Friday, 28 August 2020

FUNGSI DAN CARA MAKAN GLA COMPLEX SHAKLEE



GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan sakit payudara semasa haid. Bila hormon kita dah dapat dikawal maka secara tidak langsung period pun teratur dan senggugut pun berkurangan.


GLA ni singkatan untuk GAMMA-LINOLENIC ACID ,sejenis asid lemak OMEGA 6. Hormom Prostaglandin diperlukan untuk mengawal proses badan yang normal. Hormon memainkan peranan penting dalam mengaktifkan proses di dalam tubuh manusia contohnya proses tumbesaran , proses baligh ,kitaran haidh dan menopaus.


Ramai sangat yang tanya GLA COMOLEX SHAKLEE ni sama tak dengan EPO yang ada jual kat farmasi tu? EPO ni pulak singkatan EVENING PRIMROSE OIL. Biasanya memang mereka akan kata EPO ni bagus untuk perempuan.


Tak sama ..


GLA Shaklee di ekstrak dari biji tumbuhan Borage. Borage ni ada lebih 2 kali ganda GLA dalam EPO. Borage juga 3 kali lebih berkesan dari EPO. Kalau diberi pilihan antara GLA dari Borage dengan dari EPO ni , nak pilih yang mana? Yang bijak mestilah akan pilih GLA dari Borage kan? Hee


Borage flower

                      Eveningprime rose 


SUMBER UTAMA GLA COMPLEX SHAKLEE

Sumber utama GLA Complex adalah Bunga Borage. Kenapa Shaklee memilih Bunga Borage dan bukannya Bunga Evening Primrose sebagai sumber utama GLA?

Sebabnya:

1. Kandungan GLA dalam Bunga Borage adalah 2 kali ganda jika dibandingkan dengan Bunga Evening Primrose. 

2. Kandungan GLA dalam Bunga Borage adalah 3 kali ganda mudah diserap oleh badan berbanding dengan Bunga Evening Primrose Oil. Hasilnya, sudah tentulah 3 kali ganda yang lebih berkesan dan ianya sangat-sangat membantu dalam beberapa masalah kesihatan seperti arthritis dan eczema.

3.Setiap kapsul GLA Complex Shaklee mengandungi 300mg GLA yang menjadi sumber terbaik Omega 6.


FUNGSI DAN KELEBIHAN BAHAN-BAHAN DALAM GLA

1. Borage Seed - membantu eczema, PMS, arthritis rheumatoid, darah tinggi, kesihatan kulit dan menstabilkan hormon.

2. Blackcurrant - PMS, membakar lemak, mengurangkan air dalam tubuh, kesihatan rambut dan kuku, melancarkan peredaran darah serta meningkatkan daya tahan badan.

3. Minyak Bunga Matahari - antioksidan, menyihatkan jantung, sumber tenaga, membina sel baru, melembabkan kulit, mencegah asma dan membaiki sel rosak.

4. EPO - kesihatan rambut, kuku dan kulit, mengurangkan jerawat, mengurangkan hypertensi, mencegah arthritis, PMS, diabetes, menormalkan kitaran haid dan antioksidan.

5. Vitamin E - Antioksidan, melindungi jantung, meningkatkan kesuburan, anti penuaan, meningkatkan tenaga, mengurangkan parut, menyingkir radikal bebas dan mengurangkan jeragat.



KENAPAKAH PENTING PENGAMBILAN GLA?

1. Herba tradisi yang dipercayai - Borage adalah herba tradisi kegemaran orang Barat. Ianya merawat ulser, mengeluarkan virus, melegakan kelesuan, membersihkan kahak, meringankan kebas urat saraf dan meningkatkan stamina.

2. Mengawal selia estrogen dan testosteron - GLA membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan sakit payudara semasa haid. Bila hormon kita dah dapat dikawal maka secara tidak langsung period pun teratur dan senggugut pun berkurangan.

3. Melambatkan menopaus - Memperbaiki keadaan menopaus seperti hot flashes, insomnia, ketidakhadaman dan depresi. Pengambilan jangka panjang akan melambatkan penuaan, mengetatkan uterus, memberi tone kepada uterus untuk kulit lebih muda.

4. Memperbaiki Prostatomegaly - GLA memperbaiki masalah prostat lelaki. Makanya GLA bukan untuk wanita sahaja, lelaki pun boleh amalkan GLA ni.

5. Menentang Kanser -  GLA adalah anti oksidan yang meningkatkan sistem imun tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser. Anti oksidan ni sangat perlu untuk melawan radikal bebas yang ada di dalam badan kita. Radikal bebas ni boleh merosakkan sel badan. Sel badan kita yang rosak akan menyumbangkan segala jenis penyakit kepada kita.

6. Memperbaiki Inflamasi Kulit - Ianya mengurangkan inflamasi kulit, eczema, alergi, kegatalan, kulit kering, memperbaiki bintik penuaan, tinea dan kurap. Ianya juga meringankan sakit dan bengkak yang terjadi daripada rheumatisma, arthritis.

7. Menghalang Komplikasi Diabetes - Merendahkan gula dalam darah, berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua. Meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh gula darah yang tinggi.

8. Pelangsingan dan Menghalang Tambah Berat Badan - Merendahkan kolesterol LDL, menghalang penambahan berat badan yang berkesan, membero tona pada kulit dan otot untuk wanita secara berperingkat bagi mencapai bentuk badan cantik, menghalang penambahan berat badan. Ambil semasa perut kosong untuk mengelak keasidan hyper.

9. Menghalang Tekanan Darah Tinggi - Menghalang pembekuan darah, merangsang peredaran darah, pengembangan salur darah, memperbaiki tekanan darah tinggi.

10. Memberbaiki Tekstur Rambut - Memberbaiki rambut kering dan keadaan rambut gugur.

11. Meningkatkan kesuburan.

GLA disintesis dan digunakan oleh tubuh badan untuk hasilkan prostaglandins yang penting untuk beberapa fungsi badan termasuklah meningkatkan penghasilan lendir atau mukus serviks yang subur.

GLA ini akan membantu wanita menghasilkan lendiran serviks yang lebih subur dan berkualiti, yang dikenali sebagai ‘mukus serviks putih telur’. Cecair serviks ini sangat subur, nipis, berair dan lebih kenyal. Ia juga sangat membantu sperma untuk berenang melalui uterus, terus ke tiub Fallopio dan terus menuju kepada telur atau ovum.





APA KATA PENGGUNA ?






CARA MAKAN 

1. Untuk period tak regular

Ambil 2 biji setiap hari sebelum tidur sehinggalah period teratur.


2. Untuk hamil

Bulan pertama ambil 2 biji setiap hari sebelum tidur. Bulan berikutnya ambil 2 biji ketika period sahaja. 


3 Untuk kulit cantik dan maintain kesihatan

Ambil sebiji  dua kali setiap hari selepas makan.




Nak dapatkan GLA COMPLEX ?

HARGA AHLI.                RM73.00
HARGA BUKAN AHLI  RM91.25

Belian lebih RM400 ke atas akan dapat keahlian bernilai RM35 secara PEECUMA


No comments:

Post a comment

NAK TAJAMKAN PENGLIHATAN AMALKAN KELEDEK UNGGU

  Makan panas-panas sedap ni. Rasa manis-manis lemak. Makan camtu je pun sedap. Kat pasar ada , kat supermarket pun ada. Mudah nak dapat , k...