Posts

Showing posts from September, 2017

6 PETUA BERSIHKAN DARAH KOTOR DALAM BADAN

Image
LEMON memang terkenal dengan kandungan Vitamin C yang sangat tinggi dalam nya.Potong sebiji lemon dan perah dalam segelas air suam , minum setiap pagi.


Epal mengandungi PECTIN yang bertindak membersihkan darah dalam badan kita.Amalkan memakan buah epal untuk mengekalkan kebersihan darah dalam badan kita



Avokado mengandungi GLUTATHIONE yang bertindak membersihkan racun dalam darah kita.
Amalkan makan avocado untuk pastikan darah kita bersih dari racun di mana punca terjadinya darah kotor.


Sayuran hijau mengandungi kadar klorofil yang tinggi sangat bagus untuk membuanh darah kotor dalam badan kita.Pastikan ambil setiap hari ye



Amalan memakan bawang mentah atau masakan dikatakan mampu membersihkan darah dalam badan kita secara  semulajadi.




Kunyit bagus untuk membuang racun di dalam darah badan.Ia juga mengandungi sifat anti racun dan radang yang baik untuk kesihatan kita.












Susu santan elok di minum?

Image
Sebut pasal santan ni , saya suka sangat makan aiskrim perisa santan..siyess sedap !
Baca khasiat santan ni..wah ada yang gelar santan ni TONIK AJAIB
Tu la kan.. Pakar-pakar di oversea dah sibuk memanggil santan ni sebagai miracle liquid, miracle tonic, greatest superfood etc!

Tapi kita di khatulistiwa ni Cuma tau santan ni sedap bila dimasak lemak cili padi jer..hihihi 😂😂

Tapi.. serius memamg sedap pun, kan?





8 KEBAIKAN SANTAN KELAPA YANG KITA MUNGKIN TAK SEDAR:
.

1.   Bantu menurunkan berat badan, mengurangkan selera dan food ‘craving’

Lemak dalam santan ni adalah jenis lemak MCT, medium trigeliserida iaitu sejenis lemak yang boleh berfungsi sebagai tenaga segera yang baik.

Bila minum santan, kita akan rasa lebih kenyang dan bertenaga. So ini akan mengurangkan rasa craving dan rasa nak mengunyah. Bila ‘lupa nak makan’, lebih mudah untuk kira menurunkan berat badan..hihi

Untuk diet ketogenik dan LCHF, Santan dan Virgin coconut oil antara sumber lemak baik yang boleh anda gunakan un…
Image
DAKI KE NI? PANAS PELUH? KISAH KASIH SAYANG IBUBAPA MEMBAWA KEROSAKAN
------------------------------------------------------------------------------

Seorang guru prihatin ini mengadu..beliau risau melihat fenomena yang kian berleluasa di kalangan anak muridnya ..pemandangan biasa yang dilihat ini berlaku pada kanak-kanak obes..kondisi ini dikenali sebagai:

"ACANTHOSIS NIGRICANS"

Sebagaimana namanya, begitulah rupanya...kehitaman bak daki tapi tak tertanggal walaupun menggunakan klorox..ia bukan daki kotoran luaran..tapi mungkin "kotoran dalaman" dek pemakanan dan gaya hidup yang tidak sihat.



Mari kita lihat fakta berkaitan penyakit ini:

- Ia boleh diwarisi, kelihatan sejak lahir.

- 2 JENIS: Benign (kurang bahaya) malignant ( bahaya..hmm..kanser).

- PETANDA : Pigmen lebih gelap di kawasan celahan seperti leher dan tengkuk, ketiak dan lipatan kulit.

- UMUR : Bawah 40 tahun. Semakin biasa dilihat pada kanak-kanak.

- GOLONGAN BERISIKO:

* Obes
* Masalah Hormon seperti …

AMNIOTIC BAND SYNDROME (ABS).

Image
[ JARI BAYI DIPOTONG SEMASA DALAM KANDUNGAN IBU. KESIANNYA ]

" Masa saya awal mengandung sampai la nak bersalin memang takde apa-apa masalah. Pergi 'scan' pun doctor takde cakap apa-apa pun. Semua normal.

Tapi saya takde la nak buat 'scan' 3D. Rasa mahal kot dan tak perlu. Ok, bila saya bersalin dan 'nurse' tunjuk anak kat saya, saya cek semua tapi bila tengok keadaan tangan kanan anak, saya terkedu. Jari kanannya TIADA.

Masa tu terfikir kenapa anak aku jadi macam tu? Dari seronok sebab baru dapat baby terus mood saya 'down'. Mujur tak meroyan je masa tu....." Puan Norliyana Ali.
.
.

Situasi bayi Puan Norliyana Ali ini kita gelarkan sebagai AMNIOTIC BAND SYNDROME (ABS).
Antara puncanya ialah air ketuban yg sedikit semasa hamil. Jadi hati hati ya.

1 daripada 15 ribu bayi di dunia menghidap amniotic band syndrome, kesan daripada karung ketuban yg tercarik dan melilit di bahagian badan bayi.

Belitan ini menyebabkan bahagian badan tersebut tidak …
Image
KATE MIDDLETON PUN 'MABUK TERUK' MENGANDUNG ANAK KETIGA. KALAU ANDA MACAM TU JUGA, INI FAKTA YANG MESTI DIKETAHUI!

Berita gembira kehamilan isteri Putera William, Kate Middleton secara rasmi diumumkan oleh pihak istana Kensington Palace. Seperti kehamilan pertama dan keduanya, Kate turut mengalami morning sickness teruk untuk kehamilan ketiganya.

Menurut kenyataan rasmi pihak istana, banyak acara yang perlu dihadiri oleh Kate  dibatalkan kerana keadaan dirinya yang tidak sihat. Morning sickness yang dialami oleh Kate bukan mual atau muntah biasa-biasa tetapi ia dikenali sebagai hiperemesis gravidarum (HG).

Kalau anda pun jenis yang mengandung dan mengalami alahan luar biasa teruk, itu mungkin petanda hiperemesis gravidarum. Jadi, encik suami tolong fahami fakta ini dengan betul sebab isteri anda bukan sengaja mengada-ngada dan jangan bezakan dengan wanita hamil lain!

1.Hiperemesis gravidarum berbeza daripada morning sickness biasa

Ibu hamil yang mengalaminya boleh muntah samp…