Wednesday, 2 September 2020

FIBROID MENGECUT TANPA OPERATION

 


Lately ramai betul yang ada masalah fibroid ni. Yela siapa tak risau kan bila doktor sahkan ada fibroid.


Fibroid, atau nama lainnya ‘Leiomyoma’ atau ‘Myoma’ adalah sejenis ketumbuhan biasa yang terbentuk daripada dinding atau otot rahim (uterus). 


KECUTKAN FIBROID TANPA OPERATION


BETUL KE CYST & FIBROID BOLEH HILANG?


Berpeluh tiak  jugak nak jawab kalau ditanya soalan camni 😅


Kalau cakap YA kang, ada yang kata sis "oberklem"


Dalam VIVIX ni ada ramuan semulajadi yang kaya dengan berbagai jenis super anti oksidan. Antaranya polifenol, resveratrol, anthocyanin, ellagic acid dan lain2.


Maklin citer pasal ellagic acid dulu la. Ok dalam anggur Muscardine ada ellagic acid yang sangat hebat menghalang atau merencat any abnormal sel dalam badan kita. Masha Allah tabarakallah, ciptaan Allah semuanya ada kehebatanya kan.


Ni bukan cakap kosong ya memang ada kajian dari saintis dan doktor yang bertauliah.


Dalam Vivix bukan takat ada ellagic acid dari anggur muscardine je , ada resveratrol dari herba Japanese knotweed ,ada  anti microb dan anti radang dari elder berry dan purple carrot which is semua ni sangat bagus untuk anti radang dan bina daya ketahanan badan kita untuk rencatkan dan menghalang pembentukan sel abnormal.


Cyst dan fibroid ni pun antara kumpulan sel yang tak normal. Dengan pengambilan ellagic acid yang secukupnya setiap hari inshaAllah boleh bantu mengecutkan sel tak normal tu.


Boleh juga amek dari makanan cuma kita takde alat khas nak ukur kuantiti zat dalam makanan kita. So the best option top up dengan makanan tambahan macam VIVIX ni. 


Tapi takde la hari ni minum esok terus hilang.

So far alhamdulillah la, kasteme omma sendiri pun bagi feedback cyst,fibroid jadi mengecik than gone sebelum sempat nak buat operation.


Yang takde cyst n fibroid pun elok amalkan especially kita mak mak ni kan yang most of the time mood swing hormon pun suka berpusing.


Ini antara feedback-feedback mereka yang dah berjaya kecutkan fibroid tanpa operation.







Gejala/ Tanda

Ni antara gejala atau simptom berkemungkinan ada masalah fibroid. Kalau ada gejala-gejala ni segeralah berjumpa doktor 


Rasa senak di bahagian bawah abdomen atau tekanan pada pelvis

Sakit atau pedih di bahagian bawah pinggang

Sengugut (dysmenorrhoea)

Masalah pendarahan yang abnormal

Pendarahan antara kitaran haid (intermenstrual bleed)

Tempoh haid yang panjang (prolonged menses)

Darah haid yang banyak (menorrhagia)

Masalah atau sakit ketika hubungan kelamin (sekiranya fibroid terlalu besar)

Kencing tidak lawas atau kerap kencing (tekanan kepada pundi kencing).

Sembelit (tekanan kepada rektum)


Komplikasi


Lebih kurang 3% daripada penghidap fibroid mempunyai masalah kesukaran untuk hamil. Ini kerana kehadiran fibroid akan mengubah dinding rahim dan menyebabkan kesukaran untuk perlekatan embrio pada dinding rahim. Sekiranya fibroid itu terlalu besar, ia juga akan menyebabkan salur fallopian tersumbat, dan menyebabkan seseorang itu sukar untuk hamil.


Fibroid sewaktu hamil boleh menyebabkan sakit dan tekanan pada pelvik dan menjadi punca kelahiran tidak cukup bulan.


Komplikasi lain termasuk anaemia disebabkan pendarahan haid yang banyak


Semoga post ni bermanfaat untuk anda. Jemput share kan post ni ye supaya lebih ramai yang tau. Mungkin tindakan pantas anda share post ni boleh beri sinar harapan kepada kawan-kawan kita yang tengah risau pasal masalah fibroid atau cyst nim



Anything nak tanya pasal VIVIX boleh picit link kat bawah 


http://www.wasap.my/60195560012/Vivix



No comments:

Post a comment

NAK TAJAMKAN PENGLIHATAN AMALKAN KELEDEK UNGGU

  Makan panas-panas sedap ni. Rasa manis-manis lemak. Makan camtu je pun sedap. Kat pasar ada , kat supermarket pun ada. Mudah nak dapat , k...