Wednesday, 31 October 2018

Donut cheezy yummeh !



1kg tepung gandum
1 sudu tea baking powder
1 peket mauripan
500 ml air suam
2 sudu tea susu pekat
1 senduk majerin
1 sudu tea garam
24 keping cheese dibelah dua

A)air, mauripan, garam dan susu disatukan dlm jug biarkan sehingga berbuih

*ayak tepung bersama baking powder masukkan bhn A diatas, uli dlm 10minit masukn margerin uli lagi 10 minit

*Biarkan adunan 1/2 jam ditempat panas sehingga kembang naik

*slps stgh jam tumbuk adunan utk keluarkan
angin, kepal2 doh agak2 size stgh genggam kmudian msukn cheese...blh la trus digoreng shingga keperangan.

*selepas itu tabur gula icing

Share!

MENGANDUNG ANAK NO 2 EMOSI JADI LEBIH HAPPY DAN POSITIF


Nama saya Ellyana boleh panggil ell, mummy kepada 2orang anak, dari putrajaya.

Ell nak share pengalaman pregnant anak kedua dengan shaklee.

Masa pregnant anak kedua ell ambil ESP,  vitaminC dan ostematrix.

Masa anak pertama takde ambil apa apa supplement shaklee kecuali vitamin yang klinik kesihatan bekalkan, minum susu untuk ibu mengandung.

Setiap malam kaki akan cramp, time tu memang automatik husband dah standby nak tolong regangkan kaki.

Berat badan pon naik mendadak, kulit muka kusam, pernah sakit pinggang sampai nak gerakkn badan pon seksa. doktor kata normal, pembawakan bayi. tapi mestilah tak normalkan sebab sakit😒

SEGALANYA BERBEZA  ..



Beza sangat dengan pengalaman mengandung anak kedua ell start ambil ESP, Ostematrix dan vitamin C.

Kaki tak cramp, sakit pinggang lenguh kaki biasa biasa jee, takde masalah sembelit masa mengandung.

Paling ell suka kulit tak kusam, tak pucat, tak kering. rasa lagi lembap dan glowingπŸ˜†

Ell boleh bergerak aktif naik tangga tingkat 2, masak sahur dan buka puasa, ell dapat puasa penuh sampai hari nak bersalin tu. hari due ell travel balik johor sebab tak nak kena ceaser dengan doktor putrajaya,πŸ˜‚

Alhamdulillah berjaya bersalin normal.

Ell rasa effect yang paling besar lepas jumpa shaklee dalam hidup ell ni bukan kesihatan jee bertambah baik tapi emosi dan mental jadi lagi positif dan happy❤️

Happy mummy, happy family❤️

Terima kasih Puan El atas perkongsian yang membahagiakan. Bila badan cukup nutrisi , ibu akan bertenaga dan emosi lebih baik.

www.wasap.my/60195560012/SetIbuMengandung

maklin ♥️

#ProjekASC
#SetIbuMengandung
#KeranaDiriMubegituBerharga

Friday, 26 October 2018

Resipi popia carbonara sedap dan mudah !


Kalau tetiba mertua kata nak mai rumah tapi korang bukanlah jenis yang rajin nak buat kuih atau kek. Haaa Popia carbonara ni idea yang Terbaekkkk !

Ajom kita tengok cara-cara buat , kredit kepada empunya resipi.Kalau terbaca post ni mohon berikan nama dan link FB atau blog ye sebab maklin lupa plak nama tuan nya πŸ˜…


Sebiji bawang bombay
Sebatang Carrot dipotong dadu
Lada benggala dipotong dadu  ( tak nak letak pun takpe)
Sosej dihiris hiris
Daging ayam yang dah dicincang
Serbuk lada hitam
Parutan keju mozarella atau keju jenis keping2 dipotong kecik
Satu tin sos carbonara yang ada cendawan


Dengan sedikit minyak ,tumiskan bawang dan semua bahan bahan yang dah disediakan tadi.Perasakan dengan serbuk lada hitam dan sedikit garam



Masukkan sos spageti carbonara dan biarkan sampai agak likat.Bila dah siap , biarkan sejuk sebentar



Balut dengan kulit popiah , pastikan buat dua helai tau sebab selai je nanti masa masa goreng bocor

Letakan parutan keju ,kemudian balut dengan kemas


Hujung balutan popia ni boleh gam pakai putih telur atau tepung jagung yang dicairkan dengan sedikit air


Goreng dengan minyak ,pastikan api tak terlalu kuat


Sedia untuk di makannnnn yeayy



Thursday, 25 October 2018

KALAU BETUL SHAKLEE BAGUS WHY SHAKLEE TAK MASUK FARMASI?



Sebelum ni pernah lah jugak dengar orang dok persoalkan, KALAU BETUL SHAKLEE BAGUS WHY SHAKLEE TAK MASUK FARMASI?

Well, dekat Malaysia didaftarkan di bawah company MLM. Yang tertakluk pada akta jualan langsung.

Yang mana produk Shaklee hanya boleh dijual melalui DISTRIBUTOR sahaja.

Sebab tu Shaklee tak boleh dijual dekat FARMASI.

Siapa beli Shaklee yang DISPLAY dekat farmasi means you dah membeli daripada orang yang langgar rules Shaklee..

Dekat Singapore tak berdaftar. Branch Shaklee tak ada.

So tak hairan lah Shaklee boleh masuk farmasi.

And kalau betul lah seperti yang dipersoalkan, KALAU BETUL SHAKLEE BAGUS KENAPA TAK MASUK FARMASI?

Ha ni dah masuk farmasi dah ni.


 



Tapi farmasi negara yg tak berdaftar shaklee mcm singapore hehe


"9 HARI TQA JANA PENDAPATAN RM1372 TANPA MODAL!!"


"9 HARI TQA JANA PENDAPATAN RM1372 TANPA MODAL!!"

Tqa mula jadi pelanggan tetap shaklee dari dulu sebelum ada anak, kemudian pelanggan setia set hamil dan seterusnya set menyusu.

Tiba-tiba tahun ni tergerak hati nak jadi member shaklee. Kakak tqa pun cakap, baik jual dari tak ada buat apa. Sambil - sambil duduk rumah saja-saja, baik meniaga,kan πŸ€—

Jadi bermula lah episod Cinta bersama Shaklee. Tqa haring kat kawan-kawan dan saudara. Tqa memang dah consume lama dan rasa Shaklee Effect tu, jadi teruja nak kongsi dengan kawan-kawan.

Mudah sangat nak kongsi produk Shaklee srbab registered punya produk, bukan produk timbang kilo!

Banyak proven result dan kajian saintifik itu lebih penting.





Alhamdulillah, 9 hari Tqa all out dah dapat jana income RM 1372 !!!

Paling seronok, bila u usaha, itu yang u dapat! Tqa paling suka konsep ni. Sangat adil dan saksama. Bukan setakat produk bagus, malahan bila u berusaha untuk jual, u pun dapat untung.

1) untung runcit (harga pasaran)
2) bonus DARI COMPANY

Seperti tidak percaya tqa baru je 9hari untuk bulan ni buat sale. Tup tup cek di Web, Dapat Rm742.21 bonus!!
Alhamdulillah. Tq Allah😭😭😭

Dan untuk untung runcit untuk 9hari berjumlah Rm630!

Total untuk 9 hari sale ialah Rm1372.21
Tanjat boboi tauuu😁

Alhamdulillah, sangat berbaloi dan mudah, tak perlu buat stok menimbun.

Tak perlu urus postage. Berniaga anywhere, everywhere. Sambil urus rumahtangga dan masak.

Jadi untuk suri rumah, cikgu, nurse, student adik-adik atau siapa-siapa yang memerlukan extra income.  Al maklum zaman sekarang, pendapatan sangat diperlukan utk pelbagai keperluan.

Bagi yang benar-benar ingin berubah, jom cepat! Jangan buang masa lagi!



Ingin ketahui lebih lanjut bagaimana nak jana pendapatan dengan mudah dari bisnes Shaklee? KLIK sini NAK JOIN SHAKLEE

LEPAS BERSALIN ESOKNYA TERUS JAWAB EXAM



Selepas bersalin ibu akan rasa letih dan lesu di sebabkan kehilangan banyak darah dan dan proses bersalin tu pun memerlukan tenaga yang banyak.Di sebabkan ini jugaoah wujudnya amalan berpantang selepas ibu bersalin.

Berlainan pula dengan pengalaman seorang ahli perniagaan yang dahulu nya pelajar kedoktoran di timur tengah.Kisah ini dikongsikan oleh Puan Nor Atiqah di facebook miliknya.

PERIT ITU PELAJARAN HIDUP

Tiba-tiba teringat kisah sewaktu tahun 5 medical school.

Disebabkan ada target untuk dicapai.
Gigih juga baca buku,tegok semua org nyeyak tidur, kita sorang-sorang belajar. Ulang notes dan sebagainya.

Perut dah 38weeks.
Lagi takut nak exam dari bersalin.
Musim sejuk, heater pon nyawa-nyawa ikan je. Tak panas. Sememangnya jika iman tak kuat, masuk balik la berdengkur dalam selimut.

Tapi fikirkan matlamat dan tujuan hidup. Taknak susahkan suami. Taknak risaukan family. Gigih juga. Sebab tqa bukanlah otak genius.kena usaha baru dapat.

Pagi tu terlalu sejuk, 2hari lepas tu exam.Pediatrik.
Pinggang sakit sangat-sangat.
Wahtsap kawan2 tlg.cari tukang urut.
Sakit sangat xboleh duduk.

Kak munirah cakap, kalau pregnant tak boleh urut kat pinggang.
Jadi bertahanlah....
Lapar teramat..musim sejuk kan...minum Esp protein, OmegaGuard dan rehat.
Walau sebenarnya hati tak tenang memikirkan exam.

Malam tu...
Contraction,
Lagi contraction.
Tiba-tiba lebih kerap, every 5 minit.
Kejut husband. Pergi ke Hospital.

Doc cakap da 4cm 😭
Sekali..
Da siap tukar baju, sakit teramat, perut da xnampak..doktor menjerit suruh angkat terus ke labour room. Dan satu push....Alhamdulillah keluar lah baby egyptian Nuha.....❤ berat 2.43kg.

Esok exam Peads...
😭😭😭
Sambil.menangis.jawab exam....
Bab Pantang ni memag da xwujud.
Tak tahulah jawab apa...tapi paper tu penuh jawapan. Tapi memag menangis, selawat, zikir...dan tawakal pada Allah...

Balik jalan kaki...
😭
Menangislah lagi...jahitan terbuka....
Balik terbaring.
Total submission pada Allah...
Semuanya berlaku dgn izinNya...
Berserah....
Semua Allah aturkan.
.
.
Akhirnya...

Syukur, pass exam 😊

.
.
.
Baru dapat tahu, sekarang jika dalam pantang boleh ambil Vivix.
Katanya elok untuk penyembuhan luka, high antioxcidan, dan mengandungi resveratrol.

Apa itu resveratrol?
Cuba google ✌😊

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/29037554/
Jadi sekarang da kena siap standby vivix, sebelum bersalin.
Semoga sejarah tidak berulang.
Semoga Allah permudahkan ibu-ibu hamil dan ibu-ibu dalam pantang.

Dapatkan produk yg bagus, demi kesihatan kita...kesihatan tidak dapat dijual beli.
Semoga usaha kita, membuahkan hasil.❤



Vivix sememangnya bagus untuk mereka yang bersalin kaedah ceaser.Kandungan resveratrol di dalam VIVIX inshaAllah dapat bantu proses luka cepat sembuh


Ingin dapatkan VIVIX atau sebarang produk Shaklee boleh berhubung dengan no berikut www.wasap.my/60195560012/VivixBersalinwww.wasap.my/60195560012/VivixBersalin




Tuesday, 23 October 2018

HANYA MAMPU SEWA BILIK RM500 PASANGAN INI NEKAD UBAH HIDUP



DULU NAK SEWA RUMAH PUN TAK MAMPU, KENA SEWA BILIK DGN SUAMI UNTUK RM 500, SEKARANG TUDIAAAAAA.......... LAWA GILA RUMAHHHH MEWAHHH DEPA!!!

Korang percaya tak life boleh berubah atas determination kita sendiri??

Ni kisah Ita Athirah Ahmad, ahli bisnes Shaklee RYG.Dulu, mereka hanya menyewa sebuah bilik kecil dan tidur atas tilam nipis saja dirumah flat.

Asbab bisnes Shaklee, mereka kini sudah memiliki rumah mewah Eco Majestic dan decor nya mengancam!!!!

Decoration total 6 angka siap sekali semua barang dapur dan perabot, mereka buat TANPA PERSONAL LOAN!!!Bonus dari bisnes Shaklee semata-mata.

######################################

Harini saya nak share perjalanan kami sebelum-sebelum ni. Moga dapat bagi inspirasi pada orang lain. ☺

Bila saya cakap sejak saya buat bisnes shaklee ni hidup saya banyak sangat berubah, ramai yang takpercaya. Kate MLM la. Tipu la ape la. Macam-macam.

And mungkin juga sebab ramai yang nampak saya masa dah agak senang dan mudah so diorang tak tahu macam mana susah kami dulu. Tapi hakikatnya di sinilah saya bermula.



Ini bilik yang saya awal-awal sewa dulu Sebulan rm500. Ramai la orang cakap. Nape sewa bilik je. Rm500 tu dh boleh dapat rumah flat bla bla.

                     

Reason kami masa tu sebenarnya, kami takde duit nak bayar deposit 2+1 yang selalu kena bayar tu. Tempat hostel ni saja yg kami tak payah bayar deposit tu.

So kami decide untuk mulakan hidup dekat sini. Susah payah semua kami bermula dekat sini.

Ada orang tak sanggup pun nak duduk tempat macam ni. Tapi kami sanggup. sebab terpaksa. haha!

Mesti ramai yang tak sangka kan kami mula dari sini. ☺







Sebab tu kenapa kita kene berniaga.Berniaga dan tambah pendapatan bila anda perlukan extra wang. Budaya personal loan untuk reno rumah, untuk buat downpayment rumah dan kereta ni atau personal loan raya patut kita ELAK!!!Elak bebanan hutang yang tak diperlukan.


Jom sertai bisnes Shaklee ,contact maklin di sini www.wasap.my/60195560012/JoinASCwww.wasap.my/60195560012/JoinASC


DITINGGALKAN SUAMI KETIKA SEDANG HAMIL IBU MUDA INI NEKAD UBAH HIDUP DEMI ANAK




Bunda Ali,

Ditinggalkan suami waktu tahun akhir study di university di Moscow Rusia, dalam keadaan dirinya hamil. Decide untuk buat shaklee sebulan sebelum melahirkan anaknya.

Diuji hebat dalam perkahwinan.

Diuji susah dapat pekerjaan meskipon dia adalah student engineering graduate overseas, kerana tak ada satu company yang mahu ambil bekerja wanita sarat hamil 9 bulan. 🀧

Mengandung, melahirkan dan membesarkan anaknya yang dinamakan Ali, bersendirian penuh kepayahan. 😒

Namun bunda bangkit dengan shaklee kerana Ali.

Dulu hanya mampu menaiki moto yang dipinjamkan ayahnya untuk ke tempat kerja. Atas moto itulah dia berulang-alik bersama anak yang masih kecil. Di hari hujan, dia akan lindung badan anaknya Ali di bawah tudungnya atau plastik baju hujan.

Bunda mahu belikan sebuah axia buat keselesaan sang anak. Tapi 4x permohonannya direject bank!! Hanya kerana waktu itu gajinya sebagai jurutera penyelenggaran kapal terbang adalah RM1300.

Itulah yang buat bunda nekad untuk buat sehabis baik dalam shaklee.

Tak sampai setahun berniaga shaklee, Bunda Ali mampu belikan sebuah kereta buat anaknya melalui gabungan payslip tempat kerja + payslip shaklee.

Bukan axia yang Allah lagi, tapi sebuah kereta sedan yang lebih besar dan lebih selesa buat dia dan anaknya.

August lalu, baru saja dia langsungkan perkahwinan keduanya dengan seorang lelaki yang sangat baik, sangat bertanggungjawab dan sangat kasih pada Ali.

Satu persatu Allah balas untuk setiap satu kesusahan yang bunda dah tempuh dengan penuh sabar.

🀧

Sungguh maklin kagum dengan semangat awak bunda ali.

Ayat bunda yang betul-betul tinggalkan kesan pada saya,

“Dulu waktu awal dulu, saya buat bisnes bukan untuk kaya. Tapi waktu tu saya buat bisnes just sebab saya nak ada sedikit wang buat belanja makan untuk hari esok sahaja.”

😭😭😭

Kisah perjalanan hidup bunda amat tragis di usia masih muda.

Sungguh, dugaan yang hebat hanya untuk orang yang hebat.

Maklin doakan Bunda Ali mampu mencapai segala impian awak, hidup lebih bahagia dan jadi lebih berjaya. InsyaAllah amin!

TQ so much for your sharing today, dik. 🀧❤️

#seminarmasterofthegame2018

Sunday, 21 October 2018

KEK COKLAT SIHAT



KEK COKLAT SIHAT KETOGENIK (MICROWAVE)
(resipi untuk satu kek makan seorang)

2 sudu besar serbok koko
2 sudu besar serbok stevia (atau 2 titik stevia cair)
1 biji telor besar
1 sudu besar cream masakan
1/2 sudu teh vanila
1/4 sudu teh baking powder
1 sudu teh mentega
1 sudu besar peanut butter (yang tiada gula)

campurkan koko, stevia, dan baking powder
dalam bekas lain pukul telor dengan cream dan vanila
campurkan kedua2 campuran.
cairkan butter
masukkan butter dalam adunan
masukkan dalam cawan kaca
bakar dalam microwave high selama 20 saat\
 keluarkan kek dari acuan.
hidangkan dengan cream atau apa sahaja kesukaan anda.

TERLALU KERAP TENGOK HANDPHONE BOLEH TURUNKAN KADAR IQ ?



Saya dah banyak kali duduk sembang dengan doc. Susah nak tengok doc check hp. Kalau dengan orang lain asyik check hp jer walau dol tengah sembang.”

Wan mulakan bicara.

“Oh ye ke? Saya rasa macam berkepit jer dengan hp.” Jawab saya ringkas.

“Tak doc. Saya perasan memang jarang check. Ada sebab ke?”

Tak ada sebab sangat. Cuma terkesan demgan satu kajian ni.

Kajian oleh King's College London University. Dibiayai Hewlett Packard. Mahu tahu kesan ke atas orang bekerja yang kerap semak email. Semak WA. Semak FB.

Hasil kajian menakutkan. Penyemak tegar gajet, komputer atau tab menurun IQ sebanyak 10 poin.

Kesannya tahap cerdik kita kurang. Impaknya sama seperti tidak tidur semalaman.”

Saya terangkan sedikit tentang kajian pada Wan.

Mulut Wan terlopong. Pernah tidak tidur semalaman? Apa jadi esok harinya?

“Pernah. Memang bengong se round” kata Wan sambil tersengih.

“Tapi betul doc. Tak kan check jer IQ turun?” Tanya Wan mahu kepastian.

Saya senyum. “Kekerapan ialah dua tiga minit kita check. Terpaku lama pada gajet. Tinggal perkara lain.”

“Habis tu yang kerja guna komputer ke, bisnes online macam mana?”

“Semak seadanya email, WA atau FB. Buat jadual. Sejam sekali lebih baik dari 2-3 minit sekali.

Apabila semak email, FB atau WA pastikan bawah 20min sekali semak. Lagi kurang masa lagi bagus.

Alih perhatian pada perkara lain. Atau buat tugasan dan kerja lain.” Jelas saya

“Kalau buat assignment macam mana pula. Kan bahan online semua. Nak baca panjang dan lama?” Soal Wan seolah menguji saya.

Saya senyum lagi.

Amal TIPS 3x20 ni.

1. Baca selama 20 min.

2. Alih pandangan pada objek jauh luar bilik. Jaraknya lebih kurang 20 meter.

3. Lihat objek itu selama 20 saat.


Jadilah 3x20. Lepas tu sambung semula baca. Minit ke 40 bangun. Buat sesuatu.

Lepas tu duduk dan baca lagi. MUDAH kan?”

“Ya mudah doc. Begitu rupanya. Terima kasih atas ilmunya doc. Mohon halalkan ilmunya” kata Wan bersungguh.

“Saya hanya penyampai. Posmen. Ilmu dari tuhan.” Kata saya sambil menepuk-nepuk belakang Wan.

Kami bersalaman. Wan cuba mencium tangan. Saya tarik cepat-cepat.

“Tidak wajar cium tangan manusia berdosa seperti saya.” Kata akhir saya pada Wan sambil tersenyum.

Wan senyum tapi seperti serba salah. 

Saturday, 20 October 2018

PUNCA ISTERI YANG LEMAH LEMBUT BERTUKAR JADI SUPER GARANG LEPAS KAHWIN ?


KHAS UNTUK PARA SUAMI YANG PENGASIH DAN PRIHATIN
.
Bukan senang bila mempunyai lebih dari seorang anak dibawah 3 tahun. Kita perlu memberi tumpuan perhatian pada mereka hampir 24 jam. Bila si abang atau kakak baru 2 tahun lebih dan adik baru setahun lebih atau kurang, maka inilah masa untuk anda mendapat tidur pun amat payah.

Selalunya tidur akan terganggu kerana perlu menyusukan mereka pula.

Bila tidak cukup tidur, badanpun menjadi lesu dan otak pun menjadi kurang tajam. Penyakit lupapun datang dan keletihan menjadi teman utama. Bila badan lesu dan fikiran tidak tajam, maka tekanan emosi pun datang. Lalu mudahlah si ibu itu melenting dan menjadi cepat marah-marah.

Oleh itu, ini pesan Ibu untuk;

KHAS UNTUK PARA SUAMI YANG PENGASIH DAN PRIHATIN

Di pagi ini, Ibu ingin berpesan sedikit dengan para suami yang merupakan ayah yang beranak kecil. Mungkin tidak ramai diantara anda mengetahui akan hal ini. Iaitu ika isteri anda nampak begitu penat, kurang terurus, mudah lupa dan cepat marah-marah dengan anak, ketahuilah dia sedang diambang DEPRESSION.

Jika anda bernasib baik, dia akan memberitahu kepada anda bahawa dia perlukan masa untuk dirinya. Mungkin dia akan datang kepada anda dan mengatakan " Abang, saya sangat memerlukan masa untuk bersendirian tanap anak-anak dan abang. Saya sangat memerlukan ME TIME - MASA SAYA."

Terus peluk dia dan berbincanglah bila anda boleh mengambil- alih menguruskan anak-anak dan rumah-tangga. Dia tidak akan memerlukan masa yang lama. Dua tiga jam pun sudah memadai untuk dia kembali re-charge.

Bila dia meminta ME TIME itu BUKAN bermaksud anda tidak cukup menolongnya atau dia sudah tidak suka menjaga anak-anak atau anda. Itu bukan sebabnya. Sebabnya adalah simple. Dia perlukan rehat yang cukup untuk dia bertenaga kembali untuk diri anda dan anak-anak. Kerana dia amat sayangkan anda dan anak-anaklah dia meminta Me Time itu untuk dia re-charge.

Anda juga boleh meminta ME TIME untuk diri anda. Sebagai suami isteri, hormatilah apa yang diperlukan oleh pasangan kita untuk re-charge untuk menjadi lebih berdaya.

Jika Me Time anda adalah pergi bermain Futsal dengan kawan-kawan di waktu malam, isteri anda mungkin hanya memerlukan masa bersendirian tanpa anak-anak meminta itu dan ini, malah dia boleh melakukan sesuatu sendirian.

Bukan semua orang re-charge dengan berjumpa kawan-kawan, menonton wayang atau pergi shopping. Sebenarnya ramai yang hanya mahukan masa bersendirian tidak bersama sesiapa pun. Mereka ini dipanggil introvert - maksudnya untuk mereka re-charge, mereka perlu bersendirian. Manakala, extrovert adalah mereka yang re-charge dengan menghabiskan masa bersama kawan-kawan atau berjumpa orang ramai.

Ibu bersyukur sangat dan 'sejuk perut ibu mengandung' kata orang bila mendapat tahu bahawa anak lelaki Ibu yang telah berkahwin itu, samasa isterinya baru melahirkan bayi mereka sehinggalah setahun begitu, setiap hujung minggu, dia akan memberi isterinya untuk tidur diwaktu siang supaya dapat melepaskan letih dan dia menguruskan anak mereka serta kerja-kerja rumah.

Dan pada satu malam dalam seminggu, dia yang akan menyalinkan lampin anaknya diwaktu malam, supaya isterinya merasa seminggu sekali dapat tidur malam yang tidak terganggu. Bangga hati Ibu bila mendapat tahu akan perkara ini, kerana inilah contoh suami yang kasih dan prihatin terhadap isterinya.

Sekarang ini kita sering melihat para isteri menjadi lebih garang dan adakalanya kurang ajar dengan suami. Ini bukanlah suatu yang elok dilakukan oleh si isteri. Namun sebelum menghukum isteri-isteri yang jadi begini, cuba perhatikan juga rutin harian mereka.

Ada diantara mereka ini, bangun awal menguruskan anak-anak sendirian, hantar anak ke pengasuh sendiri, pergi kerja dan balik kerja sendiri, ambil anak dari pengasuh sendiri, uruskan anak-anak dan makan malam dan urusan rumah sendiri, dan bila malam semasa tidur perlu menyusukan anak. Tentulah mereka ini senantiasa keletihan. Maka cepatlah marah-marah. kepenatan boleh membuatkan sesaorang itu menjadi kurang siuman.

(Tetapi jika seorang isteri itu menengking dan memarahi suami sedangkan semua yang di atas ini tidak perlu dia lakukan, itu namanya akhlak buruk dan amat berdosa bagi si isteri itu. Terutama jika suami itu amat sabar dengan perangai si isteri itu. Sebelum sesuatu yang buruk berlaku segeralah bertaubat. Ini pesan Ibu, sebab syurga wanita yang telah berkahwin adalah di bawah tapak kaki suami yang bertanggung-jawab dengan penuh kasih dan sabar).

Walaupun si isteri itu suri rumah sepenuh masa, dia juga memerlukan masa untuk dirinya. Mungkin ada para suami yang tidak sedar akan hal ini. Sebenarnya, jika anda mempunyai anak-anak kecil berderet, semasa anda pergi kerja, isteri anda mungkin hendak ke tandas membuang air besar pun tidak sempat untuk melakukannya dengan tenang.

Apatah lagi hendak mandi. Akan ada sahaja yang menjerit menangis dan memerlukan perhatian. Bukan kerana dia tidak bijak menguruskan anak-anak, tetapi kerana memang menjaga anak-anak kecil begitu. Oleh itu sedikit keprihatinan sayang semua para suami, amatlah besar ertinya kepada isteri anda.

Dan nasihat Ibu pada para isteri yang Ibu kasihi, jika suami anda sangat prihatin kepada keperluan anda terutamanya perkara seperti memberi rehat, me time dan sebagainya itu, hargailah dia dan jangan membebel kepadanya akan perkara yang kurang penting. Biar suami berasa seronok membahagiakan anda.

Ibu mendoakan agar semua pasangan suami isteri dapat bekerjasama untuk membahagiakan satu sama lain supaya anak-anak mudah menjadi anak-anak yang ceria, berakhlak mulia dan berjasa.

Bagi yang ditakdirkan membesarkan anak-anak sendirian. Bersabar ya sayang. Allah telah memilihmu kerana Dia mengetahui bahawa kamu mampu. Bergantung penuhlah kepadaNya dan pohon kekuatan dari Nya.

Malah samada kita ada pasangan yang baik atau kurang, tiada pasangan, semua kita bergantung kekuatan daripadaNya.
.
.
Salam Sayang,
Ibu Rose
.
Mahu anak jadi bijak dan berakhlak mulia. Mari belajar ilmu, skil dan sikap positif untuk mendidik anak-anak kita.
.
Mari ikuti Ibu menerusi Audio Class Parenting Bijak Pro. Maklumat lanjut boleh didapati di www.iburose.com/pbpcombo
.
Boleh dapatkan buku Ibu terbaru di http://bit.ly/firstclassparentshttp://bit.ly/firstclassparents
.

#BetterParentBetterChildren #BPBC
#IkonMemperkasakanIbuBapaDanKeluarga
#ParentingBijakProCombo
#IbuRoseLove
#FirstClassParentsMovement
.
Ikuti ilmu parenting Ibu Rose di Telegram.
Klik link ini t.me/iburoselove
.
Follow Instagram Ibu - https://www.instagram.com/iburoselove/

Saturday, 13 October 2018

MERANCANG KELUARGA IBARAT MEMBUNUH ?


Satu hari, sorang wanita datang klinik, katanya nak confirmkan pregnancy.
UPT dah buat, positive. Dia mai nak scan ja.

Masa dia masuk bilik, kakhana terkejut tengok seorang wanita yang pucat lesi, lemah tak bermaya. Mungkin dia mabuk teruk, kesiannya.πŸ˜₯πŸ˜₯πŸ˜₯

Dia datang ditemani suami. So suweet.

Lepas kakhana scan, tahniah!
Kandungan dah nak masuk 9 minggu!

Tapi kakhana pelik, takda senyuman di wajahnya.
Infact, dia nampak very unhappy.

Rupanya ini kandungan ketiga, anak pertama baru ~3 tahun. Anak kedua baru beberapa bulan, masih menyusu badan.

Si isteri terjelepuk lesu atas kerusi. Nampak riak kepenatan yang jelas di wajah.

Suami pulak bersorak gembira “Kami kawen baruuu nak masuk 4 tahun Dr, anak dah nak masuk 3! Alhamdulillah, rezeki.”

Kakhana senyum, “Alhamdulillah. Lepas ni bolehlah bagi isteri rehat sekejap ya encik.”
Ada nada serius dalam gurauan.

Suami jawab  “Eh, dia ni ibu cemerlang Dr, semua dia boleh buat. Mengasuh anak 2 orang tu pun dia yang buat sorang. Saya selalu takda Dr, outstation”.

Bangga betul suami dengan isterinya.
Alhamdulillah, pujian melambung untuk isteri mithali.

Si suami kerja menjaga keselamatan negara.
Jarang-jarang ada di rumah.

Kakhana pandang isteri, ada jelingan di hujung mata.
Dari helaan nafasnya, kakhana tau perasaan si isteri bercampur baur. Paham sangat feeling tu.

Kakhana tanya, “Puan OK?”

Isteri just jawab, “Entahlah Dr, macam tak bersedia. Anak semua kecik-kecik lagi”

(Tak sikit isteri yang mai klinik nak minta gugurkan kandungan sebab terlalu penat emosi, letih jasmani, lelah rohani, tak bersedia nak menanggung jerit perih mengandung lagi)...

Kakhana pun pujuk, “Lepas yang ketiga ni, mungkin boleh ambik perancang. Kasi badan rehat sikit. Nanti bincanglah dengan suami”

Isteri nampak berminat. Kakhana pun terangkan satu persatu.
Walaupun dia baru disahkan mengandung tak lepas pun lagi trimester pertama, tapi kes-kes tertentu kakhana akan ambik masa cerita pasal perancang keluarga di peringkat awal. Akhirnya dia hampir setuju dengan method IUCD.

Tapi suami pula tak sokong.

“Eh tak perlulah Dr. Isteri saya ni OK je Dr. Selama ni pun tak rancang, OK je dia. Nak masuk-masuk alat ni tak bahaya ke? Saya rasa tak perlu perancang la Dr. Sayang steady je, kan sayang?”

Eh eh eh.

Abam polis tak boleh ke baca bahasa badan dan riak wajah sang isteri. Aduhaiii janganlah syok sendiri abam…😣
#tepukdahi

Dalam merancang keluarga, mengasuh dan mendidik anak-anak, suami isteri perlu work as a team. Tak boleh salah satu bertepuk sebelah tangan.

Kakhana pernah dapat ibu yang dah 2 kali czer, baby baru 6 bulan dah mengandung. Sebab suami tak izinkan ambil perancang. Kat luar sana ramai isteri dalam keadaan tersepit.

Pendapat peribadi kakhana, dalam kes tertentu yang kandungan boleh mengancam nyawa isteri, ambiklah perancang walaupun TANPA IZIN SUAMI.

Isteri wajib taat pada perkara yang tak bertentangan dengan agama. Bukankah agama tegah meletakkan nyawa dalam bahaya? Kalau mengandung tu boleh membahayakan nyawa si ibu, sedangkan suami tak izinkan ambil perancang, batal tak kewajipan mentaati suami saat itu? Hmmm #sistanyaje
#BiarUstazUstazahVerify

.
BUAT PARA SUAMI MITHALI:

1. MERANCANG KELUARGA #ILMU YANG ANDA PERLU TAHU

Salah satu ilmu yang lelaki WAJIB ambil tahu bila kawin selain bab nafkah, penjagaan anak dan pengurusan rumahtangga, kena masuk sekali kesihatan reproduktif, ilmu asas fisiologi kehamilan dan penyusuan, dan tambah jugak ilmu perancang keluarga dari sudut sains dan islam.

Nak kawin bukannya kena pandai syahadah, baca fatihah dan terer jadi imam je. Ilmu biologi pun penting jugak bang.

.
2. MERANCANG KELUARGA PERLU #KERJASAMA KEDUA-DUA PASANGAN SUAMI ISTERI

Ada kes ibu berisiko tinggi tak nak ambil perancang sebab suami tak bagi, nak rancang sendiri. Tapi pihak suami tak boleh konsisten dan tak mampu beri kerjasama, asyik terbabas dek nak puaskan nafsu sendiri.

Yang menanggungnya isteri juga. Dari mabuk muntah dah macam mayat hidup, letih mengandung dengan segala risiko yang mengancam nyawa, sakit bersalin, cucuk spinal nak operate, kena jahit berlapis-lapis, pastu baby meragam dalam pantang, lelah menyusu lagi. Tu belum masuk nak mengasuh anak-anak kecik lain yang juga dahagakan perhatian.

Tak mustahil, ni boleh jadi punca isteri gila meroyan dan murung lepas bersalin (Postpartum Depression).😫

Parenthood itu pengalaman indah, tapi ianya tidak mudah. Satu perjalanan yang memerlukan kekuatan fizikal, mental, emosi dan rohani yang kuat. Support suami juga sangat penting. Biarlah setiap kandungan itu benar-benar planned and wanted pregnancy.

.
3. MERANCANG KELUARGA BUKAN BERERTI #MENYEKAT REZEKI

Tolong perbetulkan konsep ni. Yes betul, anak itu rezeki. Tapi merancang dan menjarakkan kehamilan tak bermaksud TOLAK REZEKI Allah. Rezeki perlu kita urus sebaiknya.

Macam duit, duit pun rezeki. Tapi kita boleh plan berapa RM nak sedekah, berapa RM nak bagi kat isteri, mak ayah, berapa RM nak masuk simpanan sendiri dan anak-anak, etc etc. Bukannya dapat duit habis berjoli sebab “duit kan rezeki”.

Sama juga, merancang dan menjarakkan kehamilan ni satu kaedah mengurus rezeki yang Allah bagi. Anak-anak memang rezeki, tetapi anak-anak pun amanah. Pendidikan, kesihatan, makan minum, didikan agama, semua tu nanti Allah akan persoal kat akhirat. Jangan lupa juga, kesihatan diri pun amanah. Sebaiknya ukurlah kesihatan, kemampuan, kesediaan diri sebelum mengandung lagi.

.
4. MERANCANG KELUARGA BUKAN #MEMBUNUH

Lagi satu, ada juga yang takut berdosa sebab anggap kaedah perancang keluarga ibarat membunuh janin. Tidak tuan-tuan dan puan-puan. Merancang ni kita mengelakkan persenyawaan dan mencegah kehamilan, bukannya menggugurkan kandungan. Janin tak terbentuk pun lagi, jadi tak timbul isu membunuh di sini.

.
5. MERANCANG KELUARGA TIDAK BERTENTANGAN DENGAN #ISLAM

Kalau kesihatan isteri dah terjejas lepas bersalin, Islam tak larang family planning. Bahkan dalam kes berisiko tinggi, kaedah perancang keluarga sangat dituntut kalau kehamilan tu boleh mengancam nyawa si ibu.

Kehamilan, bersalin, berpantang & menyusukan anak bukan hal kecik. Allah sendiri mengiktiraf pengorbanan wanita dalam beberapa tempat dalam Al-Quran. Kesusahan atas kesusahan, wahnan ‘ala wahnin. Itu yang wanita alami.

Ada satu pasangan, baru kawin lebih kurang 7 tahun, isteri dah megandung anak ke5. Masa nak guna perancang, ramai suami “islamik” yang bagi bermacam dalil untuk melarang. Ada yang anggap ia menolak rezeki dan sebagainya. Masa pasangan ni dah hamil anak ke5 dalam keadaan jarak anak-anak ~setahun sorang, tiba-tiba suami “islamik” tadi mula mencari-cari dalil untuk “menghalalkan” induced abortion (mereka nak gugurkan kandungan) atas alasan tak bersedia dan menjejaskan kesihatan isteri.

Wahai suami, dari awal lagi islam tak melarang kaedah perancang keluarga. Hukum amnya adalah harus.

Berbincanglah & decide sama-sama. Boleh bincang dengan doktor jika ragu.

.
Tak dinafikan, ada juga sahabat kakhana yang memang nak anak ramai 1-2 tahun seorang. Ada yang suami isteri bisnes sendiri, usahawan internet dan mostly duduk di rumah. Suami isteri mengasuh dan didik anak sama-sama, mereka mampu dan mahu. Jika si isteri bukan kategori berisiko tinggi, dipersilakan.

.
Tapi dalam kes kat atas tadi, dalam keadaan suami pun selalu outstation, tugasan rumahtangga semua letak atas bahu isteri sampai dia sangat letih fizikal, letih emosi dan stress, tak salah kalau suami “kasi can” isteri tu “take a break” dulu dua tiga tahun ke. Bagi hak anak menyusu sampai 2 tahun dulu ke.

.
Isteri & anak-anak kan amanah. Bukan je wajib bagi perlindungan, tempat tinggal dan makanan halalan toyyiban, tapi jangan lupa nafkah kasih sayang, didikan agama, ajarkan tentang Allah dan Rasul, jaga solat, ajar al-Quran, dan lain-lain.

Suami janganlah begitu bangga zuriat berderet, “hebat aku dapat ramaikan umat Nabi” tapi tetiba lepas tu semua urusan anak-anak pas kat isteri 100%. Eh?

Takutlah pada Allah. Semua amanah ni akan ditanya satu persatu kat akhirat sana.

Sekadar sharing dan pendapat peribadi dari sudut pandang seorang wanita, seorang isteri, seorang ibu dan seorang doktor. Nasihat terutama untuk diri sendiri.

Peace! 😊

Credit to DR Farhanah Ibrahim

Friday, 12 October 2018

Tak rugi Bersangka baik kepada customer


Pengalaman maklin yang dah berbelas tahun buat biz online ni.Tak  rugi kalau kita bersangka baik dengan customer.

Mesti biasa kan kalau customer reply camni :

Nanti konpem nak i get back to u..
Kalau jadi sy bagitau ye ..
Tak jadi sebab budge dah lari ..
Suami dah beli kat kawan..

Bende pertama kene buat tarik nafas ,senyum ucap alhamdulillah..

Eh customer tak jadi beli kenapa kene cakap alhamdulillah maklin ?

Jap nak tanya..Yang dorongkan customer untuk pm kita tu siapa?

ALLAH

So kene la ucap syukur sebab Allah dah bantu kita dapatkan prospek walaupun belum jadi customer. Maknanya post kita dah berjaya "tarik perhatian" prospek kita.Inilah kejayaan kecil kita dan wajar di raikan dengan kesyukuran.Tak susah pun hanya sebut alhamdulillah

DENGAN BERSYUKUR  NIKMAT BERTAMBAH

Firman Allah ,
“Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.” (QS. Ibrahim [14]: 7)..

Pengalaman maklin sendiri , bila berlapang dada dan teruskan berdoa . Lepas tu mesti entah dari mana mana customer lain yang Allah hantar ,mudah urusan nya.Tak percaya takpe , buat je πŸ˜‰

Lagipun bukanya customer tak jadi beli tapi BELUM lagi..

mungkin tak kali ni tapi mana tau di kemudian hari Allah mudahkan urusan dia nak beli ngan kita kan.Doa je yang baik baik sambil review balik cara kita deal dengan customer kita..simple kan? 😍

Jangan sesekali sindir atau update status sinis tuju kat prospek yang belum jadi beli tau.Kan elok kalau doa semoga lepas ni dia jadi beli ngan kita

Satu benda kita kene pegang dan percaya , walau hebat mana pun marketing kita..walau gempak mana pun branding kita..hati manusia ni dalam genggaman Allah.So jangan pernah berhenti dari bersangka baik sebab sangkaan itu juga doa , keraguan itu juga satu doa


Jadilah seperti TEBU yang walau di lenyek , di perah tetap memberi air yang manis.

Komen YA jika dapat sesuatu dari bebelan maklin malam ni ♥️

Fazlina 🌷

#ProjekASC
#TusyenASC
#SurirumahBergaji

Wednesday, 10 October 2018

DUIT HABIS BERIBU TAPI MASALAH JERAWAT TERUK MASIH TAK SELESAI




Bagi sesiapa yang tak pernah mempunyai masalah kulit yang teruk , mungkin tidak akan faham mengapa sesetengah orang yang berjerawat teruk  suka menyendiri.

Masih teringat salah seorang classmate Fazlina yang pernah beritahu kami yang dia sangat down sampai rasa nak bunuh diri sebab terlalu sedih dengan masalah jerawat teruk di wajahnya.Mungkin bagi kita pelik ,yelah masalah jerawat je pun takkan sampai nak bunuh diri? Eh tapi entry kali ni Fazlina bukan nak cerita pasal ex class mate kami.Kali ni nak kongsikan kisah seorang gadis yang juga bermasalah kulit super sensitif.

                                          ****

Dah lama simpan satu kisah ni. Sekarang baru ready untuk share dengan public. Dlu ada masalah kulit yang super sensitif dan berjerawat. Bertahun-tahun ikhtiar macam-macam cara utk rawat kulit. Tapi xde satu pun yang jalan.

Pernah juga beli skin care drpd drugstores lain dan harga pun faham2 la, pun tak jalan and it's a bit harsh actually utk kulit yg berjerawat dan sensitif.

Sampai pergi treatment di medispa dan bayar package treatment 1k++  dan untuk seiringkan treatment dengan skin care, beli lah produk dr brand medispa tu.


Gambar di atas tu lepas sesi rawatan ke-2. Oh ya, bukan Hana nak bgtahu yang pergi medispa tak bagus, cuma kalau ada bajet yang besar dan buat konsisten dengan treatment, silakan. Hana sendiri pun bila buat rawatan kulit ada perubahan positif, cuma masa dalam tempoh rawatan tu je la ok.  Seingatnya masa tu 1 pakej ada 10 rawatan harga 1k++ tu pun sebab promosi dan purchase semua skin care dia ad dalam 2k jugak la. Ni cerita betul. Dah la study pinjam ptptn, duit banyak guna ikut situ je. Lepas habis treatment, J (nama mesra) datang balik siap bawak geng!

Sampai satu masa paranoid betul dengan keadaan sekelilig (panjang sangat kalau nk tulis sini). Hari-hari makan sup yang masak sendiri sbb tak nak minyak. Memang berpantang betul la. Memang dalam kepala banyak fikir apa kaitan benda lain dengan J. I didn't enjoy my life pun masa tu. Rugi kan? Hanya sesiapa yg ada dalam situasi yg sama je faham.

Dipendekkan cerita, masa tu sangat2 down dan tak confident langsung nak jumpa orang. Ada satu produk ni yang lauch 1st March hari tu yang 100% vegan, sesuai untuk kulit sensitif dan telah dikaji selama 8 tahun oleh saintis sebelum dikeluarkan, bebas drpd 1.5k bahan kimia yang merbahaya dll.


Full set Intensive and Repairing Treatment Youth ™

Hari pertama launching Hana antara yang terawal grab full set yang intensive treatment. Intensive sbb kulit tu tahap kritikal sangat dah masa tu.

Alhamdulillah konsisten guna sampai sekarang, kulit dah recover. Lucky me sbb it works well with my skin. Gentle sangat! Harga 1k utk FULL SET sangat2 berbaloi sebenarnya sbb dari 1st March hingga ke hari ni, Hana baru tukar cleanser dan serum (sbb pakai siang dan malam, ada org pakai malam je. Depends on kulit juga).


Jadi pada siapa yang tanya macam mana J tu hilang dan kulit makin elok. Hana konsisten dengan Youth dan dengan izin Allah, beban masalah yang bertahun ni hilang.

Baca juga entry mengenai Youth skincare di sini YOUTH SKINCARE !


Nak dapatkan set skincare YOUTH boleh contact Fazlina di sini πŸ“³ 0195560012




Monday, 8 October 2018

IBU INI HAMPIR MEROYAN DALAM PANTANG





Selepas melahirkan anak , dalam tempoh berpantang ,ibu sangat terdedah dengan risiko post partum depression atau kemurungan.Ada banyak faktor yang menyebabkan perkara ini berlaku dan di sebabkan itu juga sokongan dari suami dan keluarga sangat diperlukan.Antara penyumbang utama masalah kemurungan selepas bersalin ni ialah STRESS.

Puan Fadzielah berkongsi kisah bagaimana beliau hampir hampir berputus asa dan hampir meroyan gara gara stress masalah penyusuan.

Assalamualaikum. Nama saya Fadzielah Ayub, berusia 29 tahun dan mempunyai seorang anak lelaki. Sejujurnya pengalaman berpantang kali pertama bagi saya tak semudah seperti saya sangka. Tapi disebabkan keazaman saya yang kuat untuk menyusukan anak pertama saya sehingga 2 tahun, saya kuatkan semangat saya juga walaupun hampir putus asa dah pada bulan pertama.

Saya lahirkan anak lelaki pada tahun 2016 dengan berat 3.21kg. Orang cakap, biasalah anak lelaki memang kuat menyusu. Ya betul. Anak menyusu sepanjang masa ketika dalam pantang dari minggu pertama, minggu kedua dan seterusnya. Setiap masa melekat dengan saya. Sampai saya rasa badan hilang tenaga.

Rasa stress sebab pada masa yang sama keinginan saya untuk fully BF kuat tetapi fizikal saya tak mampu. Takde orang faham dan boleh rasa apa yang saya rasa masa tu. Penat tu tak boleh nak cerita sampai rasa hilang semangat. Risau juga takut boleh jadi punca meroyan.

Saya menangis. Saya rasa dah tak boleh tahan dan teruskan menyusu lagi. Hampir sahaja putus asa nak bagi anak susu formula.

Saya cuba ikhtiar dengan produk SHAKLEE iaitu ESP, vitamin C Plus, Alfalfa Complex

Alhamdulilah. Hari pertama saya consume ESP dah nampak perbezaan  terutama pada tenaga saya dan kuantiti susu makin bertambah. Dari 2-3oz satu sesi pam, susu saya bertambah sehingga 5-6oz satu sesi. Syukur sangat sebab saya boleh buat stok susu. Sekurang-kurangnya anak masih boleh minum susu ibu walaupun melalui botol waktu itu.

Sejak dari itu, saya konsisten minum ESP setiap hari sebagai milkbooster dan juga energy booster.

Walaupun menyusu badan, saya tak rasa cepat penat macam dulu lagi.

Supplement Shaklee terutama ESP banyak sangat membantu saya untuk berikan yang terbaik pada anak saya iaitu susu ibu.

Alhamdulilah. Pada bulan September 2018, genap dah umur anak saya 2 tahun. Sampai sekarang, rezeki susu untuk anak saya masih ada dan cukup.


Disaat kita rasa ingin berputus asa, cubalah cari jalan sampai jalan terakhir. Saya dulunya skeptikal terhadap supplement, akhirnya saya buang ego saya untuk cuba supplement Shaklee demi anak saya. Alhamdulilah, seronok bila tengok anak membesar sihat dengan susu ibu sendiri.


Baca juga tentang SET NUTRISI UNTUK PENYUSUAN IBU



Fazlina.com
Ingin dapatkan produk Shaklee ? πŸ“³ 0195560012


Sunday, 7 October 2018

RAHSIA IBU ANAK 4 CERGAS SELEPAS BERSALIN CEASER



Biasanya bila sebut bersalin ceaser , ibu tak boleh terlalu lasak untuk beberapa tahun bimbang luka ceaser di dalam lambat baik.

Tapi bagi Puan Mardhiah Ismail , pengalaman beliau berpantang dengan SET BERPANTANG SHAKLEE memberikan pengalaman yang sangat berbeza berbanding dengan pengalaman berpantang sebelum ni.


BERPANTANG  SEBELUM DAN SELEPAS AMALKAN SET BERSALIN JENAMA S***** TERNYATA BERBEZA !

Assalamualaikum . Saya Mardhiah binti Ismail, seorang suri rumah berpendapatan sejak 2014.

Lepas konsisten set pantang S****** untuk anak kedua saya terus jatuh cinta dan setia amalkan jenama ni. .

Pengalaman sendiri 3 kali berpantang dengan set berpantang jenama S****** , alhamdulillah sangat positif. Berbeza sangat waktu sebelum makan S****** !

JENAMA produk yang saya maksudkan ialah SHAKLEE 😍

✔️LUKA CEPAT SEMBUH
Luka cepat sembuh, boleh berpantang sendiri walaupun bersalin secara pembedahan. Jaga anak sendiri, masak sendiri, urus diri sendiri. Lepas beberapa bulan dah buat aktiviti lasak berlari, masuk hutan dan panjat bukit.

✔️TAK SEMBELIT
Tak pernah ada masalah sembelit, tak fobia pergi tandas. Lepas bersalin masuk wad dah ke tandas sendiri.

✔️BERJAYA MENYUSU EKSKLUSIF
Anak-anak berjaya menyusu eksklusif 6 bulan pertama, dan terus minum susu ibu lebih 2 tahun.

✔️TAK LETIH DAN TAK MURUNG
Tiada rasa letih dan sedih yang boleh membawa kepada kemurungan.

✔️CERGAS
Tiap kali bersalin orang tegur muka segar, jalan laju, sentiasa cergas dalam pantang.

✔️KEMBALI LANGSING
Check up anak ke-4, disangka anak sulung. Kembali langsing dan nampak lebih muda dari usia sebenar.

✔️RAMBUT TAK GUGUR
Tiada masalah rambut gugur macam anak pertama dulu, setiap hari sakit mata sakit hati tengok rambut atas lantai dan dalam bilik air. Set pantang Shaklee buat saya rajin sikat rambut.

Ini sebahagian #ShakleeEffect dengan Posnatal Set. Ada baaanyak lagi kesan best yang saya dapat sejak makan dan bisnes Shaklee ❤️


Fazlina pun mula terpikat dengan jenama Shaklee selepas mencuba SET BERPANTANG SHAKLEE.Dan kesan yang saya alami sama seperti yang Puan Mardhiah ceritakan tadi.

Jika anda berminat nak dapatkan SET BERSALIN SHAKLEE ini bolehla contact Fazlina di sini 0195560012

FAZLINA.COM


Monday, 1 October 2018

KELEDEK CANTIK KAN KULIT CERDASKAN OTAK



Keledek biasanya dibuat kuih keria, sudah si goreng di sira gula.Nikmatnya tak terkata apatah lagi dihidang ketika minuman petang.

Keledek adalah superfood. Bagus untuk OTAK. Cantikkan kulit.
.
Kandungan B6 dalam keledek adalah dambaan
OTAK. B6 akan pacu kelajuan OTAK. B6 juga akan berperang dengan hormon stres - homocystein.
.
Dalam keledek juga banyak vitamin. Ia akan bantu kolagen. Kulit jadi anjal susah berkedut.
.
Makan keledek dapat bantu tidur nyenyak. Kandungan magnesium dalam keledek adalah kuncinya.
.
Iron dalam keledek pula kuatkan sistem imun. Apabila kita kerap ambil keledek kita boleh ucapkan selamat tinggal pada selsema dan batuk. Ucapkan sayonara pada demam.
.
Lebih menarik ialah kajian oleh Harvard University. Kajian libatkan 124,000 orang. Mereka pemakan keledek dapat kurangkan risiko kanser paru-paru sebanyak 32%. Kuncinya pada keroten yang ada pada keledek.
.
Apa kata berdamai dan bermesra dengan keledek. Jadikan keledek sebagai santapan mingguan. Kalau mampu 2 kali seminggu.
.
Keledek murah dan mudah didapati. Boleh direbus atau masak bersama pengat pisang. Atau masukkan keledek sebagai pasangan duet untuk sayur yang tuan puan masak.
.
Keledek apabila dibakar juga enak dimakan begitu sahaja. Jom berkeledek kita. Sumber DR RIZAL ABU BAKAR
.
#DrOtak
#Neuroversiti
#cocoOCOC

IBU TUNGGAL BANGKIT UBAH HIDUP , KINI MILIKI INCOME PULUHAN RIBU

DUNIA TERASA GELAP SEKETIKA BILA ALLAH MENJEMPUT SUAMI KE PANGKUAN YANG MAHA ESA πŸ₯Ί Kalau ada orang bagi saya alasan kata, Saya bukan ada mo...