Posts

Showing posts from November, 2019

NORMAL KE DARAH BEKU SEMASA HAIDH?

Image
Hampir kesemua wanita pernah mengalami darah beku ketika haidh. Ada yang disusuli dengan rasa sakit atau dikenali juga dengan nama "senggugut"

Persoalanya, adakah normal kalau keluar darah beku ketika haidh?

Normal..

Tetapi aliran darah yang banyak dan pekat boleh menyebabkan anda mengalami anemia. Anemia ialah keadaan di mana anda akan kehilangan darah yang banyak seperti cepat letih, mudah rasa mual dan pitam. Namun hati-hati bila anda kerap mengalami darah berketul, ia boleh terdedah kepada risiko endometriosis dan fibroid.

Darah beku ada banyak saiz, kadang-kadang sebesar duit syiling 20 sen. Darah beku terjadi sebab lapisan di uterus terhakis sekali banyak dan keluar seketul, bukannya mengalir keluar seperti cecair biasa.

PUNCA DARAH HAIDH BERKETUL?

Darah yang berketul biasanya terjadi pada hari pertama dan aliran darah yang banyak. Ketulan darah keluar dalam pelbagai saiz, warna dan adakalanya seperti cebisan daging, seperti isi perut ikan.

Lapisan darah yang tebal di…

KAWAL BACAAN GULA YANG MENCANAK SEWAKTU MENGANDUNG, IBU MUDA INI BERKONGSI RAHSIA

Image
STGHESSSSS BILA BACAAN GULA TINGGI!
Masa mengandung Daneen dulu, bacaan blood sugar profile  BSP Tina 10.2!  Sangat tinggi tau 😥
Kalau bacaan BSP tinggi ,  kena induce untuk bersalin awal sebab bahaya untuk baby kat dalam.
Seteghessssnya mengandung Ada kencing maniss, kena refer dietitian, Itu takleh makan ini takleh Makan! 😭😭
Dah Mengandung 7 bulan ke atas, 2 weeks once, 4 times a day kena buat BSP tu.
Blood test BSP ni selalu kalau ibu mengandung yang ada kencing maniss akan selalu kena buat.
Kencing manis ketika mengandung ni salah satu sebab adalah keturunan, kalau parents ada kencing manis then possibility kita nak kena masa mengandung tinggi.

Asbab consistent minum ESP, Alhamdulillah Mengandung kali ni bacaan gula Tina elok.
Protein Drink ESP Shaklee ni dapat membantu mengawal paras gula dalam darah, so Siapa yang Ada masalah macam ni boleh la ikhtiar dengan ESP.
It's Organic, Low GI, lulus KKM & Halal.



Preggy mom yang ada masalah KENCING MANIS  if dah ikhtiar memaca…

SHOPPING BAJU YANG NAK SEMUA TAK MUAT GADIS INI NEKAD BERBUAT SESUATU

Image
Kali ni i rasa nk cerita macam mana i boleh kurus. Dulu i pernah 75kg gais. 75kg tau bukan sikit :) baju semua x muat nak shopping baju semua malu.. tengok orang cantik kurus i insecure gila. Mulut orang xyah cakap la, mcm mcm i dpt masa badan besar..



Confident level mmg drop habis! Sampai la satu hari, i rasa i patot ubah diri i. Exercise je kalau x jaga makan pun xde gunaa. So i rasa i kene ubah cara makan i.



So!!! I pun terdetik nk cuba susu ESP ni ya allah :')) Syukur Alhamdulillah, lepass consume esp ni i rasa banyak sgt perubahan berlaku...






ESP ni bukan ubat kurus ok ingat tu! ESP ni hanyalah susu soya yang buat kita lebih kenyang, bertenaga and kulit pun cantik.. Sebelum i consume esp ni rasa nya nasi 3 kali sehari mesti makan.. banyak pulak tu??



Tapi ESP ni la yang selamatkan i dan bantu i kawal pemakanan dan buat i kenyang cepat ya allah syukur alhamdulillah skrg confident pun dah tinggi nak beli baju pun senangg!! hihi


Eh korang kalau nak try ESP bulan ni la masanya seb…

NAMPAK BURUK TAPI SEDAP? - TELUR PADI

Image
Telur padi adalah telur itik yang telah diawet dalam campuran abu, kapur, garam, tanah liat dan beras selama beberapa minggu atau bulan. Ia juga dikenali sebagai telur kuda, century egg, telur abad dan ia dianggap sebagai makanan istimewa di China. Telur padi berasal dari China beribu-ribu tahun yang lalu. Ia terkenal dengan rasa dan bau yang sangat kuat kerana kandungan sulfur atau ammonia dalamnya.

Selepas proses pengawetan selesai, cengkerang telur berubah seakan telur tersebut tersangat lama penampilan umurnya. Perubahan yang lebih drastik terjadi ketara apabila putih telur telah berubah tekstur agar-agar dan warna coklat gelap. Perubahan yang paling ketara adalah pada kuning telur ia bertukar kepada hijau gelap dan mempunyai tekstur krim tebal atau yogurt. Kebanyakan bau dan rasa yang kuat pada telur padi datang dari kuning telur.



Di China ia dianggap sebagai makanan istimewa dan sering dihidang sebagai pembuka selera di majlis perkahwinan dan parti-parti lain. Telur padi boleh d…