Posts

Showing posts from September, 2019

BELI VITAMIN C SEBAB SELALU DEMAM TAPI RUPA-RUPANYA

Image
Tak kenal maka tak cinta
Ramai orang ingat vitamin C ni untuk kuatkan immune badan je

Walhal khasiat vitamin C ni banyak sangat nak citer.. 

Macam citer saudari Fiqah ni...

Fiqah pm nak beli Vitamin C dengan Ostematrix sebab sakit sakit badan. Selalu demam.


Yup! Kurang minum susu antara punca badan kita sakit sakit sengal tulang tau.

Dan tak lama lepas tu dia terus nak daftar jadi ahli.

Rupanya dia makan Vitamin C sebab nak elak demam selalu, tup tup dapat effect JERAWAT BATU DAH TAK KELUAR. Dari darjah 6 fiqah alami masalah kulit berjerawat tak berkesudahan.

Sekarang ni cantikkkkk sangat kulit dia 😍

Dia amik Vitamin C jerawat stop
Dia amik Collagen Powder parut berkawah hilang terus , glowing muka
Dia pakai Toner Youth , pori muka rapat habis
Dan dia consume ESP , kulit muka makin sihat dah sekarang 😍








Fazlina percaya sangat artis kat luar sana pun kulit cantik sebab dia jaga skincare dan pemakanan dia. Artis pun ambil supplement tau.

Nampak tak bila badan cukup nutrisi akan tergam…

DILABEL GOYANG KAKI, TERLALU PENAT MENTAL DAN FIZIKAL PUNCA SURIRUMAH DEPRESS!

Image
Aku terpanggil untuk menulis depressi di kalangan suri rumah. Sebab harini ramai tag aku  rasa nak marah jiran, bila jiran kata mereka tak pandai jaga anak. Kata jiran, dok rumah "kangkang" saja. Ada yang mula dengar suara suruh bunuh anak, ada yang rasa nak kelar diri sendiri.

Allah Allah Allah😞

Aku rasa aku perlu tulis ni untuk luahkan apa yang mereka rasa. Ya, aku faham benar apa kau rasa.

Aku minta maaf, aku tak dapat tulis bagi yang bekerja. Jadi kita focus pada yang suri rumah saja ya? Aku enjoy bekerja. Tetapi bekerja, kita memerlukan jadual kerja supaya hidup kita sangat teratur. Kita banyak betul bermain dengan masa. Tetapi yang tinggal di rumah, kami bermain dengan emosi, terlalu penat mental, fizikal.

Kenapa dengan emosi suri rumah?

#1 DILABEL SEBAGAI " GOYANG KAKI"

" kerja apa?"  Soal makcik senah jiran depan rumah.

"Oh, saya suri rumah Cik Senah,"

" Oh tak kerja, seronoklah duduk rumah tak penat sangat ," Cik Senah mula c…

SEDIH SANGAT BILA RAMAI ISTERI YANG STRESS HINGGA KEMURUNGAN TERUK

Image
Sedih amat simpati bila baca hari ini ramai wanita stress dengan perangai suami masing-masing sampai ada yang ditimpa kemurungan yang berat.


Terpaksa mendapat rawatan pakar psikatari. Ada yang ditimpa pelbagai penyakit. Saya kira lebih 100 orang wanita yang email menceritakan pada saya mereka ditimpa kemurungan begini sehingga masuk wad dengan sebab pelbagai penyakit.


Ya Allah maafkanlah semua lelaki hari ni yang tinggalkan dakwah sehingga tak bawa isteri dekat pada Allah...ada di kalangan wanita bekerja dan juga wanita surirumah...ya Allah bantu mereka dan sembuhkan mereka.

Punca utamanya isteri ini tidak diberi perhatian oleh suami dan tidak dikasihi disayangi dibimbing dan tidak diajar dengan Islam dan Sunnah Nabi saw.. Bila ketua keluarga terlupa maksud hidup ini yang sebenarnya. Tujuan Allah hantar ke dalam dunia ini dan mula sibuk dengan benda yang tidak termasuk dalam keperluan hidup dan tidak mengutamakan yang utama kerana lalai atau jahil.

Isteri buat pahala tak berhenti...

D…

GARA-GARA "SUMPAHAN" TERUNG. KULIT WAJAH MERANA

Image
Terung kalau di masak sambal ataupun dibuat pajeri, makan bersama nasi panas tak ada lauk lain pun tak pe dah. Kalau ikutkan terung ni kaya dengan kalsium, mineral, bioflavanoid dan vitamin K. Tapi tak semua orang boleh makan terung ni, reaksi badan masing-masing kan tak sama. Ada yang terkena "sumpahan terung" sampai meninggalkan kesan kat kulit macam Puan Shahizan. 


Nama saya Nor Shahizan Rahimi binti Mohd Saad berusia 35 tahun dengan 3 orang cahaya mata ( bakal 4 insya-Allah). Bekerja sebagai seorang guru. .
Bukan mudah berhadapan dengan orang kalau diri sendiri rasa muka dah macam muka pecah rumah. Bukan tak bersyukur dengan muka yang ada tapi sedih bila anugerah yang ada dicemari dengan noda-noda hitam yang terhasil dari parut setiap kali salah makan. .
Musuh utama Che Yan ialah terung. Selalu ditempelak. "Ni memang takde lain la ni mesti makan terung" tak pun "dah tau alergik terung sapa suruh makan". Nak cakap apa? So senyum saja. Bukan nak makan …

TERLALU OBSES MENJAGA KULIT MUKA. SELEPAS 10 TAHUN INI AKIBAT NYA

Image
Ini bukan pic sebelum dan selepas. Pic ni adalah 2 orang kembar yang tinggal dan kerja bersama malah menjalani kehidupan yang hampir sama.



Bezanya, amalan rutin skincare depa tak sama.  Si A memang tak pakai skincare dan tak ambil kisah pasai penjagaan kulit wajah malah sentiasa terdedah kepada sinar UV.

                         Sumber ig: @skinthesis

Manakala, Si B lebih mementingkan penjagaan kulit dengan produk skincare yang bagus di samping melakukan rawatan kecantikan. Dia juga sebolehnya mengelakkan diri dari sentiasa terdedah kepada sinar UV sejak 10 tahun yang lalu dan of coz laa penggunaan sunblock tu jadi kewajipan. 😁

Hebatnya skincare yang bagus dan amalan rutin skincare!!

Nampak tak betapa pentingnya rutin skincare dan produk yang bagus untuk dapatkan kulit yang sihat dan awet muda?

Jangan cakap hangpa tak kesah kulit cepat kedut sebelum waktunyaa tau. 🀭




Kami pakai skincare organik ni. Bebas dari beribu jenis bahan kimia yang berbahaya.

Tak mengeringkan kulit, tak meren…

BESTNYA BILA JADI "ISTERI BARU" NI

Image
Bestnya jadi "isteri baru" ni kan?
Rasa bahagia dengan pencapaian diri 

Lebih bersemangat dan berkeyakinan !


Maksud jadi isteri baru ni self image yang baru. Jangan salah faham pulak tau.

Masalah bagi kebanyakkan ibu selepas bersalin ialah KENAIKAN BERAT BADAN yang mendadak. Nak turunkan punya lah susah! Nak naik lajuuu je

Bila nak bergerak tak selesa, baju lama-lama terpaksa letgo sebab dah tak muat.


There is no magic pill yang boleh bagi kurus terus dalam masa sehari okay. Kalau ada, sila jangan percaya.. Jangan pertaruhkan buah pinggang anda demi nak kurus cepat.
Biar lambat asalkan selamat. Amalkan pemakanan sihat dan gaya hidup yang aktif. Ambil makanan tambahan yang terbukti berkesan dan ada kajian secara klinikal macam Puan Asma Khalid ni.

TURUN 20KG SELEPAS BERSALIN
Orang yang kenal Asma dulu memang tak percaya bila tengok Asma yang sekarang. Jangan kata orang lain, suami sendiri pun macam tak percaya bini dia sekarang ni dah lain.
Ni semua salah Shaklee la ni!
Asma memang …

RASA DEMOTIVATED, SEDIH, RASA MALAS NAK BUAT APA-APA. TIPS INI MUNGKIN DAPAT MEMBANTU ANDA

Image
FEELING DEMOTIVATED?
Sepanjang berbelas tahun buat memacam bisnes ni, tipu la kalau tak de hari yang kita rasa malas kan?
Rasa down, idea hilang entah ke mana, benda yang kita plan tak menjadi, nak buat apa semangat tak de. Mula la berperang berperang dengan perasaan, shoud i quit or go on.
Pernah naik basikal?  Bila dah penat mengayuh, kita berhenti sat kan.. Pastu sambung kayuh balik. Apa akan jadi kalau kita stop tak kayuh balik?
Bila stok kayuh, roda tak akan bergerak.. And kita pun jatuh. Begitulah ibaratnya bila kita dalam keadaan demotivated.
Sebenarnya feeling demotivated bukanlah petanda yang you dah gagal. Perasaan ini adalah normal, fitrah bagi yang namanya manusia. Even orang yang hebat-hebat pun akan tempuh rasa ni.Baginda Rasulullah saw pun tak terkecuali. Yang penting cara kita nak kendalikan emosi dan diri kita bila berdepan dengan perasaan demotivated ni.
Pagi ni maklin nak share tips how to battle when you feel demotivated.

1. DETOX GADGET


Put away your handphone for a while…

TAK HABIS LAGI SAKIT NYA BERSALIN, MASALAH URI LEKAT SAMPAI BADAN LEMAH LONGLAI

Image
Majoriti rakan baik maklin yang shahid ketika bersalin, few of them disebabkan masalah uri lekat. Seram kalau nak diingatkan tapi itulah hebatnya pengorbanan seorang ibu. Jangan kata alaaa bersalin tu biasalah semua orang pernah rasa. Cabaran bersalin setiap orang tak sama. Ada yang di uji dengan pelbagai komplikasi, ada yang mudah je. 
Macam kisah KakNira kita ni, yang mengalami masalah uri lekat sewaktu bersalin. 

BARU LEPAS MENAHAN SAKIT NYA CONTRACTION DAN BERSALIN, TETIBA MASALAH URI LEKAT PULAK.. MENGIGIL MENAHAN SAKIT BERKALI-KALI 😒
Teringat 4 bulan lepas semasa kelahiran anak keempat, selepas baby keluar kaknira alami masalah uri lekat. Lepas tu, pernah lah dengar orang cakap "biasanya bila uri lekat, anak seterusnya juga akan lekat dan boleh menyebabkan kematian" 
Benda ni tak pernah jadi untuk anak 3 orang sebelum ni. Bila jadi uri lekat ni, duk ingat mati je. Sebelum baby keluar dah kena marah dengan doktor indian tu, katanya kaknira tak pandai push baby. Kalau …

SPAGHETTI AGLIO OLIO MUDAH DAN SEDAP

Image
Hari ni teringin nak makan Spaghetti Aglio olio. Kebetulan nak abeskan stok udang kat dalam freezer sama.

So let cekidout, spaghetti Aglio olio cara fazlina.


BAHAN-BAHAN

1 peket spaghetti
1 labu bawang putih
1 biji bawang holland
Udang ( nak masukkan seafood lain pun boleh)
Garam
Kiub ayam/stok ayam
2 sudu makan sos tiram
3 sudu makan oregano
3 sudu makan parsley
1 sudu makan chilli flakes ( kalau suka pedas boleh letak lebih)
1 sudu serbuk black pepper
Tomato ceri
Brokoli
Minyak zaitun untuk menumis


CARA MASAK

1. Rebus mee spaghetti ( 12 minit, tunggu air didih baru masukkan mee. Buh skit minyak nak bagi mee nampak cantik)


2. Tumid bawang putih dan bawang holland yang dah diricik.

3.Masukkan udang dan seafood, seafood ni akan keluarkan air bila di masak. Api jangan kuat sangat tau. Agak2 udang dah merah, angkat ketepi

4.Masukkan herbs oregano, parsley, black pepper, sos tiram, garam dan kiub ayam atau stok ayam


5.Masukkan mee spaghetti yang dah direbus tadi ke dalam pan, gaulkan seba…

Semenjak jadi surirumah tangga beranak dua hidupku berubah dan segalanya bukannya seindah yang di sangka.

Image
Semenjak jadi surirumah tangga beranak dua hidupku berubah dan segalanya bukannya seindah yang di sangka.

Assalamualaikum and hai to all readers. Aku Hayra (bukan nama sebenar), berumur 29 tahun, lulusan sarjana muda dalam bidang perbankan. Aku sudah berkahwin selama 5 tahun dengan Faris (bukan nama sebenar), classmate aku masa aku degree dulu. Perkahwinan kami dikurniakan sepasang anak, Athif 2tahun, dan Aleah 6 bulan. Perubahan 360 darjah. Apa yang ingin aku kisahkan di sini, hanya secebis kisah hidupku. dulunya aku seorang wanita yang bekerjaya. Seorang esekutif pemasaran di sebuah syarikat ternama di Utara Malaysia. Aku dan Faris sama2 sudah berjanji, kami akan sama2 berusaha kuat demi masa depan keluarga. Faris juga berjawatan tinggi dan bergaji agak besar. Di samping kehidupan makan gaji, kami suami isteri juga ada perniagaan jersi yang kami jalankan secara online bersama-sama. Pendek kata, duit bukanlah masalah yang besar dalam rumah tangga aku dan Faris. Segalanya indah, berlaku b…

Kaki bengkak semasa hamil. Bahaya tak?

Image
Bagi yang baru menjadi ibu pasti panik bila kaki tiba-tiba bengkak dan sembab. Nak jalan rasa pelik je kadang tak rasa jejak lantai. Macam kebas

Fazlina pun pernah alami benda yang sama sewaktu mengandungkan anak yang pertama dan ketiga. Tapi waktu mengandungkan anak kedua tak ada pulak.
Masa awal-awal tu risau jugak sebab biasanya kaki bengkak ni petanda darah jalan tak lancar.

Kaki bengkak semasa hamil - Bahaya ke? 

Apabila bayi semakin membesar, lebih-lebih lagi selepas 20 minggu, rahim anda memberi tekanan kepada saluran darah di pelvis sekaligus menjejaskan salur darah besar yang menerima darah daripada anggota badan bahagian bawah.
Salur darah yang dipanggil inferior vena cava ini terletak pada bahagian kanan badan. Tekanan yang diterimanya menyebabkan peredaran darah di bahagian itu menjadi perlahan dan mengakibatkan darah terkumpul.
Tekanan daripada darah yang terkumpul ini memaksa air turun dan keluar melalui salur darah kecil (kapilari) masuk ke dalam tisu-tisu pada tapak ka…