Posts

Showing posts from January, 2017

POWER PUMPING SUSU IBU ?

Image
"Power Pumping Lagi?" Saya tahu ada yang malu-malu nak tanya,
Tapi tak tahu, tapi mahu tahu.. Macam mana tu? Power Pumping adalah satu aktiviti yang dibuat untuk mimic baby menyusu seperti waktu 'growth spurt'. Waktu growth spurt biasanya bayi mahu mengempeng sahaja. Waktu itu, lebih banyak tercetus penghasilan hormon prolaktin yang memberitahu tubuh Si Ibu,
"BUAT SUSU BANYAK LAGI, KEPERLUAN BABY MENINGKAT!"
Bila terbaik nak buat PP ni? Mengikut pengalaman saya sendiri, saya suka buat pada waktu tengah malam dan pagi, waktu penghasilan susu lebih banyak dan masa yang diperlukan adalah 1 jam yang tenang tanpa gangguan dan stress.
Macam mana pula nak lakukan PP? Jika anda mempunyai double pump,
😍 Mulakan sesi pump 20 minit, 😎 Rehat 10 minit 😍 Sambung pump 10 minit 😎 Rehat 10 minit 😍 Final pump 10 minit
SIAP!
Jika anda mempunyai single pump, 😍 Pump Kanan - 10 minit 😘 Selepas itu Pump Kiri - 10 minit
Sehingga cukup 1 jam, di selang selikan. Mudah sungguh!
Sambi…

TERTIPU DENGAN VIVIX!

Image
Ingin saya  kongsikan pengalaman setelah 6 bulan mengambil VIVIX. 
SAYA DAH TERTIPU! 
Shaklee kata VIVIX ni untuk ANTI AGING.Rupa-rupanya... Berderet kesan sampingan y saya dapat! 
Sebelum ni ,saya ada masalah INSOMNIA yang agak teruk , MIGRAIN , rasa LETIH yang amat sangat ..sering lesu ..tak bermaya ..dan MUDAH STRESS ..
Selepas sebulan consume VIVIX , saya mengalami healing crisis .. rasa ngantuk yang teramat sangat ..lepas tu demam nak dekat seminggu juga ..tapi Masha Allah .. amazingly ..bulan kedua tu dah rasa dah kesan nya.
Kesan pertama , pukul 9 malam ..saya dah mula rasa ngantuk dan boleh tidur ..Allahu akbar ..bagi pengidap INSOMNIA seperti saya ..rasa ngantuk ni umpama nikmat yang tak ternilai harganya..Syukur sangat sebab dah jumpa penawar INSOMNIA saya.
Kesan kedua ... kalau dulu ,saya sangat sensitif dengan perubahan mood dan cuaca ..mudah sangat kene MIGRAIN ..tapi sekarang ni ..eh dah lama sangat MIGRAIN tak serang ..Syukur Alhamdulillah !
Kesan ketiga , kulit wajah jadi ber…

ESP atau KOLAGEN SHAKLEE ?

Kolagan Dengan ESP Bukan Sama Je Ke? Daripada Asid Amino Juga.. Sejak tahun 2014, memang saya dah start makan kolagen, tapi masa tu tak konsisten sangat sebab tak tahun apa kelebihan kolagen kepada badan. Sebab kolagen tu kan protein, so saya dah minum ESP Shaklee, jadi cukuplah sumber proteinnya kan? Lepas tahu tak sama sebenarnya suplemen kolagen dengan minuman protein, akun la minum kolagen setiap hari. Kolagen adalah protein yang istimewa berbanding minuman protein sebab kandungan & nisbah asid amino yang membina kolagen berbeza dengan protein lain. Asid amino yang membentuk kolagen ialah proline, glycine & hydroxyproline. Ketiga2nya diperlukan dalam kuantiti tertentu untuk membina kolagen. Kita tahu juga ada part2 tertentu dalam badan kita yang tinggi kandungan kolagen, contohnya kulit, mata, rambut, kuku, sendi dan otot. Jadi, suplemen kolagen dia lebih spesifik membina bahagian2 ni. Sedangkan minuman protein macam ESP membekalkan asid amino untuk keperluan seluruh bada…

Vivix anti penuaan hanyalah marketing gimik?

Image
TEORI PENUAAN ITU BOLEH DILEWATKAN ADALAH BENAR
(Panjang sedikit tapi worth to read)
.
Bila saya share tentang kemampuan Vivix untuk menjadikan kita awet muda & lambat nampak tua ataupun mampu menjadikan pengamalnya 25 tahun lebih muda, ada yg ketawakan saya. Ada yg kata, "kalau camtu, saya ni baru 35 tahun kak, kalau ambil Vivix nanti jadi macam budak 10 tahun la". NO. 25 tahun itu sebenarnya cuma satu 'jangkamasa perumpamaan'.


Bila anda mengamalkan Vivix, anda TIDAK AKAN pun KEMBALI menjadi seperti 25 tahun yg lalu. Jika dulu anda tegap segak bergaya dan kini bertongkat di umur 70an, tidaklah anda boleh kembali tegap bergaya tanpa kedutan di wajah seperti sewaktu berusia 45 tahun. Tidak.
.
Habis tu, TIPU je la yg 25 tahun tu? Marketing gimmic je la? PUN BUKAN. Meh saya explain dalam bahasa mudah. Bahasa layman. Sebab saya juga layman.
.
Pernah dengar tentang SEL dalam badan kita?

Pernah dengar tentang DNA & KROMOSOM?

Pernah dengar tentang TELOMERES?
Semua …