Posts

Showing posts from March, 2017

PEMINAT TEGAR JUS KOTAK?

Image
Jika anda memilih jus kotak berbanding air soda bergas supaya lebih selamat...

Ketahuilah bahawa jus kotak ialah JUNKFOOD.

.
Jika masih ada sisa buah-buahan di dalamnya,

.
Ia biasanya mengandungi pengawet, perisa dan pewarna tambahan.

.
Sudahlah sangat tinggi kandungan gulanya...lebih teruk, disebabkan serat yang kebanyakannya dibuang, anda menyerap hampir kebanyakan kandungan gula didalamnya!

.
Bayangkan, 200ml jus kotak mengandungi hampir 20g kandungan gula ataupun 5 sudu gula...

....gula yang paling TOKSIK iaitu FRUKTOSA (HFCS).

.
Gula fruktosa mudah :
1) Menyebabkan ketagihan gula!
2) Membebankan dan merosakkan organ hati.
3) Meningkatkan asid urik penyebab gout.
4) Meningkatkan kolesterol benar2 jahat.
5) Meningkatkan stres dan kerosakan organ terutama otak dan saraf.
6) Meningkatkan risiko diabetes, masalah hormon seperti PCOS dan masalah rintangan insulin yg lain.
7) Mengurangkan kesan hormon kekenyangan (leptin) dan meningkatkan hormon sangap (ghrelin).

"Seriously" …

9 jenis makanan cepat Bakar lemak!

Image
#1 Yogurt Rendah Lemak

Yogurt rendah lemak telah terbukti mempercepatkan metabolisme badan seseorang. Satu kajian mendapati bahawa seseorang yang mengamalkan diet dengan yogurt rendah lemak mampu mengurangkan berat badan dua kali lebih cepat.

Ia disebabkan mereka mendapat sekurang-kurangnya 1200mg kalsium sehari berbanding mereka yang tidak mengambil makanan ini. yogurt rendah lemak mengandungi kalsium dan protein. Ia menjadi sumber kalsium dan protein yang sihat dan baik.

#2 Omega 3

Omega-3 tergolong di dalam kumpulan essential fatty acid iaitu asid lemak perlu yang mana asid ini tidak dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh kita. Omega-3 merupakan sejenis asid lemak yang baik dan bermanfaat untuk kesihatan.

Pelbagai kajian makmal yang telah dibuat untuk mencari kepentingan asid lemak omega-3 ini. Berdasarkan kajian asid lemak khususnya Docosahexaenoic Acid (DHA) boleh membantu mengurangkan risiko kemurungan (depression) pada wanita, membantu perkembangan daya penglihatan janin dan meng…

Fatimah Syarha & Shaklee?

Image
Siapa yang tak kenal dengan seorang penulis popular dan juga dari muslimah yang sangat jelita ni... Ustazah Fatimah Syarha. Idola ramai muslimah termasuklah fazlina. Oh ye,  kali ni fazlina nak share dengan anda semua antara rahsia Ustazah Fatimah Syarha menjaga kesihatan dan sentiasa bertenaga. Credit kepada PA beliau,  Cik Maya.


Jumaat, Sabtu, Ahad lepas Ustazah Fatimah Syarha ( saya panggil kak ha ) pergi ke 2 TEMPAT BERBEZA.Konvensyen Haluwanita & Kem anjuran Usrah tautan Hati .

Tapi bukan nak promot kem atau konvesyen tu sebab dah pun habis. HAHA

Kita nak promot pasal Kak ha makan #shaklee. Kak ha ni super duper busy pergi sana sini. Sebelum pergi kem tu, kak ha kena hadir Konvesyen Haluwanita Jumaat Sabtu FULL DAY bhai.

Kem tu pulak dia kena sampaikan talk utk slot khas dia pada Sabtu malamnya dan join sampai Ahad esoknya. Beserta 4 orang anak kecil yg dibawa ke mana-mana. Kalau takde pembantu sorang yg ikut dia tolong drive plus jaga anak, tak tahu lah mcm mana...

Kalau ta…

Kenapa baby saya bertukar warna kulit?

Image
Kenapa baby saya bertukar warna kulit?

Sebenarnya baby ni ada bermacam variasi warna kulit. Kalau baby tak cukup bulan ( prematured babies ) biasanya kulitnya akan nampak agak nipis, transparent-looking dan biasanya dipenuhi oleh rambut halus yang kita panggil dengan nama lanugo. Jadi jangan pelik kalau baby korang berbulu. Tu benda biasa je.

Lepas tu baby tak cukup bulan ni juga dipenuhi oleh lapisan vernix. Korang akan nampak vernix ni macam lapisan tepung yang dibasahi oleh air. Warna putih kekuningan. Korang Google la sendiri kalau nak lebih jelas camne rupa vernix ni. Vernix ni fungsinya untuk melindungi bayi daripada air ketuban.

Kalau baby terlebih bulan pulak biasanya kulitnya akan sedikit berkedut, rambut halus ( lanugo ) dan lapisan vernix pun dah tak banyak sangat dah. Baby ni biasanya mula-mula lahir dengan kulit yang agak pink. Ni disebabkan oleh pembuluh darah di bawah kulit baby sebenarnya. Makin baby tu membesar baby tu akan sedikit gelap dengan bertambahnya bilangan …

Set migrain shaklee

Image
Credit to: MIZAN ADLIA

[SAKIT KEPALA MELAMPAU BERKURANGAN SELEPAS AMALKAN SET MIGRAIN SHAKLEE ]

Assalamualaikum W.B.T

Nama saya Mizan Adlia binti Mohd Shoib, berasal dari Selangor dan berusia 36 tahun. Saya merupakan seorang guru di salah sebuah sekolah di Labuan. Masalah migrain saya memang bermula semasa saya belajar lagi. Akan tetapi tidaklah sekerap mana.
.

Setiap kali diserang migrain saya hanya makan 1-2 biji panadol sahaja untuk melegakan rasa sakit kepala. Saya juga tidak pernah merujuk kepada doktor berkaitan masalah migrain memandangkan setiap kali diserang sakit kepala, saya sedaya upaya menahan rasa sakit tersebut dan juga hanya bergantung kepada ubat tahan sakit.
.

Lama kelamaan saya dapati migrain saya semakin kerap menyerang. Saya tidak boleh terlalu sejuk, tidak boleh terlalu panas, keadaan yang terlalu bising juga akan menyebabkan
migrain saya menyerang. Apatah lagi ketika lapar.
.

Keadaan semakin teruk apabila saya memasuki alam pekerjaan. Saya akan mengalami migrai…

Cyst mengecut dengan vivix

Image
SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 16: NURHAYATUL NIRA

[SEMAKIN CERGAS BERTENAGA DAN MENDAPAT ZURIAT SELEPAS AMALKAN SUPLEMEN SHAKLEE]
.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Nama saya Nurhayatul Nira binti Ramli, berusia 37 tahun dan baru sahaja melahirkan anak keempat Januari yang lepas.
.


Saya berkenalan dengan Shaklee dah lama, cuma tidak secara konsisten sebelum ni. Saya selalu mengadu pada kawan saya, tentang penat dan sakit-sakit badan yang saya alami. Beliau mengesyorkan saya mengambil multivitamin, Vitamin c dan kalsium disebabkan jadual kerja dan pemakanan saya yang tidak menentu. Alhamdulillah kesihatan saya bertambah baik dan lebih bertenaga. Niat saya mengambil suplemen adalah untuk sihat, serta kesihatan itu dapat saya gunakan untuk beribadat dengan lebih sempurna.
.

Bagaimanapun, saya mendapat "kesan sampingan" daripada pengambilan suplemen tersebut. Saya bukan sahaja semakin sihat, namun saya juga disahkan hamil di kala anak bongsu saya waktu itu ber…

Set kesuburan shaklee

Image
SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 3
TESTIMONI 15: SULHANA SHUHAIMI

[PENANTIAN 6 TAHUN UNTUK ZURIAT PERTAMA BERAKHIR DENGAN BANTUAN SUPLEMEN SHAKLEE]
.

Dalam hidup ini kita diberi dugaan & ujian yang berbeza dan pastinya setiap kesabaran itu pasti ada ganjaran. Saya dan suami menunggu selama enam tahun untuk menimang cahayamata dan hanya yang melaluinya sahaja faham, perasaan kami.
.

Saya mula mengamalkan set kesuburan shaklee pada Jan 2012, selepas 6 bulan mengamalkannya saya telah disahkan hamil. Semasa hamil dan didalam pantang saya juga menggunakan set yang berkaitan.
.

Lebih membanggakan sebagai seorang ibu sehingga ke saat ini bayi saya sudah berusia 5 bulan menikmati susu ibu sepenuhnya dimana saya langsung tidak mengalami masalah kekurangan susu walaupun di dalam bulan puasa.Selain itu, bayi saya mempunyai kulit yang gebu dan badan yang tegap.
.

Kesimpulannya saya mendapat pelbagai manfaat dengan produk shaklee bermula dengan set kesuburan, set kehamilan,set berpantang dan s…

Vivix & keracunan merkuri

Image
TESTIMONI 14: AIN KADEL

[MERANA KERACUNAN MERKURI HINGGA HAMPIR MERAGUT NYAWA]
.

Kisah saya bermula pada penghujung tahun 2014. Waktu itu saya masih dalam peringkat awal pemulihan dari keracunan merkuri akibat salah memilih produk kosmetik dan supplemen.
.

Waktu itu (Oct 2014), walaupun internal organ (hati dan buah pinggang) saya survive dengan asbab ubatan hospital. Tetapi, tubuh badan saya sangat sakit dan kekeringan nutrisi yang teruk. Yang dapat di lihat dari luaran ialah kerosakan kulit, kuku dan rambut saya.
.

Kulit saya sangat kering, bersisik dan juga mempunyai 'chicken skin'. Eczema naik di setiap pelipat tubuh. Gatalnya, hanya Allah atau siapa yang pernah kena sahaja yang tahu. Kuku di jari kiri dan kanan pula terbelah dua dan patah-patah. Kuku kering sangat dan kusam warnanya. Tidak sihat langsung. *Tubuh badan sentiasa di dalam kesakitan.*
.

Rambut saya pula sangat kering. Umpama rumput yang sedang mati setelah di sembur racun rumput. Warna rambut menjadi perang …

Set mengandung & berpantang shaklee

Image
TESTIMONI :HALIZA KAMIS




[SET HAMIL DAN BERPANTANG SHAKLEE BANTU TUMBESARAN BAYI DAN KESIHATAN IBU]
.

Alhamdulillah saya dipertemukan dengan Shaklee selepas beberapa bulan kelahiran anak kedua saya pada tahun 2012. Saya ambil Set Menyusu basic je mula-mula. Setelah merasakan susu makin meriah, saya up kepada Set Menyusu Premium dan terus join ahli
.

Sepanjang mengandung anak ketiga ni saya memang fully amalkan makan vitamin Shaklee. Jarak antara anak kedua dan ketiga adalah 5 tahun. Beza sangat bila mengandung pada usia 34 tahun, kalau bukan dengan bantuan Shaklee, mungkin banyak dugaan yang akan saya tempuh.
.

Nak tahu tak apa beza bila mengandung anak ketiga dengan sebelum2 ni. Saya cuba listkan apa yang saya rasa penting:

1) Waktu mabuk yang lebih singkat, tak sampai 2 bulan berbanding 5 ¹/² bulan ketika mengandung anak pertama dan kedua.

2) Dah tak kena tarik mengkarung waktu tengah malam dan saya rasa bersyukur sangat-sangat maklumlah suami kerja shif. Kadang-kadang tak ada kat r…

[VIVIX BANTU HAPUSKAN SIMPTOM-SIMPTOM BARAH PAYUDARA

Image
Hai semua ! assalamualaikum..da lama rasanya fazlina tak menulis kat blog ni.ok hari ni fazlina nak share dengan anda semua perkongsian hebat dari seorang pengguna shaklee iaitu Cik Zamzakidah ..jom baca =)

Assalamualaikum, Saya Zamzakidah Binti Abdul Hamid ingin berkongsi 1 pengalaman yang tak pernah terjangka oleh fikiran saya pada suatu ketika dulu dan sebagai seorang wanita, sesiapa pun tidak inginkan apa yang pernah saya alami.
. Pada Julai 2014, ya pada tahun 2014,sudah hampir 3 tahun perkara ini berlalu. Tapi tak pernah saya lupakan dalan lipatan sejarah kehidupan saya apabila saya telah menerima ujian hebat dengan mengalami simptom-simptom pengidap BARAH PAYUDARA. Allahuakhbar ,betapa dunia saya terasa gelap seketika waktu itu.
. Bermula dengan lelehan cecair yang berwarna merah kehitaman yang keluar dari ‘nipple’ payudara sebelah kanan adalah permulaan saya menyedari masalah yang saya hadapi. Bukan cecair biasa, tapi berdasarkan dari warna dan bau cecair tersebut confirm DARAH.…

shaklee effect happy mommy!

Image
[KEJANG KAKI DAN SEMBELIT HILANG SEMASA HAMIL, SUSU MERIAH KETIKA BERPANTANG, TIADA LAGI SAKIT BELAKANG, JERAWAT SEMAKIN PUDAR , KULIT SEMAKIN CERAH]

Assalamualaikum wbt.

Saya Nurfaezah Binti Mohd Zulkifli. Berumur 28 tahun dan berasal dari negeri Pulau Pinang.
Saya bekerja sebagai Procurement Executive di sebuah syarikat swasta.
.

Alhamdulillah hasil dari perkahwinan saya bersama suami tercinta kami telah dikurniakan seorang puteri yang comel .
.

Al-kisahnya, saya telah mengalami masalah kejang kaki dan sembelit yang teruk semasa hamil dan kurang susu badan ketika berpantang. Selain itu, saya juga turut mengalami sakit di bahagian belakang bahu kanan akibat kemalangan jalan raya sejak 3 tahun yang lalu.
.

Saya mengalami kejang kaki yang teruk di bahagian kaki kanan pada setiap malam bermula sejak usia kandungan saya mencecah 6 bulan. Pada masa yang sama saya sering merasakan sakit yang berdenyut-denyut di bahagian belakang bahu kanan saya. Tetapi saya tidak pernah berjumpa doktor untuk menget…