Posts

Showing posts from August, 2015

CARA SIMPAN STOK SUSU DAN PERAHAN SUSU (EBM)

Image
Saya kerap ditanya soalan-soalan tentang cara pengurusan stok susu ataupun juga dikenali sebagai EBM. Antara soalan yang selalu diajukan: Kalau susu beku yang dah dikeluarkan, boleh ke nak bekukan balik?Kalau bayi minum tak habis, boleh ke simpan & panaskan semula?Macam mana nak cairkan & panaskan susu EBM yang dah beku? Di sini saya sertakan jadual ringkas yang diambil dari website Kelly Mom untuk membantu anda ingat tempoh masa penyimpanan susu EBM. Boleh print dan tampal pada di peti air masing-masing ya  Jadual di atas boleh dirujuk di website KellyMom dan juga dimuat turun secara percumauntuk kegunaan peribadi. TIPS TAMBAHAN CARA PENYIMPANAN SUSU PERAHAN1. SIMPAN DALAM BEKAS ATAU PLASTIK YANG KECIL Sebolehnya, setiap bekas dalam 1-4 Oz sahaja. Ini penting untuk mengelakkan susu terbazir. Ye lah kadang-kadang bayi ni menyusu sikit je.

TENTANG SHAKLEE

Image
Di Shaklee, kami percaya bahawa alam semula jadi mengandungi 1001 rahsia untuk kehidupan yang lebih lama, sihat dan produktif. Kisah kami bermula hampir 60 tahun yang lalu apabila Dr. Forrest C. Shaklee, dengan falsafah kehidupannya Living in Harmony with Nature® telah mencetuskan gerakan yang berterusan untuk membantu ke arah kehidupan yang lebih bahagia dan lebih sihat. Hari ini, kami merupakan syarikat pemakanan semula jadi nombor satu di Amerika Syarikat, dengan pejabat di seluruh dunia dan tenaga pakar terkemuka dalam bidang penyelidikan pemakanan. Kami melepasi dan melangkaui piawaian industri setiap masa bagi memastikan produk kami Sentiasa SelamatSentiasa Berkesan dan Sentiasa Mesra Alam. Kami menguji setiap bahan baharu untuk mengesan lebih 350 bahan cemar berbahaya. Kami menjalankan lebih 100,000 ujian kualiti setiap tahun bagi menjamin ketulenan tertinggi sebolehnya. Kami telah melaburkan lebih $250 juta dalam ujian klinikal, penyelidikan dan pembangunan. Kami juga menawarka…

Perlu ke ambil supplement ANTIOKSIDAN ?

Image
Apakah yang menyebabkan sebatang pokok yang besar boleh hidup lama dan kekal kuat sebagaimana seperti di dalam gambar di atas?
Jawapannya ada 2 sebab utama, Pertama kerana AKAR nya yang sihat, kuat & panjang yang membolehkan ia menyerap segala nutrien dan air yang diperlukan oleh pokok. Keduanya adalah kerana BAJA nya yang betul dan mencukupi untuk ia kekal sihat dan kuat.
Persoalannya, apakah 'AKAR' & 'BAJA' kepada manusia? Pada manusia pula, AKAR adalah ibarat SEL dalam badan manusia yang merupakan asas kepada manusia. Manakala, BAJA yang diperlukan SEL dalam badan manusia adalah MAKANAN YANG SEIMBANG.
Sel sangat penting kepada badan manusia kerana dari SEL akan terbentuknya TISU. Dengan gabungan lapisan TISU akan membentuk ORGAN seperti Jantung, Hati, Buah Pinggang dll. Gabungan beberapa fungsi ORGAN akan membentuk beberapa SISTEM penting dalam tubuh badan manusia dan akhirnya terbentuklah kita hasil kombinasi beberapa sistem penting dalam tubuh manusia membentu…

Rezeki Syawal

Image
Alhamdulillah, dalam kesibukan di bulan Syawal,  bisnes Shaklee tetap berjalan seperti biasa..boleh katakan setiap hari mengadap adik manis di kaunter Poslaju..kat PPL pun meriah tau dengan deco raya..

Raya-raya ni,  banyak juadah yang sedap-sedap..lemang ketupat rendang soto lontong....mana nak ada feel kalau makan time bukan raya kan? Hee..tu tak masuk aneka jenis kek, pencuci mulut,biskut raya berbagai...tengok-tengok bila timbang..ha berkilo-kilo naik..hee...sebab tu di galakkan sangat ambil Lecithin, Herblax dan Cinch Energy Tea mix untuk dapatkan berat ideal semula..=)
.
Psss..kalau nak order 1 set khas untuk raya ni boleh la hubungi saya ye.. tawaran menarik menanti anda..
.

SALAM AIDIL FITRI
FAZLINA SAMSUDDIN