shaklee ini berpeluan menjadi Jutawan dalam masa 13 bulan sahaja sekiranya 

benar-benar FOLLOW dan DUPLICATE system YES ini.



Menerusi program YES ini Shaklee menawarkan 5 insentif hebat untuk semua peserta 

yang telah Daftar Ahli Shaklee bermula May 2015 sehingga October 2015. 


INSENTIF 1: PERCUMA 1 BOTOL VITALEA (HANYA UNTUK AHLI BARU)
Bagi yang mend…