Posts

Showing posts from May, 2020

Raya Aidilfitri Musim PKP

Image
Raya kali ni sangat-sangat berbeza sambutan nya. Siapa sangka tahun ni raya tak boleh balik kampung. Bukan tu saja, solat Teraweh pun tak boleh buat di masjid. Gara-gara wabak pandemik Covid19
Hmm, sejujurnya alin sendiri ok je raya kat rumah. Ada juga hikmahnya, lebih tenang dan tak terkejar-kejar masa. Takde episod kene beratur amek turn nak masuk bilik air dan iron baju raya hee. Cuma bab rindu kat keluarga je lah. Tapi skang ni dah canggih, boleh video call lah zoom lah. Memang besederhana  sungguh lah persiapan raya kali ni. 
Seawal pukul 4 pagi alin dah bangun nak siapkan juadah raya. Yang kelakarnya tengah-tengah masak boleh pulak gas habis pastu nak pasang tong gas yang baru, tak hidup. Cecepat gerak kan encik suami mintak bantuan. Haha! 
Pagi raya alhamdulillah dapat jugak sediakan juadah raya. Alin masak ketupat segera, masak lodeh, sambal tumis dan lauk feveret keluarga ayam masak merah. 
Solat raya kat rumah kakak ipar, sebelah taman ni je. Pastu balik rumah sambung kemas…

TIPS SIMPAN DAGING AYAM DALAM PETI AIS ELAK DAGING CEPAT BUSUK

Image
Pernah tak time nak masak ayam, daging ayam dah busuk? Lagi sedih kalau time nak masak raya.
Kali ni alin nak share ngan korang tips menyimpan ayam dlm peti ais supaya tak busuk bila nak dimasak. Terima kasih Puan Hana Rahman yang sudi berkongsi tips owsem ni!
Apabila ayam sampai di rumah sama ada pi beli sendiri atau dihantar oleh runner.
Kalau tak nak potong lagi, maksudnya sejam lagi baru sempat potong dan bersihkan. Buka plastik, letak dlm besen. Siram  air paip sekejap  Check dulu sama ada ayam dah busuk atau masih elok.  Confirm kan sebab ramai yang cakap terbeli ayam busuk.

Jangan biarkan terperap dlm plastik kemudian humban dlm peti ais. Ayam akan membusuk jgk walaupun terus masuk dalam peti ais sebab kekotoran najis, darah dan lendir ayam akan mempercepatkan proses membusuk. Lebih2 lagi peti ais kita dah sarat, jadi proses sejuk dan beku menjadi lambat. Masa ni lah bakteria mula menjentik2 ayam kita
Seelok2nya terus buka plastik potong dan bersihkan.
Lepas tu toskan biar air…

RED VELVET COOKIES GERENTI MENJADIK

Image
Korang tengah buat apa tu?

Dah ujung-ujung Ramadhan ni ABC plak, so apa lagi terus la mula projek buat biskut raya.

Dalam banyak-banyak biskut raya, yang atas ni la paling kerap buat. Tak dan raya lagi dah kene top up lagi. Anak-anak berkenan sungguh la. Time raua takpe ummi bagi chance nak meratah cookies.

Itu hari saja la buh kat FB story, tak sangka pulak ramai yang private message mintak resipi. Kat FB dah post tapi sajala letak kat blog ni, senang lepas ni nak cari




BAHAN-BAHAN

BAHAN A
150 gram butter
1 biji telur
1 cawan gula perang ( alin guna 3/4 cawan je)
1 sudu makan minyak sapi
Esen vanilla
1 sudu makan cuka


BAHAN B
1 3/4 cawan tepung gandum / self rise flour
3 sudu makan serbuk coklat
1 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung jagung
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder
( kalau guna tepung naik sendiri takyah buh dah soda ngan baking powder ni)
Segenggam choc chips nak boh lebih pun boleh


CARA2 BUAT

1. Pukul manja manja je butter, gula, telur, minyak sapi sampai seba…

SAMA TAPI TAK SERUPA

Image
" Alahhh sama je mana-mana pun, kat farmasi pun ada. More cheaper! "
Biasa dah dengar orang cakap camni bila lin post pasal benefit Vitamin C Shaklee. 
No hurt feeling pun sebab dulu pun lin cam diorang gak. Pada lin vitamin ni semua sama je. Beza nya satu harga mahal satu lagi murah. 
So for today lin nak share la apa beza nya vitamin C Shaklee dengan lambakan vitamim C di farmasi yang maybe ramai yang tak tahu. 
Di farmasi, vitamin c yang ada besenye sumber dari ascorbic asid. Kebanyakan supplement vitamin c di luar sana adalah sintetic in wich mereka menggunakan campuran beberape jenis bahan kimia utk mghasilkn supplement vitamin c ascorbic asid. So that's why harganya lebih murah. Contoh nya macam perasa vanilla sintetik la. Nama je perasa Vanilla tapi bukan dari pure vanilla. Harga nya RM2.00 je tapi kalau yang dari pure vania harga nya mencecah RM50 tau sebotol. 
Ada yg lebih elok sikit, syarikat ni menggunakan sumber asli tapi dlm proses manufacturing hilang 'co fa…

MATA BERKEDIP PETANDA BENDA BURUK NAK JADI?

Image
Biasa tak dengar orang tua kata kalau mata berkedip-kedip belah kiri tu tanda nak nangis, ada petanda buruk akan terjadi. 
Fakta atau mitos?  . Eye twitching atau ‘Myokymia’ di dalam bahasa melayunya diterjemahkan sebagai mata berkedip-kedip atau juga dipanggil mata bergerak-gerak.
 Kerdipan mata berlaku pada bahagian otot muka dan otot mata dengan kerdipan mata tersebut boleh berlaku di bahagian bawah dan atas mata.  . Masalah mata menguit ini bukanlah penyakit mata yang serius. Biarpun ia akan menguit berulang kali dan menyebabkan diri tidak selesa, ia adalah tindak balas pergerakkan otot yang tidak dapat dikawal. Lazimnya ia terjadi pada bahagian kelopak mata atas tetapi ia boleh juga berlaku terhadap kelopak mata yang bawah. Namun rasanya tidak memedihkan atau memeritkan, cuma sedikit mengganggu. Pergerakan otot tersebut akan berlaku dalam masa sekitar beberapa saat hingga dua minit. . Orang tua-tua ada cakap, kalau mata sebelah kiri bergerak-gerak atau menguit, itu tandanya orang tersebu…

SHAKLEE TIPU BUKAN PRODUK ORGANIK??

Image
Baru-baru ni ada orang tanya ,’ Betul ke produk Shaklee ni organik, ada cop organik ka? ’
Lin jawab,’ Shaklee tak guna certified organic kerana kami guna BEYOND ORGANIC ’.
Pelikkan??
Well, pelik kalau u tak faham. So Lin story dulu.
It is so much easier to be certified organic than it is to be beyond organic.
Why eh? 
Cerita simple nya, kalau nak dapat certified organic, u hanya perlu tanam bahan mentah u secara organik dan apply to rules yang lebih longgar.
Tapi Shaklee amalkan prinsip menjaga ketulenan. Shaklee sangat obsess dgn ketulenan bahan mentah ini dan keselamatan bahan mentah ini. This what really make me in loveeee sangat ngan Shaklee tau. 
Setiap bahan botanik ini akan menjalani 350 JENIS UJIAN untuk memeriksa kontaminasi, dan juga pesticides.
Ujian yang Shaklee jalankan ini jauh lebih banyak daripada ujian yg diperlukan untuk mendapat certified organic. Seriously! 
So for us to claim as certified organic, it will be a downgrade to our high level of standard.
Because we are beyond or…