Tuesday, 27 December 2016

APA PENYEBAB ALLERGIC/ALAHAN

HISTAMINE INTOLERANCE PART 2
______________________________________

ANTARA PUNCA :

-KULIT JADI GATAL, BENGKAK DAN RUAM2? LELAH ATAU RESDUNG
-MIGRAIN
-VERTIGO
-GASTRITIS, REFLUKS ASID (GERD)
-ANXIETY & PANIC
-INSOMNIA
-IBS (PERUT SENSITIF), PERUT MERADANG(CROHN’S DAN ULCERATIVE COLITIS)
.
.
       Makanan yang kita makan sedikit sebanyak pasti ada kandungan amines. Histamin merupakan salah satu daripadanya yang menjadi punca kegatalan, ruam dan bengkak sekiranya berlebihan dalam badan tak terkawal.
.
.
       Histamin yang di makan atau disebabkan ransangan alergen , “stress” menyebabkan “antibody” menyerang badan sendiri kerana diingatkannya ransangan itu sebagai MUSUH.
.
.
       Histamin merupakan SIGNAL yang mengarah antibody menyerang kawasan yang dirasakan tidak selamat. Bila terdapat berlebihan histamin dalam badan, dan tidak terkawal..contohnya kawasan yang digaru mengalami ransangan SIGNAL BERLEBIHAN.  Ini menyebabkan kawasan tersebut mengalami KERADANGAN.
.
.
Sila ingat 5 simtom utama KERADANGAN ini.
.
- Panas
- Sakit @ gatal dalam kes ekzema.
- Bengkak
- Merah
- Hilang Fungsi.
.
Dalam kes eczema, hilang fungsi kulit sebagai penebat haba, pelindung kuman dan lain2 fungsi kulit. Dalam kes resdung, dah tak boleh bau dah..dalam kes lelah asma..susah nak bernafas.
.
.
.

BAGAIMANA ANTIHISTAMIN BERFUNGSI.
------------------------------------------------------------------------------

Ubatan Antihistamine

Antihistamin H1blocker gen1 : p*riton tahan 8jam.
Antihistamin H1 blocker gen2 : c*trizine, l*ratadine, cl*rinase.
.
.
       Mengapa ubatan antihistamine tidak berkesan untuk masalah alergi buat jangka masa panjang.Ubatan antihistamine merupakan PENAHAN SEMATA…sebab itu dipanggil histamine receptor BLOCKER.
.
.
      Antihistamin akan bersaing untuk berebut tempat kosong (reseptor) dengan histamine. Kalau biasanya histamine yang duduk di reseptornya maka KERADANGAN akan berlaku.
.
.
       Bila makan antihistamin, molekul antihistamin akan mencuri tempat kosong di resptor, maka berputih matalah histamine.  Maka gembiralah tuan rumah kerana tiada lagi keradangan – kegatalan dan bersin2. Rujuk rajah di bawah.
.
.
      Namun antihistamin cepat pancit tahan 8 jam dan 12 jam sahaja. Selepas itu histamine akan kembali bermaharajalela seperti sediakala. Maka anda perlu sentiasa mengambil antihistamin untuk melegakan simtom anda. Ia BUKAN SOLUSI KEKAL.
.
.
.
ENZIM [ DAO ] SEBAGAI ANTIHISTAMINE SEMULAJADI.
-----------------------------------------------------------------------

      Badan anda mempunyai enzim diamine  [DAO] untuk menguraikan histamine.  Namun secara genetiknya didapati mereka yang histamine intolerance atau alergi mengalami kekurangan enzim ini.

Protokol yang saya guna dalam perawatan masalah histamine intolerance menekankan:
.
.

MENINGKATKAN DAO
------------------------------

- Vit C
- Vit B6
- Quercetin
- Pea sprouting (taugeh)
.
.
2) MENGEKALKAN PENGHASILAN OPTIMUM DAO
------------------------------------------------------------------------

       Pulihkan perut dari masalah perut bocor (LEAKY GUT): DAO banyak dihasilkan di selaput usus. Elakkan Gluten, Casein, asid Phytic, Lectin, pewarna perisa tambahan dan makanan proses.
.
.
.
*Antara Kepantangan Utama :
.
.
1) Elakkan Roti, kek, kuih melainkan dari tepung gluten free dan home made. Elakkan makanan berperisa tambahan, pewarna, gula proses, dan makanan2 proses.
.
.
2) Pantang dulu awal2 makanan tinggi histamine seperti makanan tak fresh, probiotik dan makanan hasil tapaian. Makanan seperti prebiotik(sayuran, kekacang, al manna, oligofruktosa,inulin ), probiotik ( kefir,kombutcha, yogurt, kimchi,tempe) penting kemudiannya untuk kesihatan perut. Perut sihat menghasilkan paras DAO yang optimum.
.
.
3) Pantang makanan casein A1 penyebab ketidakhadaman dan  keradangan.
Casein A1 ialah hasil daripada lembu yang termutasi.
-  ni spesis lembu Australia dan New Zealand ni. Yang dalam susu kotak biasanya Casein A1.
.
Pilih susu lembu A2  spesis kampung ni.. dan SUSU KAMBING 100% CASEIN A2! LULUS cemerlang!
.
.
4) Elakkan Proton Pump Inhibitor (PPI) seperti Pantoprazole, Omeprazole dan keluarga belakang “Ole” ni : Ubat2an ini mengurangkan asid perut dengan sgt drastik.Bila asid perut yang penting utk mencerna makanan berkurangan, makanan jadi tak hadam. Kuman jahat melepasi perut dan merosakkan usus menyebabkan Leaky gut, SIBO, gut dysbiosis dan sebagainya.
.
.
5) Elakkan CIMETIDINE (T*gamet) yang mengurangkan DAO. Ranitidine takpe.
.
.
.
        Sebagai ringkasan, peliharalah kesihatan perut anda. Perut yang meradang menyebabkan emosi yang tidak stabil dan menjejaskan fokus dan kesihatan fizikal dan mental anda…tidak kurang juga spiritual anda.  Elakkan ubatan yang boleh menjadikan kesihatan anda lebih teruk. Berbincanglah dengan doktor kesan ubatan yang anda ambil dan solusi terbaik yang boleh diambil. Semoga perkongsian ini memberi kesedaran dan manfaat kepada yang memerlukan insha Allah.-Dr Hafiz Sulaiman-

Bagi yang ketinggalan apa itu Histamine intolerance..boleh rujuk HISTAMINE INTOLERANCE PART1

https://www.facebook.com/muiz.h.sulaiman/posts/1263922690301208

No comments:

Post a Comment

CUKUPLAH VITAMIN D DARI CAHAYA MATAHARI JE ..

Ahaa.. once upon a time. Maklin pun ingat camni , halah takyah la sibuk2 nak kesah vitamin D cukup ke dak dalam badan kita ni. Kan hari2 tia...