Saturday, 30 November 2019

NORMAL KE DARAH BEKU SEMASA HAIDH?


Hampir kesemua wanita pernah mengalami darah beku ketika haidh. Ada yang disusuli dengan rasa sakit atau dikenali juga dengan nama "senggugut"

Persoalanya, adakah normal kalau keluar darah beku ketika haidh?

Normal..

Tetapi aliran darah yang banyak dan pekat boleh menyebabkan anda mengalami anemia. Anemia ialah keadaan di mana anda akan kehilangan darah yang banyak seperti cepat letih, mudah rasa mual dan pitam. Namun hati-hati bila anda kerap mengalami darah berketul, ia boleh terdedah kepada risiko endometriosis dan fibroid.

Darah beku ada banyak saiz, kadang-kadang sebesar duit syiling 20 sen. Darah beku terjadi sebab lapisan di uterus terhakis sekali banyak dan keluar seketul, bukannya mengalir keluar seperti cecair biasa.

PUNCA DARAH HAIDH BERKETUL?

Darah yang berketul biasanya terjadi pada hari pertama dan aliran darah yang banyak. Ketulan darah keluar dalam pelbagai saiz, warna dan adakalanya seperti cebisan daging, seperti isi perut ikan.

Lapisan darah yang tebal dibahagian uterus memerlukan antikoagulan (sel pemecah darah) yang banyak untuk memecahkan lapisan tersebut.

 Jika anda mengalami heavy flow yakni pengeluaran darah yang cepat dan banyak, antikoagulan tidak mempunyai masa untuk memecahkan darah. Begitulah terjadi ketulan yang ‘menyakitkan’.


Yang bagusnya kalau darah beku terjadi, darah dikeluarkan dalam kuantiti yang banyak dalam satu masa dan tempoh haid akan jadi sekejap sahaja, tidak terlalu lama


Tapi kalau darah beku yang keluar saiznya lebih besar dari saiz duit syiling 20 sen dan anda rasa tak sedap badan, terus pergi berjumpa dengan pakar kesihatan. Kalau darah beku keluar terlalu banyak, itu tanda anda kena cepat-cepat berjumpa dengan doktor.

Silakan share post ini jika rasa ia bermanfaat untuk semua pembaca.


Terima kasih

WWW.FAZLINA.COM

Thursday, 7 November 2019

KAWAL BACAAN GULA YANG MENCANAK SEWAKTU MENGANDUNG, IBU MUDA INI BERKONGSI RAHSIA



STGHESSSSS BILA BACAAN GULA TINGGI!

Masa mengandung Daneen dulu, bacaan blood sugar profile  BSP Tina 10.2!  Sangat tinggi tau 😥

Kalau bacaan BSP tinggi ,  kena induce untuk bersalin awal sebab bahaya untuk baby kat dalam.

Seteghessssnya mengandung Ada kencing maniss, kena refer dietitian, Itu takleh makan ini takleh Makan! 😭😭

Dah Mengandung 7 bulan ke atas, 2 weeks once, 4 times a day kena buat BSP tu.

Blood test BSP ni selalu kalau ibu mengandung yang ada kencing maniss akan selalu kena buat.

Kencing manis ketika mengandung ni salah satu sebab adalah keturunan, kalau parents ada kencing manis then possibility kita nak kena masa mengandung tinggi.


Asbab consistent minum ESP, Alhamdulillah Mengandung kali ni bacaan gula Tina elok.

Protein Drink ESP Shaklee ni dapat membantu mengawal paras gula dalam darah, so Siapa yang Ada masalah macam ni boleh la ikhtiar dengan ESP.

It's Organic, Low GI, lulus KKM & Halal.




Preggy mom yang ada masalah KENCING MANIS  if dah ikhtiar memacam tak jalan.. Apa kata cuba ESP pula. InshaAllah berkesan

Kalau nak cuba setong dengan harga BEST PRICE boleh klik sini https://t.me/MaklinStory


WWW.FAZLINA.COM

SMS :0195560012
EMAIL : supermomfazlina@gmail.com

Wednesday, 6 November 2019

SHOPPING BAJU YANG NAK SEMUA TAK MUAT GADIS INI NEKAD BERBUAT SESUATU



Kali ni i rasa nk cerita macam mana i boleh kurus. Dulu i pernah 75kg gais. 75kg tau bukan sikit :) baju semua x muat nak shopping baju semua malu.. tengok orang cantik kurus i insecure gila. Mulut orang xyah cakap la, mcm mcm i dpt masa badan besar..



Confident level mmg drop habis! Sampai la satu hari, i rasa i patot ubah diri i. Exercise je kalau x jaga makan pun xde gunaa. So i rasa i kene ubah cara makan i.



So!!! I pun terdetik nk cuba susu ESP ni ya allah :')) Syukur Alhamdulillah, lepass consume esp ni i rasa banyak sgt perubahan berlaku...






ESP ni bukan ubat kurus ok ingat tu! ESP ni hanyalah susu soya yang buat kita lebih kenyang, bertenaga and kulit pun cantik.. Sebelum i consume esp ni rasa nya nasi 3 kali sehari mesti makan.. banyak pulak tu??



Tapi ESP ni la yang selamatkan i dan bantu i kawal pemakanan dan buat i kenyang cepat ya allah syukur alhamdulillah skrg confident pun dah tinggi nak beli baju pun senangg!! hihi


Eh korang kalau nak try ESP bulan ni la masanya sebab ESP tengah promo tu.

NAK ORDER KLIK SINI www.wasap.my/60195560012/PromoESP

NAMPAK BURUK TAPI SEDAP? - TELUR PADI



Telur padi adalah telur itik yang telah diawet dalam campuran abu, kapur, garam, tanah liat dan beras selama beberapa minggu atau bulan. Ia juga dikenali sebagai telur kuda, century egg, telur abad dan ia dianggap sebagai makanan istimewa di China. Telur padi berasal dari China beribu-ribu tahun yang lalu. Ia terkenal dengan rasa dan bau yang sangat kuat kerana kandungan sulfur atau ammonia dalamnya.

Selepas proses pengawetan selesai, cengkerang telur berubah seakan telur tersebut tersangat lama penampilan umurnya. Perubahan yang lebih drastik terjadi ketara apabila putih telur telah berubah tekstur agar-agar dan warna coklat gelap. Perubahan yang paling ketara adalah pada kuning telur ia bertukar kepada hijau gelap dan mempunyai tekstur krim tebal atau yogurt. Kebanyakan bau dan rasa yang kuat pada telur padi datang dari kuning telur.




Di China ia dianggap sebagai makanan istimewa dan sering dihidang sebagai pembuka selera di majlis perkahwinan dan parti-parti lain. Telur padi boleh dicampur bersama-sama dengan telur tradisional, dikisar dan digunakan sebagai topping. Ia juga didapati dalam sup, bubur, telur dadar dan hanya kira-kira apa-apa hidangan lain di mana anda mungkin mendapati terdapatnya telur biasa.





Telur padi hanya satu contoh telur yang disediakan khas dalam masakan Cina. Orang Cina membuat banyak hidangan lain yang melibatkan telur rendaman dalam campuran khas termasuklah juga telur soya dan telur teh. Telur padi walaupun adalah satu-satunya yang dianggap makanan istimewa biasanya ianya dijual sebagai makanan ringan oleh penjual jalanan. Ini mungkin mempunyai kaitan dengan persediaan yang kompleks dalam proses penghasilannya.

Telur padi kekal popular di China dan negara-negara Asia yang lain, walaupun proses penyediaan telah berubah dengan teknologi baru. Terdapat masih ada pengusaha yang menyediakan telur dalam kaedah tradisional. Banyak syarikat yang menjual telur pra-pakej rendam dalam air garam, natrium karbonat dan kalsium hidroksida. Menggunakan kaedah ini, telur padi boleh disediakan dalam masa kurang daripada dua minggu berbanding dengan kaedah tradisional yang memakan masa berbulan atau lebih. Sesetengah pembuat telur menggunakan plumbum oksida untuk mempercepatkan proses ini yang membawa kepada kebimbangan keracunan plumbum dan masalah kesihatan yang lain.

Berikut merupakan fakta tentang kandungan telur padi:

Kalori 80
Kalori dari lemak 27
Jumlah lemak 3g5%
Lemak tepu 1g5%
Kolesterol 350mg117%
Sodium 380mg16%
Potassium 0mg0%
Karbohidrat 5g2%
Serat 0g0%
Gula 0g
Protein 8g
Vitamin A 0% · Vitamin C 0%
Calcium 0% · Iron 0%


Kelebihan telur padi hanyalah ia langsung tidak mempunyai gula tetapi sangat tinggi kandungan sodium dan kolesterol. Dikatakan juga telur padi mengandungi plumbum (leads) yang boleh memudaratkan kesihatan akibat pengambilannya yang kerap.

IBU TUNGGAL BANGKIT UBAH HIDUP , KINI MILIKI INCOME PULUHAN RIBU

DUNIA TERASA GELAP SEKETIKA BILA ALLAH MENJEMPUT SUAMI KE PANGKUAN YANG MAHA ESA 🥺 Kalau ada orang bagi saya alasan kata, Saya bukan ada mo...