Wednesday, 16 January 2019

Sebelum ni badan rasa lemau dan mudah sakit. Ketahui apa yang buat kehidupan gadis ini kini berubah



Bila badan rasa lemau, emosi pun turut terganggu kan? Nak buat kerja pun rasa tak fokus, tak bersemangat. .. tak produktif. Hasilnya badan akan stress.

Ini yang di alami oleh jadis jelita ini, jom kita baca perkongsian beliau


Assalamualaikum wbt..

Haii semuaa ..

Nama diberi nurhafida . Bole pggil fida . umo 21 tahun . Masih single πŸ˜‚πŸ˜†Anak ke 5 drpd 7 adik beradik .


Fida join shaklee sebab terpengaruh dengan hasutan upline fida ( asyiefa ) πŸ˜‚ dia cakap shaklee bagus lah , untunglah dan macam2 lagi lah benefit kalau join shaklee .

Lepastu slalu duk buat posting esp sedapp lah smpai meleleh air liur . Bukan setakat dia jaa ramai lagi yang buat posting pasai esp .Kita pun apa lagii , tak boleh nak duk diam la rasa macam ishh tak boleh jadi ni ,memang kena try. Tak tahan tengok hahaha πŸ˜‚πŸ˜†

And masa bulan 4 / 2018 , fida mula beli vitamin C dengn esp . Untuk cuba rsa sndiri . Nak tau jugak lah kan , apa laa yang best sangat kan .





Cuba punya cuba , konsisten punya konsisten ..tak tersangka effect esp memang superb best gilaaa. dulu kan fida klau pagi2 slalu gastik , perut senang masuk angin , bukan setakat tu saja, tenaga pun hari3 low . Cepat penat 😫. Dah lah macamtu , susah nak membuangg pulak tu . Dalam seminggu 2 ,3 hari ja yg membuang .

Tapi lepas mengamalkan esp , alhamdulillah , gastrik makin pulih rasa semakin bertenaga , perut rasa selesa jaa . Dah tak rasa sakit . Memang heaven sangat lah  Bukan stakat tu saja , extra lagi , kulit muka jadi gebu gebas ,, lembut semacam πŸ˜‚

Memang bersyukur gilaa , haha . Apa yang lagi best , hari2 membuang . Lepas minum esp jaa , konfem2  membuang haha πŸ˜‚

Next , vitamin C . fida pun consume vitamin C jugak tau hari2 . Consume punya consume punya consume. Baru tersedar , yang kulit fida mulai sihat , lepastu dah jarang nak demam . Selsema pun susah nak dapat . Memang bersyukur sangat tak terkataaa

Effect Vitamin C mmg buat antibodi fida semakin kuat . Memang jarang dah bersin pagi2 , susah lah nk bersin . Kalau tak , sebelum nie , rasa lemau je . Mudah sakit .. Tapi sejak kenal shaklee , everything berubah  fida semakin sihatt . Ni yang seronok nihhh . 

Alergic fida yg dlu pun semua dh makin kurang . Saja laa cuba mkn udang . Alhamdulillah dh tak gatai2 atau naik biji2  kalau naik pun 1 macamtu . Kalau tak dulu ,, naik biji2 penuh muka .

Memang derita sangat 😭 . Tapi semuanya kembali bahagia setelahh konsisten mengamalkan shakleee hehe πŸ˜™

Memang heaven tak terkata haa . Klau tak , dlu .Nmpk seafood jaa fikir 4, 5, 6 kli jugak . Nk mkn kaa takmau makan . 😭 teringin tp yg nak menanggung lepastu mcm tak snggup pula . 😭Haha . Last2 tak berani mkn seafood .πŸ˜†

Alhamdulillah skrg dh bebas dari alergic .. Fida dh amal vitamin C dri bulan 4 haritu smpai lah sekarang . Jnji konsisten . Vitamin C mmg vitamin Wajib fida stiap hari . Vitamin yg lain bgi fidaa sunat . Psssssst 😁✌

Mmg shaklee effect sangattt ahh 😍 Mmg terbaikkk . Malam2 pun fida makan ostematrix ,
dy membantu untuk memudahkan proses pembuangan .

Dann kebas2 kaki pun dah makin kurang .
Mmg 3 supplement nie adalah vitamin favourite lah .

Itu saja shaklee effect dari fida . Terima kasih 😘


Sekian dari fida πŸ’•



Ingin dapatkan produk Shaklee yang Fida amalkan? Boleh hubungi ML di sini ya www.wasap.my/60195560012/ESPVitaC

Friday, 11 January 2019

Nak kemana tu ummi?


Pagi-pagi dah bersiap, anak-anak tanya nak kemana.

"Ummi nak g sekolah, esok umi balik ye "

Esok ada event Master Of The Game 2.0 kesinambungan dari siri tahun lepas. Peh! Dah macam nama game plak ek.

Bas yang kami naik ni INTERCITY bus, punyalah bercinta carik kaunter dia. Berpeluh mak! Mujorla ada kakak cantik yang tolong bitau kat mana.


Bas ni best, sumpah selesa sangat! Tempat menunggu pun best. Dah lama ekceli tak naik bas ni. Last time zaman student kat uitm dulu lah.

Bas sampai tepat pukul 10.45, and sampai kat seksyen 13 pukul 5 petang. Sampai je terus book mycar untuk ke hotel. Ok kat sini ada citer kelako sikit. Masa book kat app myCar tu  nama yang tertera tu Jimlis tau. So aku expect ooo non muslim kut. Bila masuk kete, say Hi je la instead of bagi salam. Sekali bila borak-borak... Alamak orang melayu kita la.. Haha! Semangat dia ajak borak pasal politik. Ni kalau dapat tarik jadi anak bisnes bagus ni. Haha! 



Ha ni la hotel tempat kitorang stay semalam. Hotel Deart namanya, ni je hotel yang dekat ngan tempat event esok. 
Lepas je mandi and solat, terus turun kat kopitiam bawah hotel ni isi perut yang dah berkeroncong.omputeh kata "linner" 

Eh saja nak share ngan korang , hari ni cuaca terik sangat tau. Bese, kalau exposed ngan tahap kepanasan camni konpem muka berbelang sebab sunburn! Tapi sejak aku pakai sunblock ni , dah tak pernah berbelang dah. Lambatlah nak jadi sunburn


Ha ni lah dia .. YOUTH age defense moisturiser SPF50 mencungap nak abeskan nyebut nama nya. Sebelum ni tak suka pakai krim krim sunblock ni sebab yang bese jumpa semuanya jenis melekit melengas. Tapi yang ni totally different, seriously korang takkan rasa macam pakai something kat muka sebab texture dia very light. Paling penting bahan dia bebas dari bahan kimia bahaya.Sunblock Youth ni ada zinc oxida tau which protect kulit kita form harmful uva/uvb ray. Which is aku rasa sangat berbaloi lah beli. 

Sebelum tido sesi coaching offline kat anak bisnes aku yang ikot sekali ni. Belajar shoot video  discuss pasal bisnes. Lepas habis coaching  kitorang wat keje giler .. Samyang challenge. Haha! Sekali sekala have fun camni kan bukan selalu. Sok dah kene balik punch card jadi mak anak tiga semula. 

Eh nanti aku update pasal seminar esok okay. Thank you korang sudi baca








Tuesday, 8 January 2019

TIPS simpan susu dan berapa lama ia boleh bertahan


Biasanya yang bakal menjadi ibu akan bertanya bagaimana cara simpan susu perahan  berapa lama susu ibu yang di simpan boleh bertahan? 

Dalam perjuangan menyusukan anak sehingga 2 tahun, antara ilmu penting yang semua ibu perlu tahu ialah berapa lama susu yang disimpan boleh bertahan.
Ini kerana, susu ibu yang diperah mempunyai jangka hayat kesegaran yang berbeza di tempat berbeza. Perbezaan pintu peti sejuk pun sudah menyebabkan perbezaan jangka hayat kesegaran susu perahan ini.

Cara dan Tips Simpan Susu yang Betul



1) Simpan susu perahan mengikut jumlah sekali minum bayi. Jika untuk sekali minum, bayi hanya minum 3 oz, simpan susu dalam kuantiti ini. Ini kerana, susu yang telah  dipanaskan hanya bertahan selama 1 jam pada suhu bilik dan mesti dihabiskan dalam masa 1 jam.




2) Jika pada hari keempat susu masih berbaki di bahagian chiller, pindahkan ke bahagian beku untuk memanjangkan hayat susu tersebut.

3) Susu di bahagian chiller boleh dicampur untuk tarikh yang sama sahaja. Jika anda pam 1 oz pada waktu pagi, 1 oz pada waktu petang, 1 oz pada waktu malam, semua ini  boleh dicampur dengan syarat semua berada pada suhu yang sama. Caranya ialah meletakkan semua 3 botol berisi 1 oz susu dalam peti sejuk bahagian chiller, kemudian  selepas semua sejuk, susu ini dicampurkan ke dalam 1 botol atau bag plastik susu. Semua susu yang dicampur ini perlulah pada hari yang sama sahaja.


4) Simpan susu dalam beg plastik khas untuk menyimpan susu ibu atau botol simpanan BPA free atau botol kaca. Penggunaan botol kaca untuk menyimpan susu di bahagian chiller adalah tindakan bijak kerana botol kaca boleh digunakan lebih 6 bulan, selagi botol kaca itu tidak pecah. Ini berbeza dengan botol BPA free yang perlu ditukar setiap selepas 6 bulan penggunaan.

5) Gunakan teknik first in first out dalam menggunakan susu ibu yang disimpan dalam peti beku. Caranya mudah sahaja, ibu-ibu perlu gunakan susu yang paling awal disimpan dahulu. Jadi, susu ibu yang diletakkan dalam peti beku mestilah dilabel dengan baik dan disusun dengan baik.

6) Susu beku yang dicairkan akan kekal segar dalam tempoh 24 jam sahaja. Susu beku yang sudah dicairkan hanya bertahan selama 24 jam sahaja BERMULA dari waktu anda mula memindahkannya ke bahagian chiller. Ini bermakna, ianya perlu dihabiskan dalam masa 24 jam. Jika tidak, susu ini sudah tidak elok untuk bayi dan perlu dibuang.




7) Jika susu beku yang disimpan cair kurang daripada 30% boleh dibekukan kembali. Ini sentiasa menjadi tanda tanya bagi ibu yang terpaksa membawa susu ibu yang sudah dibekukan dalam perjalanan jauh. Jika perlu bawa susu beku dalam perjalanan yang memakan masa yang lama, letakkan dalam kotak polisterin dengan air batu yangmencukupi.

PENTING KE MAKAN VITAMIN KALAU MENGANDUNG?

Ada yang kata tak perlu makan vitamin2 ni time pregnant. Cukup makan je sayur ngan buah2. Betul , tapi setiap orang tak sama keadaanya. Yang...