Wednesday, 9 June 2021

BERAPA JAM SEPATUTNYA BABY TIDUR ?


Semua Mak Ayah Kena Tahu Berapa Jam Si Comel Kena Tidur Dalam Sehari

.

Ni jadualnya berdasarkan National Sleep Foundation :

# 0 - 3 bulan 

Kena tidur dalam 14-17 jam. Tak digalakkan kurang daripada 11 jam atau lebih daripada 19 jam

.

# 4 - 11 bulan

Kena tidur dalam 12-15 jam. Tak digalakkan kurang daripada 10 jam atau lebih daripada 18 jam

.

# 1- 2 tahun

Kena tidur dalam 11-14 jam. Tak digalakkan kurang daripada 9 jam dan lebih daripada 16 jam

.

# 3 - 5 tahun

Kena tidur 10-13 jam. Tak digalakkan tidur kurang daripada 8 jam atau lebih daripada 14 jam

.

# 6 - 13 tahun

Kena tidur dalam 9 hingga 11 jam. Tak digalakkan tidur kurang daripada 7 jam atau lebih daripada 12 jam

.

Kekurangan jam tidur walaupun cuma 30 - 60 minit pun akan beri kesan pada perkembangan anak kita. Nak tidur anak kita lebih lena dan berkualiti? Jauhkan skrin smartphone dan gadjet sejauh jauhnya daripada pandangan si comel kita ye.

.

p/s : Tolong save info ni dalam handphone masing-masing ye. InsyaAllah akan sangat berguna untuk rujukan. Kongsi jugak info dan ilmu ni pada pasangan kita.


Fazlina.com





No comments:

Post a Comment

PENTING KE MAKAN VITAMIN KALAU MENGANDUNG?

Ada yang kata tak perlu makan vitamin2 ni time pregnant. Cukup makan je sayur ngan buah2. Betul , tapi setiap orang tak sama keadaanya. Yang...