Posts

Showing posts from October, 2018

Donut cheezy yummeh !

Image
1kg tepung gandum
1 sudu tea baking powder
1 peket mauripan
500 ml air suam
2 sudu tea susu pekat
1 senduk majerin
1 sudu tea garam
24 keping cheese dibelah dua

A)air, mauripan, garam dan susu disatukan dlm jug biarkan sehingga berbuih

*ayak tepung bersama baking powder masukkan bhn A diatas, uli dlm 10minit masukn margerin uli lagi 10 minit

*Biarkan adunan 1/2 jam ditempat panas sehingga kembang naik

*slps stgh jam tumbuk adunan utk keluarkan
angin, kepal2 doh agak2 size stgh genggam kmudian msukn cheese...blh la trus digoreng shingga keperangan.

*selepas itu tabur gula icing

Share!

MENGANDUNG ANAK NO 2 EMOSI JADI LEBIH HAPPY DAN POSITIF

Image
Nama saya Ellyana boleh panggil ell, mummy kepada 2orang anak, dari putrajaya.

Ell nak share pengalaman pregnant anak kedua dengan shaklee.

Masa pregnant anak kedua ell ambil ESP,  vitaminC dan ostematrix.

Masa anak pertama takde ambil apa apa supplement shaklee kecuali vitamin yang klinik kesihatan bekalkan, minum susu untuk ibu mengandung.

Setiap malam kaki akan cramp, time tu memang automatik husband dah standby nak tolong regangkan kaki.

Berat badan pon naik mendadak, kulit muka kusam, pernah sakit pinggang sampai nak gerakkn badan pon seksa. doktor kata normal, pembawakan bayi. tapi mestilah tak normalkan sebab sakit๐Ÿ˜ข

SEGALANYA BERBEZA  ..



Beza sangat dengan pengalaman mengandung anak kedua ell start ambil ESP, Ostematrix dan vitamin C.

Kaki tak cramp, sakit pinggang lenguh kaki biasa biasa jee, takde masalah sembelit masa mengandung.

Paling ell suka kulit tak kusam, tak pucat, tak kering. rasa lagi lembap dan glowing๐Ÿ˜†

Ell boleh bergerak aktif naik tangga tingkat 2, masak sahu…

Resipi popia carbonara sedap dan mudah !

Image
Kalau tetiba mertua kata nak mai rumah tapi korang bukanlah jenis yang rajin nak buat kuih atau kek. Haaa Popia carbonara ni idea yang Terbaekkkk !

Ajom kita tengok cara-cara buat , kredit kepada empunya resipi.Kalau terbaca post ni mohon berikan nama dan link FB atau blog ye sebab maklin lupa plak nama tuan nya ๐Ÿ˜…


Sebiji bawang bombay
Sebatang Carrot dipotong dadu
Lada benggala dipotong dadu  ( tak nak letak pun takpe)
Sosej dihiris hiris
Daging ayam yang dah dicincang
Serbuk lada hitam
Parutan keju mozarella atau keju jenis keping2 dipotong kecik
Satu tin sos carbonara yang ada cendawan


Dengan sedikit minyak ,tumiskan bawang dan semua bahan bahan yang dah disediakan tadi.Perasakan dengan serbuk lada hitam dan sedikit garam


Masukkan sos spageti carbonara dan biarkan sampai agak likat.Bila dah siap , biarkan sejuk sebentar


Balut dengan kulit popiah , pastikan buat dua helai tau sebab selai je nanti masa masa goreng bocor
Letakan parutan keju ,kemudian balut dengan kemas

Hujung baluta…

KALAU BETUL SHAKLEE BAGUS WHY SHAKLEE TAK MASUK FARMASI?

Image
Sebelum ni pernah lah jugak dengar orang dok persoalkan, KALAU BETUL SHAKLEE BAGUS WHY SHAKLEE TAK MASUK FARMASI?

Well, dekat Malaysia didaftarkan di bawah company MLM. Yang tertakluk pada akta jualan langsung.

Yang mana produk Shaklee hanya boleh dijual melalui DISTRIBUTOR sahaja.

Sebab tu Shaklee tak boleh dijual dekat FARMASI.

Siapa beli Shaklee yang DISPLAY dekat farmasi means you dah membeli daripada orang yang langgar rules Shaklee..

Dekat Singapore tak berdaftar. Branch Shaklee tak ada.

So tak hairan lah Shaklee boleh masuk farmasi.

And kalau betul lah seperti yang dipersoalkan, KALAU BETUL SHAKLEE BAGUS KENAPA TAK MASUK FARMASI?

Ha ni dah masuk farmasi dah ni.





Tapi farmasi negara yg tak berdaftar shaklee mcm singapore hehe


"9 HARI TQA JANA PENDAPATAN RM1372 TANPA MODAL!!"

Image
"9 HARI TQA JANA PENDAPATAN RM1372 TANPA MODAL!!"

Tqa mula jadi pelanggan tetap shaklee dari dulu sebelum ada anak, kemudian pelanggan setia set hamil dan seterusnya set menyusu.

Tiba-tiba tahun ni tergerak hati nak jadi member shaklee. Kakak tqa pun cakap, baik jual dari tak ada buat apa. Sambil - sambil duduk rumah saja-saja, baik meniaga,kan ๐Ÿค—

Jadi bermula lah episod Cinta bersama Shaklee. Tqa haring kat kawan-kawan dan saudara. Tqa memang dah consume lama dan rasa Shaklee Effect tu, jadi teruja nak kongsi dengan kawan-kawan.

Mudah sangat nak kongsi produk Shaklee srbab registered punya produk, bukan produk timbang kilo!

Banyak proven result dan kajian saintifik itu lebih penting.





Alhamdulillah, 9 hari Tqa all out dah dapat jana income RM 1372 !!!

Paling seronok, bila u usaha, itu yang u dapat! Tqa paling suka konsep ni. Sangat adil dan saksama. Bukan setakat produk bagus, malahan bila u berusaha untuk jual, u pun dapat untung.

1) untung runcit (harga pasaran)
2) bonus D…

LEPAS BERSALIN ESOKNYA TERUS JAWAB EXAM

Image
Selepas bersalin ibu akan rasa letih dan lesu di sebabkan kehilangan banyak darah dan dan proses bersalin tu pun memerlukan tenaga yang banyak.Di sebabkan ini jugaoah wujudnya amalan berpantang selepas ibu bersalin.

Berlainan pula dengan pengalaman seorang ahli perniagaan yang dahulu nya pelajar kedoktoran di timur tengah.Kisah ini dikongsikan oleh Puan Nor Atiqah di facebook miliknya.

PERIT ITU PELAJARAN HIDUP

Tiba-tiba teringat kisah sewaktu tahun 5 medical school.

Disebabkan ada target untuk dicapai.
Gigih juga baca buku,tegok semua org nyeyak tidur, kita sorang-sorang belajar. Ulang notes dan sebagainya.

Perut dah 38weeks.
Lagi takut nak exam dari bersalin.
Musim sejuk, heater pon nyawa-nyawa ikan je. Tak panas. Sememangnya jika iman tak kuat, masuk balik la berdengkur dalam selimut.

Tapi fikirkan matlamat dan tujuan hidup. Taknak susahkan suami. Taknak risaukan family. Gigih juga. Sebab tqa bukanlah otak genius.kena usaha baru dapat.

Pagi tu terlalu sejuk, 2hari lepas tu exam.Pe…

HANYA MAMPU SEWA BILIK RM500 PASANGAN INI NEKAD UBAH HIDUP

Image
DULU NAK SEWA RUMAH PUN TAK MAMPU, KENA SEWA BILIK DGN SUAMI UNTUK RM 500, SEKARANG TUDIAAAAAA.......... LAWA GILA RUMAHHHH MEWAHHH DEPA!!!

Korang percaya tak life boleh berubah atas determination kita sendiri??

Ni kisah Ita Athirah Ahmad, ahli bisnes Shaklee RYG.Dulu, mereka hanya menyewa sebuah bilik kecil dan tidur atas tilam nipis saja dirumah flat.

Asbab bisnes Shaklee, mereka kini sudah memiliki rumah mewah Eco Majestic dan decor nya mengancam!!!!

Decoration total 6 angka siap sekali semua barang dapur dan perabot, mereka buat TANPA PERSONAL LOAN!!!Bonus dari bisnes Shaklee semata-mata.

######################################

Harini saya nak share perjalanan kami sebelum-sebelum ni. Moga dapat bagi inspirasi pada orang lain. ☺

Bila saya cakap sejak saya buat bisnes shaklee ni hidup saya banyak sangat berubah, ramai yang takpercaya. Kate MLM la. Tipu la ape la. Macam-macam.

And mungkin juga sebab ramai yang nampak saya masa dah agak senang dan mudah so diorang tak tahu macam mana…

DITINGGALKAN SUAMI KETIKA SEDANG HAMIL IBU MUDA INI NEKAD UBAH HIDUP DEMI ANAK

Image
Bunda Ali,

Ditinggalkan suami waktu tahun akhir study di university di Moscow Rusia, dalam keadaan dirinya hamil. Decide untuk buat shaklee sebulan sebelum melahirkan anaknya.

Diuji hebat dalam perkahwinan.

Diuji susah dapat pekerjaan meskipon dia adalah student engineering graduate overseas, kerana tak ada satu company yang mahu ambil bekerja wanita sarat hamil 9 bulan. ๐Ÿคง

Mengandung, melahirkan dan membesarkan anaknya yang dinamakan Ali, bersendirian penuh kepayahan. ๐Ÿ˜ข

Namun bunda bangkit dengan shaklee kerana Ali.

Dulu hanya mampu menaiki moto yang dipinjamkan ayahnya untuk ke tempat kerja. Atas moto itulah dia berulang-alik bersama anak yang masih kecil. Di hari hujan, dia akan lindung badan anaknya Ali di bawah tudungnya atau plastik baju hujan.

Bunda mahu belikan sebuah axia buat keselesaan sang anak. Tapi 4x permohonannya direject bank!! Hanya kerana waktu itu gajinya sebagai jurutera penyelenggaran kapal terbang adalah RM1300.

Itulah yang buat bunda nekad untuk buat sehabis …

KEK COKLAT SIHAT

Image
KEK COKLAT SIHAT KETOGENIK (MICROWAVE)
(resipi untuk satu kek makan seorang)

2 sudu besar serbok koko
2 sudu besar serbok stevia (atau 2 titik stevia cair)
1 biji telor besar
1 sudu besar cream masakan
1/2 sudu teh vanila
1/4 sudu teh baking powder
1 sudu teh mentega
1 sudu besar peanut butter (yang tiada gula)

campurkan koko, stevia, dan baking powder
dalam bekas lain pukul telor dengan cream dan vanila
campurkan kedua2 campuran.
cairkan butter
masukkan butter dalam adunan
masukkan dalam cawan kaca
bakar dalam microwave high selama 20 saat\
 keluarkan kek dari acuan.
hidangkan dengan cream atau apa sahaja kesukaan anda.

TERLALU KERAP TENGOK HANDPHONE BOLEH TURUNKAN KADAR IQ ?

Image
Saya dah banyak kali duduk sembang dengan doc. Susah nak tengok doc check hp. Kalau dengan orang lain asyik check hp jer walau dol tengah sembang.”
Wan mulakan bicara.

“Oh ye ke? Saya rasa macam berkepit jer dengan hp.” Jawab saya ringkas.

“Tak doc. Saya perasan memang jarang check. Ada sebab ke?”

Tak ada sebab sangat. Cuma terkesan demgan satu kajian ni.

Kajian oleh King's College London University. Dibiayai Hewlett Packard. Mahu tahu kesan ke atas orang bekerja yang kerap semak email. Semak WA. Semak FB.

Hasil kajian menakutkan. Penyemak tegar gajet, komputer atau tab menurun IQ sebanyak 10 poin.

Kesannya tahap cerdik kita kurang. Impaknya sama seperti tidak tidur semalaman.”
Saya terangkan sedikit tentang kajian pada Wan.

Mulut Wan terlopong. Pernah tidak tidur semalaman? Apa jadi esok harinya?

“Pernah. Memang bengong se round” kata Wan sambil tersengih.

“Tapi betul doc. Tak kan check jer IQ turun?” Tanya Wan mahu kepastian.

Saya senyum. “Kekerapan ialah dua tiga minit kita check. Terpaku …

PUNCA ISTERI YANG LEMAH LEMBUT BERTUKAR JADI SUPER GARANG LEPAS KAHWIN ?

Image
KHAS UNTUK PARA SUAMI YANG PENGASIH DAN PRIHATIN
.
Bukan senang bila mempunyai lebih dari seorang anak dibawah 3 tahun. Kita perlu memberi tumpuan perhatian pada mereka hampir 24 jam. Bila si abang atau kakak baru 2 tahun lebih dan adik baru setahun lebih atau kurang, maka inilah masa untuk anda mendapat tidur pun amat payah.

Selalunya tidur akan terganggu kerana perlu menyusukan mereka pula.

Bila tidak cukup tidur, badanpun menjadi lesu dan otak pun menjadi kurang tajam. Penyakit lupapun datang dan keletihan menjadi teman utama. Bila badan lesu dan fikiran tidak tajam, maka tekanan emosi pun datang. Lalu mudahlah si ibu itu melenting dan menjadi cepat marah-marah.

Oleh itu, ini pesan Ibu untuk;

KHAS UNTUK PARA SUAMI YANG PENGASIH DAN PRIHATIN

Di pagi ini, Ibu ingin berpesan sedikit dengan para suami yang merupakan ayah yang beranak kecil. Mungkin tidak ramai diantara anda mengetahui akan hal ini. Iaitu ika isteri anda nampak begitu penat, kurang terurus, mudah lupa dan cepat marah-m…

MERANCANG KELUARGA IBARAT MEMBUNUH ?

Image
Satu hari, sorang wanita datang klinik, katanya nak confirmkan pregnancy.
UPT dah buat, positive. Dia mai nak scan ja.

Masa dia masuk bilik, kakhana terkejut tengok seorang wanita yang pucat lesi, lemah tak bermaya. Mungkin dia mabuk teruk, kesiannya.๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ๐Ÿ˜ฅ

Dia datang ditemani suami. So suweet.

Lepas kakhana scan, tahniah!
Kandungan dah nak masuk 9 minggu!

Tapi kakhana pelik, takda senyuman di wajahnya.
Infact, dia nampak very unhappy.

Rupanya ini kandungan ketiga, anak pertama baru ~3 tahun. Anak kedua baru beberapa bulan, masih menyusu badan.

Si isteri terjelepuk lesu atas kerusi. Nampak riak kepenatan yang jelas di wajah.

Suami pulak bersorak gembira “Kami kawen baruuu nak masuk 4 tahun Dr, anak dah nak masuk 3! Alhamdulillah, rezeki.”

Kakhana senyum, “Alhamdulillah. Lepas ni bolehlah bagi isteri rehat sekejap ya encik.”
Ada nada serius dalam gurauan.

Suami jawab  “Eh, dia ni ibu cemerlang Dr, semua dia boleh buat. Mengasuh anak 2 orang tu pun dia yang buat sorang. Saya selalu tak…

Tak rugi Bersangka baik kepada customer

Image
Pengalaman maklin yang dah berbelas tahun buat biz online ni.Tak  rugi kalau kita bersangka baik dengan customer.

Mesti biasa kan kalau customer reply camni :

Nanti konpem nak i get back to u..
Kalau jadi sy bagitau ye ..
Tak jadi sebab budge dah lari ..
Suami dah beli kat kawan..

Bende pertama kene buat tarik nafas ,senyum ucap alhamdulillah..

Eh customer tak jadi beli kenapa kene cakap alhamdulillah maklin ?

Jap nak tanya..Yang dorongkan customer untuk pm kita tu siapa?

ALLAH

So kene la ucap syukur sebab Allah dah bantu kita dapatkan prospek walaupun belum jadi customer. Maknanya post kita dah berjaya "tarik perhatian" prospek kita.Inilah kejayaan kecil kita dan wajar di raikan dengan kesyukuran.Tak susah pun hanya sebut alhamdulillah

DENGAN BERSYUKUR  NIKMAT BERTAMBAH

Firman Allah ,
“Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.” (QS. Ibrahim [14]: 7)..

Pengalam…

DUIT HABIS BERIBU TAPI MASALAH JERAWAT TERUK MASIH TAK SELESAI

Image
Bagi sesiapa yang tak pernah mempunyai masalah kulit yang teruk , mungkin tidak akan faham mengapa sesetengah orang yang berjerawat teruk  suka menyendiri.

Masih teringat salah seorang classmate Fazlina yang pernah beritahu kami yang dia sangat down sampai rasa nak bunuh diri sebab terlalu sedih dengan masalah jerawat teruk di wajahnya.Mungkin bagi kita pelik ,yelah masalah jerawat je pun takkan sampai nak bunuh diri? Eh tapi entry kali ni Fazlina bukan nak cerita pasal ex class mate kami.Kali ni nak kongsikan kisah seorang gadis yang juga bermasalah kulit super sensitif.

                                          ****

Dah lama simpan satu kisah ni. Sekarang baru ready untuk share dengan public. Dlu ada masalah kulit yang super sensitif dan berjerawat. Bertahun-tahun ikhtiar macam-macam cara utk rawat kulit. Tapi xde satu pun yang jalan.

Pernah juga beli skin care drpd drugstores lain dan harga pun faham2 la, pun tak jalan and it's a bit harsh actually utk kulit yg berjerawat dan …

IBU INI HAMPIR MEROYAN DALAM PANTANG

Image
Selepas melahirkan anak , dalam tempoh berpantang ,ibu sangat terdedah dengan risiko post partum depression atau kemurungan.Ada banyak faktor yang menyebabkan perkara ini berlaku dan di sebabkan itu juga sokongan dari suami dan keluarga sangat diperlukan.Antara penyumbang utama masalah kemurungan selepas bersalin ni ialah STRESS.

Puan Fadzielah berkongsi kisah bagaimana beliau hampir hampir berputus asa dan hampir meroyan gara gara stress masalah penyusuan.

Assalamualaikum. Nama saya Fadzielah Ayub, berusia 29 tahun dan mempunyai seorang anak lelaki. Sejujurnya pengalaman berpantang kali pertama bagi saya tak semudah seperti saya sangka. Tapi disebabkan keazaman saya yang kuat untuk menyusukan anak pertama saya sehingga 2 tahun, saya kuatkan semangat saya juga walaupun hampir putus asa dah pada bulan pertama.

Saya lahirkan anak lelaki pada tahun 2016 dengan berat 3.21kg. Orang cakap, biasalah anak lelaki memang kuat menyusu. Ya betul. Anak menyusu sepanjang masa ketika dalam pantang …

RAHSIA IBU ANAK 4 CERGAS SELEPAS BERSALIN CEASER

Image
Biasanya bila sebut bersalin ceaser , ibu tak boleh terlalu lasak untuk beberapa tahun bimbang luka ceaser di dalam lambat baik.

Tapi bagi Puan Mardhiah Ismail , pengalaman beliau berpantang dengan SET BERPANTANG SHAKLEE memberikan pengalaman yang sangat berbeza berbanding dengan pengalaman berpantang sebelum ni.


BERPANTANG  SEBELUM DAN SELEPAS AMALKAN SET BERSALIN JENAMA S***** TERNYATA BERBEZA !

Assalamualaikum . Saya Mardhiah binti Ismail, seorang suri rumah berpendapatan sejak 2014.

Lepas konsisten set pantang S****** untuk anak kedua saya terus jatuh cinta dan setia amalkan jenama ni. .

Pengalaman sendiri 3 kali berpantang dengan set berpantang jenama S****** , alhamdulillah sangat positif. Berbeza sangat waktu sebelum makan S****** !

JENAMA produk yang saya maksudkan ialah SHAKLEE ๐Ÿ˜

✔️LUKA CEPAT SEMBUH
Luka cepat sembuh, boleh berpantang sendiri walaupun bersalin secara pembedahan. Jaga anak sendiri, masak sendiri, urus diri sendiri. Lepas beberapa bulan dah buat aktiviti lasa…

KELEDEK CANTIK KAN KULIT CERDASKAN OTAK

Image
Keledek biasanya dibuat kuih keria, sudah si goreng di sira gula.Nikmatnya tak terkata apatah lagi dihidang ketika minuman petang.

Keledek adalah superfood. Bagus untuk OTAK. Cantikkan kulit.
.
Kandungan B6 dalam keledek adalah dambaan
OTAK. B6 akan pacu kelajuan OTAK. B6 juga akan berperang dengan hormon stres - homocystein.
.
Dalam keledek juga banyak vitamin. Ia akan bantu kolagen. Kulit jadi anjal susah berkedut.
.
Makan keledek dapat bantu tidur nyenyak. Kandungan magnesium dalam keledek adalah kuncinya.
.
Iron dalam keledek pula kuatkan sistem imun. Apabila kita kerap ambil keledek kita boleh ucapkan selamat tinggal pada selsema dan batuk. Ucapkan sayonara pada demam.
.
Lebih menarik ialah kajian oleh Harvard University. Kajian libatkan 124,000 orang. Mereka pemakan keledek dapat kurangkan risiko kanser paru-paru sebanyak 32%. Kuncinya pada keroten yang ada pada keledek.
.
Apa kata berdamai dan bermesra dengan keledek. Jadikan keledek sebagai santapan mingguan. Kalau mampu 2 ka…