Ada yang kata tak perlu makan vitamin2 ni time pregnant. Cukup makan je sayur ngan buah2.
Betul , tapi setiap orang tak sama keadaanya. Yang boleh makan itu ini , tak mengapa tak nak amek.
Tapi jangan nafikan hak orang yang perlu amek.
Ada yang alah tak boleh makan itu ini , makan je muntah. Badan tak cukup air , nak bergerak pun tak larat.
Ada beberapa jenis nutrisi yang sangat penting untuk preggy mom amek perhatian.
IRON - menghasilkan lebih banyak darah bagi menyokong keperluan khasiat pemakanan Ibu dan juga tumbesaran bayi. Sangat penting untuk Ibu Hamil yang mengalami Low HB.
• ASID FOLIK - Menyokong pembentukan sistem saraf bayi, penghasilan hormon dan juga sel-sel darah merah. .
• VITAMIN C - Ibu sangat mudah untuk terima jangkitan demam, batuk dan selsema. Vitamin C sangat perlu untuk kuatkan sistem imun badan selain bagus untuk kulit bayi.
• KALSIUM - Merupakan nutrisi yang sangat kuat diserap oleh bayi. Ibu akan cenderung utk mengalami masalah gigi rapuh, kejang kaki. Pengambilan kalsium yang cukup, akan membantu menguatkan tulang bayi dan Ibu.
• OMEGA 3 - Penting untuk perkembangan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Selain itu, Omega membantu mengelakkan pembekuan darah, risiko sakit jantung dan darah tinggi ketika hamil.
• PROTEIN - Sangat diperlukan untuk pertumbuhan jaringan pada janin. Juga membantu membekalkan Asid Amino yang bertindak membentuk otot dan organ bayi.
Tepuk dada tanya diri , agak2 cukup tak nutrisi yang mommy amek hari ni? Kalau rasa tak cukup , jangan segan-segan tanya maklin apa nak kene amek. InshaAllah ,maklin akan suggest ikut keperluan mommy k 😍
Sharing is caring ,
MAKLIN.
#MaklinStory #DetikTerindahYangDinantikan #NutrisiUntukIbuHebat
No comments:
Post a Comment