Monday, 24 October 2016

6 Tips mengatasi dan merawat masalah gastrik ketika hamil
Kebanyakan wanita hamil juga biasa mengalami masalah pedih hulu hati atau lebih mudah dipanggil gastrik.

Punca masalah pedih hulu hati atau gastrik ini ialah asid dalam perut yang naik (reflux) ke saluran pemakanan (esofagus) disebabkan ‘kebocoran’ otot sfinkter esofagus bawah (LES) yang terletak di antara perut dan esofagus yang bertujuan mengelak makanan naik semula. Kesan daripada peningkatan hormon estrogen dan progesterone menjadikannya lembut dan mengendur.

Antara simptom:
  • ·         Pedih bahagian dada
  • ·         Perut tidak selesa
  • ·         Sukar menelan
  • ·         Makanan tertolak keatas
  • ·         Rasa loya dan mahu muntah
  • ·         Mudah kembung perut
  • ·         Rasa pahit atau berasid dalam mulut
  • Ketidakselesaan ini biasanya terjadi selepas makan atau minum, menyebabkan tidur ibu-ibu terganggu dan kurang selera makan.

Petua-petua yang boleh diamalkan untuk mengurangkan kesakitan bahagian ulu hati:

Menjaga Pemakanan
Ø  Kurangkan makanan berempah, makanan pedas, berminyak, minuman panas, kopi.

Jauhi Asap Rokok
Ø  Nikotine dalam asap rokok boleh menyebabkan gastrik ibu-ibu hamil menjadi teruk. Tanpa mengira anda perokok atau menghisap asap dari perokok.

Kedudukan Badan yang Baik
Ø  Duduk dan berdirilah dengan tegak. Ini kerana banyak berbaring dan membongkok ke hadapan akan menyebabkan masalah pedih hulu hati bertambah teruk.

Masa Tidur
Ø  Jika pedih hulu hati berlaku pada waktu malam, pastikan ibu-ibu tidak makan atau minum 3 jam sebelum tidur. Tinggikan kepala dengan menggunakan bantal 10-15cm dari paras dada.

Tinggalkan Ubat Penahan Sakit
Ø  Ada ubatan yang menyebabkan reflux dan gastrik bertambah buruk. Antaranya ialah ubat penahan sakit, NSAID seperti ibuprofen atau aspirin. Jika anda terpaksa mengambil ubat-ubatan ini, pastikan anda telah berbincang dengan doktor. 


Bagi ibu-ibu hamil yang mengalami masalah pedih hulu hati atau gastrik, boleh mencuba alternatif lain, iaitu supplemen semulajadi dari Shaklee. Ianya selamat, dari sumber semulajadi, memang boleh diambil untuk ibu-ibu hamil, insyaAllah berkesan.Ostematrix ~ Berfungsi membantu meneutralkan asid yang telah memasuki esofagus dan menyebabkan pedih ulu hati.

Peppermint-Ginger Plus ~ Mengandungi herba asli iaitu pudina, halia, adas dan cekur manis yang dapat melegakan ketidakselesaan perut dan usus ibu-ibu dan membantu dalam masalah penghadaman.


Energizing Soy Protein(ESP) ~ Ianya protein yang bersifat alkali yang bertindak meneutralkan asid. Nutrien protein membantu membina sel-sel badan yang baru menggantikan sel-sel yang telah rosak dihakis oleh asid hidroklorik semasa proses pencernaan makanan.


TESTIMONI MEREKA YANG DAH BERJAYA ATASI MASALAH GASTRIK DENGAN PRODUK SHAKLEE

Terima kasih kerana sudi baca artikel ini dan semoga bermanfaat. Nantikan entri yang berikutnya ...


FAZLINA SAMSUDDIN

Whatsapp/SMS ; 019 556 0012

No comments:

Post a Comment

CUKUPLAH VITAMIN D DARI CAHAYA MATAHARI JE ..

Ahaa.. once upon a time. Maklin pun ingat camni , halah takyah la sibuk2 nak kesah vitamin D cukup ke dak dalam badan kita ni. Kan hari2 tia...