Monday, 21 June 2021

6 MANFAAT KUNYIT UNTUK WANITASiapa sini pernah minum air kunyit waktu berpantang bersalin?


Setiap hari kita guna kunyit dalam masakan harian kita.


Goreng ikan guna kunyit

Masak lemak cili padi guna kunyit


Nak tau tak , khasiat kunyit dari sudut kesihatan terutama sekali untuk wanita?


Kunyit ini merupakan makanan luar biasa hebat yang ramai tidak tahu.

.

Tak hairanlah kunyit banyak digunakan dalam resipi orang tua.

.

Banyak khasiatnya. Antaranya:

.

1. Penghalang Racun Arsenik - Arsenik adalah racun berbahaya kepada kesihatan manusia. Bahaya arsenik ini hingga boleh rosakkan DNA.

.

2. Anti Kanser - Di dalam Journal Alternative Therapies in Health and Medicine, dilaporkan curcumin dalam kunyit bantu halang perkembangan sel kanser. Lebih menarik lagi apabila dicampur dengan piperine (bahan yang sebabkan rasa pedas pada lada hitam) ia kecutkan stem sel kanser payudara.

.

4. Anti Tumor - Kunyit juga melemahkan sel kanser, curcumin dari kunyit juga halang pembuluh darah dari membentuk tumor.

.

5. Penghalang Otak Rosak - Curcuminoid dari kunyit dapat neutralkan radikal bebas dan halang kerosakan kepada sel otak. Bukan itu sahaja ia juga bertindak sebagai penjaga kepada sel otak. Dikenali sebagai agen neuroprotective. Ala-ala security guard.

.

6. Glowing Skin - Bukan sekadar cepat sembuhkan luka tetapi apabila dicampur yogurt, dan madu ia jadi masker semulajadi yang hebat. Melembut dan meremajakan kulit.

.

7. Fat Burner - Kalau bercita mahu kurus, ambillah kunyit. Kunyit halang pembentukan lemak. Menarik lagi, kunyit ada kuasa thermogenic – bakar lemak.


Ringkasnya, kalau mahu kulit glowing, otak power, jauh dari nyanyuk, tumor dan kanser serta badan lentik, amalkan kunyit. Murah dan mudah didapati.

.


No comments:

Post a Comment

CUKUPLAH VITAMIN D DARI CAHAYA MATAHARI JE ..

Ahaa.. once upon a time. Maklin pun ingat camni , halah takyah la sibuk2 nak kesah vitamin D cukup ke dak dalam badan kita ni. Kan hari2 tia...